Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Permisul de conducere categoria B, valabil și pentru anumite tipuri de motociclete. Legea a fost aprobată în Parlament

Publicat

Modificare în Codul Rutier: Șoferii care dețin permis de conducere pentru categoria vor putea circula și cu un anumit tip motociclete. Camera Deputaților a adoptat marți un proiect de lege conform căruia permisul de conducere eliberat pentru categoria B va fi valabil și în cazul  motocicletelor cu transmisie automată.

Acest proiect de lege vine în completarea Ordonanței de Urgență nr.195/2002, în vederea extinderii valabilității permisului de conducere eliberat pentru categoria B și în cazul unor anumite tipuri de motociclete.

Această extensie s-ar aplica în condițiile în care respectivul deținător de permis de conducere are minim 24 de ani împliniți, și permisul pentru categoria B i-a fost eliberat de minim 3 ani.

Deputații au exprimat 261 de voturi „pentru” și o singură „abținere”. Parcursul legislativ poate fi urmărit AICI.

Inițiativa aprține deputaților PSD Gabriel Petrea și Alexandru Rotaru. Proiectul legislativ prevede completarea legii circulației pe drumurile publice cu următorul articol: „După litera j a al. 1 al art 24.1 se introduce litera k) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0.1 kW/kg (categoria A1), cu condiția ca deținătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani și permisul categoria B obținut cu cel puțin doi ani în urmă”.

Cei doi deputați susțin că în multe țări europene legislația care reglementează obținerea permisului categoria A1 include amendamente care facilitează obținerea acestei categorii dacă solicitantul posedă categoria B

Permis de conducere categoria B valabil și pentru motociclete: Documente

AICI Expunerea de motive: C Dep EXpunere de motive – modificare permis cat B motociclete

Documentul  Adoptat de Camera DeputațilorAICI: Modificare permis B motociclete

„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

Deţinătorii permiselor trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, permisul pentru categoria B obţinut de minimum trei ani şi să facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”, se arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul a trecut anterior și de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz. Modificarea intră în vigoare după promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax