Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii vor trebui să acorde prioritate în trafic mașinilor Salvamont aflate în misiune. Legea, adoptată de Camera Deputaților

Publicat

Serviciile publice Salvamont / Salvaspeo au fost incluse în rândul structurilor care au dreptul de a utiliza mijloace speciale de avertizare luminioasă și sonoră în intervențiile pe care le desfășoară.

O propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptată miercuri, 7 decembrie, de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională. Legea merge la promulgare la președintele României.

Astfel, șoferii vor trebui să acorde prioritate în trafic mașinilor Salvamont aflate în misiune, care vor putea folosi girofarul cu lumină albastră și semnalele acustice.

„Modificarea alin. 2 a articolului 32, litera b), prin includerea serviciilor publice Salvamont / Salvaspeo în rândul structurilor care au dreptul de a utiliza mijloace speciale de avertizare luminioasă și sonoră, vor da un avantaj major acestor servicii în efortul de a asigura promptitudinea intervențiilor derulate și vor spori șansele de supraviețuire și recuperare a victimelor accidentelor în care aceste servicii sunt abilitate să intervină.

În același timp riscul profesional crescut la care acest gen de salvatori sunt expuși, prin însuși specificul mediului în care acționează și a tehnicilor de salvare utilizate, va fi diminuat prin îmbunătățirea condițiilor de deplasare în siguranță, în regim de urgență, spre locul intervențiilor”, se arată în expunerea de motive.

„Prin actul normativ aprobat astăzi, practic, se corelează prevederile legale care nominalizează structurile Salvamont ca servicii de salvare și urgență medicală, coordonate administrativ de către Consiliile județene și locale, iar operațional de Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I., prevederi prin care acestea pot achiziționa, deține și utiliza legal autospeciale de intervenție și ambulanțe – dotate din fabricație și omologate cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, cu legislația care nominalizează instituțiile care au dreptul de a utiliza aceste mijloace de semnalizare pentru deplasarea în regim prioritar pe drumurile publice în situații de urgență.

În conformitate cu H.G. 77 din 2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți, serviciile Salvamont, sunt instituții publice, organizate ca servicii publice de interes local sau județean, și desfășoară activitate de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți, salvare care, în conformitate cu art. 1 cuprinde căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical in caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară.

Pentru aceasta, același act normativ, în anexa 1, pct. 3, ”Baremul minim de dotare al echipei Salvamont cu echipament și materiale pentru intervenție, salvare și transport al bolnavilor și turiștilor accidentați în zona montană”, acordă dreptul serviciilor Salvamont de a achiziționa și deține autospeciale de intervenție și ambulanțe, vehicule care sunt dotate din fabricație și omologare cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, acest lucru fiind deja realizat de structurile salvamont din țară, iar, în acest moment, prin Ministerul de Interne – Inspectoratul general pentru Situații de Urgență, există în derulare un proiect prin care serviciile Salvamont vor fi dotate cu ambulanțe pentru transport pacienți cu caracteristici care să le permită intervenția în teren montan”, au transmis reprezentanții Salvamont România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax