Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii prudenți ar putea beneficia de preț mai mic la RCA. Proiect USR pentru eliminarea ”subvenției” pentru șoferii ”riscanți”

Publicat

O inițiativă legislativă a USR ar putea reduce prețurile la RCA pentru șoferii prudenți și ar corecta, în opinia inițiatorilor, o situație anormală în constituirea prețurilor: suprataxarea acestora pentru a subvenționa prețurile pentru conducătorii auto considerați ”riscanți”. 

Deputatul USR Claudiu Năsui a anunţat, miercuri, că va propune un proiect de modificare a legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), care prevede eliminarea suprataxării clienţilor prudenţi pentru a fi subvenţionaţi clienţii riscanţi şi ca service-urile să lucreze în contract cu asigurătorii, iar beneficiarii de despăgubiri să poată primi şi suma echivalentă.

„Guvernul, acum ceva timp, a implementat acea faimoasă plafonare a preţului RCA, asta după falimentele răsunătoare care au fost în piaţă şi prin care s-a dovedit, practic, că pierderile pe care nu le acopereau marii asigurători care au dat faliment până la urmă ajung să fie plătite tot de deţinătorii de poliţe, sub forma unui RCA şi mai scump.

Venim cu lucruri absolut concrete cum să poată să fie ieftinit RCA-ul într-un mod durabil şi într-un mod real”, a afirmat Năsui la Parlament.

Modificări la Codul Rutier, aprobate de Guvern. Reguli mai clare în sensul giratoriu și schimbări la reținerea permisului

El a spus că proiectul USR propune rezolvarea problemei „suprataxărilor” din procesul de constituire a preţului RCA, care duc la scumpirea artificială a preţului poliţei.

„Modificările pe care le propunem noi sunt: în primul rând, să nu mai fie suprataxaţi clienţii prudenţi pentru a fi subvenţionaţi clienţii riscanţi, cum se întâmplă acum.

Este un mecanism care a fost implementat din 2017, prin care toţi oamenii (…) care în majoritate sunt clienţi prudenţi n-au foarte mari daune, nu au făcut accidente, plătesc un RCA mai scump.

De ce? Pentru a subvenţiona clienţi riscanţi şi lucrul acesta scumpeşte artificial RCA pentru foarte multe categorii de români”, a mai spus Năsui, citat de Agerpres.

Claudiu Năsui a adăugat că o altă propunere vizează rezolvarea problemei suprataxării la nivelul service-urilor.

„Ştim cu toţii, este o problemă mare, dar nu a avut nimeni curajul să propună ceva pentru a face acest control şi această transparentizare a preţurilor la nivelul service-urilor.

De aceea, propunem ca service-urile să lucreze în contract cu asigurătorii şi beneficiarii de despăgubiri să poată primi şi suma echivalent şi să se poată duce la un service pe care îl alege sau pe care îl agreează sau să îşi facă reparaţia în service-urile cu care asigurătorii au contract.

În felul acesta se va evita acea dublare a preţului. Dacă vă uitaţi, practic, preţurile merg de la simplu la dublu în unele service-uri pentru reparaţii auto, preţuri care până la urmă se plătesc tot de către români prin RCA-uri şi mai scumpe”, a mai declarat deputatul USR.

El a spus că guvernanţii nu au făcut decât să amâne şase luni problema şi după această perioadă „va fi o explozie a preţului RCA”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax