Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii vor putea depăși pe linia continuă fără să riște sancționarea, în anumite situații. Proiect de modificare a Codului rutier

Publicat

Șoferii vor putea depăși pe linia continuă fără să fie sancționați, în anumite situații. Mai exact, conducătorii auto vor putea depăși obstacole aflate în calea mașinii lor, dacă acestea sunt oprite, staționate sau dacă se mișcă foarte încet, prin încălcarea liniei continue ce desparte sensurile de circulație, fără să riște sancțiuni, potrivit unui proiect de modificare a Codului rutier. 

O propunere legislativă pentru completarea Codului rutier (Ordonanței de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice) a fost înregistrată pentru dezbatere la Senat, miercuri, 5 aprilie.

„Prezenta inițiativă propune permiterea și nesancționarea manevrei de depășire care presupune trecerea peste axa care separă sensurile de circulație pentru depășirea obstacolelor de orice natură, oprite, staționate, sau care se deplasează cu viteza de maxim 30 km/h (de exemplu: un copac căzut pe drum, un vehicul avariat care ocupă și o parte din carosabil, vehicule cu tracțiune animală, animale, bicicliști, etc.) în măsura în care sunt respectate condițiile necesare pentru asigurarea siguranței în trafic, dacă vizibilitatea drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 de metri, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 metri”, explică inițiatorii proiectului, un grup de parlamentari de la PSD, în expunerea de motive.

În prezent, Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 instituie excepții privind depășirea în anumite situații.

Astfel, se interzice depășirea vehiculelor – pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. „Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele și trotinetele electrice, dacă vizibilitatea drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 metri”, se precizează în regulament.

Proiectul depus la Senat prevede completarea OUG nr. 195/2002 – Codul rutier, prin introducerea unui nou aliniat la secțiunea ce tratează depășirea (art. 45):

  • „Prin manevra de depășire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depășirea obstacolelor de orice natură, oprite, staționate sau care se deplasează cu viteză mai mică de 30 km/h, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”

Potrivit Codului rutier, nerespectarea regulilor privind depășirea se sancționează cu amendă din clasa a III-a de sancțiuni și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile. Este vorba despre șase până la opt puncte amendă, adică între 870 și 1.160 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax