Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii vor fi amendați în baza filmărilor de pe camerele de bord sau de monitorizare a traficului. Cum se poate face o sesizare

camera bord

Publicat

Șoferii vor fi amendați în baza filmărilor de pe camerele de bord sau de monitorizare a traficului. Conducătorii auto care surprind pe camerele de bord comportamente agresive în trafic vor putea trimite înregistrările audio-video polițiștilor. Pe baza acestora, oamenii legii îi vor putea amenda pe șoferii indisciplinați, prevede o ordonanță de urgență publicată recent în Monitorul Oficial. 

De asemenea, polițiștii vor putea utiliza datele de monitorizare a traficului rutier primite de la administratorii drumurilor publice pentru sancționarea șoferilor care încalcă regulile de circulație. 

Ordonanța de Urgență nr. 84/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere a fost publicată pe 29 iunie, în Monitorul Oficial.

Documentul modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, polițistul rutier va putea constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute de lege și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz.

Cum se poate face o sesizare și ce trebuie să conțină

Sesizarea participantului la trafic trebuie să conțină în mod obligatoriu:

 • datele acestuia de identificare – nume, prenume și cod numeric personal ori, după caz, codul unic de identificare,
 • datele de contact – număr de telefon și adresa de corespondență,
 • declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video,
 • data, ora, locul sau orice elemente de natură să conducă la identificarea locului unde a fost percepută și surprinsă posibila faptă contravențională,
 • semnătura
 • să fie însoțită de înregistrarea audio-video.

Comunicarea sesizării se realizează prin platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice.

Competența de verificare a sesizării aparține poliției rutiere pe raza căreia a fost percepută și surprinsă posibila faptă contravențională.

Sesizarea greșit îndreptată se trimite poliției rutiere competente, considerându-se valabilă dacă a fost trimisă în termen.

Șoferii vor fi amendați în baza filmărilor de pe camerele de bord. Ce trebuie să cuprindă înregistrarea

Înregistrarea audio-video sau video trebuie să cuprindă următoarele elemente:

 • extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
 • data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
 • locul ori elemente de natură să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
 • vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
 • semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.

Șoferii vor fi amendați în baza filmărilor de pe camerele de bord. În ce condiții se clasează sesizarea

Sesizarea se clasează de către poliția rutieră competentă, fără altă formalitate, în oricare dintre următoarele situații:

 • se constată că aceasta nu este formulată de un participant la trafic;
 • persoana care a formulat sesizarea nu a perceput în mod nemijlocit și întâmplător manevrele agresive;
 • aceasta nu cuprinde elementele prevăzute de legislație;
 • aceasta a fost transmisă după o perioadă mai mare de 30 de zile de la data surprinderii manevrelor agresive;
 • înregistrarea audio-video sau video lipsește ori nu cuprinde toate elementele prevăzute de legislație.

Se consideră că persoana care a formulat sesizarea nu a perceput în mod întâmplător manevrele agresive atunci când:

 • aceasta a sesizat, cu privire la același autovehicul, mai mult de o posibilă faptă contravențională săvârșită într-un interval de 24 de ore sau mai mult de trei posibile fapte contravenționale săvârșite într-un interval de 15 zile;
 • aceasta a sesizat, cu privire la același loc, mai mult de trei posibile fapte contravenționale săvârșite într-un interval de 24 de ore sau mai mult de șapte posibile fapte contravenționale săvârșite într-un interval de 15 zile.

Înregistrarea audio-video sau video, împreună cu sesizarea, se păstrează pentru o perioadă de 1 an de la data sesizării, cu excepția situațiilor în care sunt utilizate în cadrul unei proceduri judiciare, caz în care acestea urmează regimul probelor. La împlinirea acestui termen înregistrările se distrug, prin proceduri ireversibile.

În cuprinsul procesului-verbal de constatare a contravenției, întocmit ca urmare a verificării sesizării, se consemnează obligatoriu împrejurările în care a fost constatată aceasta, inclusiv numărul de înregistrare al sesizării participantului la trafic ce a perceput cum s-a petrecut fapta contravențională și a surprins-o în înregistrarea audio-video sau video.

Poliția rutieră asigură confidențialitatea datelor cu caracter personal ale participantului la trafic ce a formulat sesizarea, acestea urmând a fi puse la dispoziție, la cerere, exclusiv organelor de verificare și control sau organelor judiciare, după caz.

În cazurile prevăzute de legislație, procesul-verbal de constatare a contravenției se poate încheia și în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, menționându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.

Măsurile organizatorice și cerințele tehnice privind utilizarea platformelor informatice destinate furnizării de servicii electronice în scopul primirii și verificării sesizării se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne.

Structurile Poliției Române au calitatea de operatori de date cu caracter personal pentru prelucrările efectuate potrivit prezentului articol.

Șoferii, amendați și pe imaginilor surprinse de camerele de monitorizare a traficului

Potrivit ordonanței, Poliția Română are dreptul de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier, colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean și local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează.

Poliția Română primește de la administratorii drumurilor publice de interes județean și local, automat, prin intermediul unor sisteme de comunicații securizate, semnalări și datele de monitorizare a traficului aferente acestora care privesc posibila:

 • încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice;
 • prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.

Posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice vizează:

 • limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
 • interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
 • semnificația culorii roșii a semaforului;
 • trecerea la nivel cu calea ferată;
 • interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
 • depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată.

Poliția Română prelucrează automat semnalările și datele de monitorizare a traficului aferente acestora, primite prin intermediul unor platforme software proprii, interconectate cu sistemele și bazele de date prevăzute de legislație. Rezultatul prelucrării automate se procesează manual de către polițiștii rutieri în cadrul dispeceratelor de monitorizare aparținând Poliției Române.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. vasile

  miercuri, 03.07.2024 at 12:32

  (Comunicarea sesizării se realizează prin platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice.) si care ar fii acelea ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate