Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Solstițiu de vară: Astăzi ne putem bucura de cea mai lungă zi din an

Publicat

Ziua de 21 iunie este ziua solstițiului de vară, cea în care ne bucurăm de cea mai multă lumină şi cea mai scurtă noapte din an. Soarele va străluci pe cer peste 15 ore şi va apune în jurul orei 22.00.

Data de 21 iunie reprezintă pentru emisfera nordică ziua în care are loc solstițiul de vară. Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata cea mai mare. Simultan, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, când înălțimea soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime. După solstiţiul de vară, ziua va începe să scadă şi va fi egală cu noaptea la echinocţiul de toamnă.

Denumirea de solstițiu provine din latinescul solstitium, format din sol (soare) și stitium, de la verbul sistere (a se opri, a rămîne constant; v. a sista). Spre deosebire de celelalte zile din an, când unghiul făcut de soare cu orizontul la trecerea meridianului se schimbă semnificativ, de la o zi la alta, la solstiții acest unghi devine staționar, din cauza inversării sensului său de variație.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax