Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Șoferii cu permis categoria B vor putea obține mai ușor permisul pentru motociclete ușoare. Condițiile din proiect

Publicat

moto

Posesorii de permis de conducere categoria B vor putea obține mai ușor permisul de categoria A1, pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 centimetri cubi. Condiția va fi ca aceștia să parcurgă un curs practic și să se încadreze într-o limită de vârstă și o anumită vechime a permisului . 

Noile condiții sunt incluse într-un proiect legislativ, la care au contrbuit și membri ai unei asociații de profil. Doi deputati PSD au depus in Parlament o propunere legislativa care prevede ca permisul de conducere eliberat pentru categoria B va putea fi folosit si pentru motocicletele cu cilindree maxima de 125 cm3, daca persoana respectiva are 24 de ani si permis categoria B de cel putin doi ani.

Propunerea legislativa pentru completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice  este motivată cu faptul că
„în România legislația actuală nu prevede niciun amendament care să vină in sprijinul posesorilor de permis categoria B, in vederea obținerii ma facil a permisului categoria A1. 

Autorii proiectului motivează că extinderea accelerată a zonelor urbane și imposibilitatea adaptării infrastructurii la valorile de trafic pentru autovehiculele pe patru roti, obliga la propunerea de solutii alternative pentru asigurarea unei mobilitati urbane optime la nivelul populatiei. Sprijinirea utilizarii de motociclete usoare prin facilitarea obtinerii permisiului categoria A1 pentru posesorii de permis categoria B este una din solutiile alternative pentru asigurarea mobilitatii urbane”, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.”

Autorii proiectului arată că în foarte multe țări europene legislația rutieră care reglementează obținerea permisului categoria A1 include prevderi care facilitează obținerea acestei categorii dacă solicitantul posedă permis categoria B. Astfel în 13 state europene, posesorii de permis categoria B, cu anumită vechime, cu sau fără absolvirea unui curs de condus motociclete, pot obține și permisul A1.

”Datorită acestor facilități legislative, în marile aglomerări urbane din aceste țări regăsim foarte multe motociclete ușoare (permis categoria A1) care asigură o mobilitate urbană excepțională”, arată autorii proiectului.

În România, permisul de categoria A1 este valabil pentru: motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg; tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW.

Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile doar pentru triciclurile cu motor având o putere de peste 15 kW, cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta de 21 de ani împliniți.

În general, însă, permisul categoria A1 poate fi obținut doar prin următoarele căi: de la vârsta de 16 ani, dacă este susținut un examen dedicat (parte practică și parte teoretică); posesia de permis categoria A sau A2, care includ și categoria A1.

surse: profit.ro, ziare.com, romania24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax