Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Șomerii, o „specie” pe cale de dispariție în Sebeș. Noua investiție Mercedes-Benz va reduce rata șomajului la zero

Publicat

Sebeșul este unul dintre puținele oraşe din România care se poate lăuda cu una dintre cele mai mici rate ale șomajului, situație de invidiat în condițiile actuale. Cu o populaţie de 32.000 de locuitori şi o rată a şomajului de sub 2%, orașul Sebeș a fost pus recent pe harta celor mai importante centre de producție de piese auto din România şi din regiune, în urma investiţiei de 300 de milioane de euro anunţată de grupul german Daimler. Aceasta promite 400 de noi locuri de muncă oferite de constructorul Mercedes-Benz, care, potrivit specialiștilor în domeniu, vor duce rata şomajului la 0%.

Totuși, aici locuiesc aproximativ 5.000 de persoane de etnie romă, neînregistrate la șomaj, însă prezente în evidențele primăriei, care le acordă ajutoare sociale. 

Primăria Municipiului Sebeș caracterizează orașul ca pe un centru economic puternic, în continuă dezvoltare, cu investiții străine care se ridică la aproximativ 500 de milioane de dolari până în prezent.

„Frumuseţea şi potenţialul oraşului transilvănean au atras de-a lungul timpului atenţia multor investitori, atât autohtoni cât şi străini. Astfel, municipiul Sebeş este un puternic centru economic în continuă dezvoltare, în care investiţiile străine reprezintă o pondere foarte importantă.

Prezentului îi corespunde un oraş în plină dezvoltare, un mediu de afaceri profitabil, amintind în acest sens că la Sebeş, există 1159 de agenţi economici activi. Sintetizând la nivelul principalelor sectoare şi ramuri economice, ramura cea mai bine reprezentată este comerţul, urmată de ramura serviciilor. Însă, deşi după numărul de agenţi economici, ponderea cea mai mare o are comerţul, după cifra de afaceri cel mai mare aport îl au firmele din domeniul industrial.

Astfel, toata gama de producţie industrială, pornind de la industria pielăriei şi a ciorapilor, ramuri cu tradiţie pe plan local, şi continuând cu industria mobilei, exploatărilor forestiere, etc., sunt reprezentate în municipiul Sebeş. Sunt de asemenea numeroase firme care au ca obiect de activitate transportul intern şi internaţional de mărfuri cu capital străin sau autohton.

Volumul investiţiilor străine se cifrează la aproximativ 500 milioane de dolari, acestea fiind favorizate de situarea oraşului chiar pe un drum european, existenţa unei platforme industriale cu toate utilităţile, personal calificat şi influenţă săsească în ceea ce priveşte administraţia locală.

Dintre cei mai importanţi investitori străini în domeniul prelucrării lemnului, amintim: Holzindustrie Schweighofer, Kronospan, Savini Due, Ciatti HT, Grande Arredo etc.

Municipiul Sebeş s-a făcut cunoscut, atât în ţară cât şi în străinătate, şi datorită investiţiilor autohtone. Astfel pe teritoriul urbei activează cu succes una dintre cele mai mari fabrici de ingheţată din România, Alpin 57 Lux, precum şi una de producţie a berii Albacher, deţinută de Romaqua Grup. Totodată, aici la Sebeş, există una dintre cele mai moderne fabrici de producţie a hârtiei, şi anume Pehart Tec Petreşti”, scrie pe site-ul Primăriei Municipiului Sebeș.

Totuși, în Sebeș trăiesc în jur de 5.000 de cetățeni de etnie romă, mulți dintre ei relocați din alte zone ale țării pentru că administrația Sebeșului, din motive electorale, a creat un adevărat rai pentru ei: primesc ajutoare sociale tentante, de exemplu decontarea rețetelor medicale, subvenții la plata utilităților, la energie electrică și alte forme de ajutoare sociale. Aceștia sunt neînregistrați la AJOFM, nu figurează ca șomeri însă sunt în evidențele primăriei, care le acordă ajutor social.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. calin

    vineri, 26.04.2013 at 18:59

    se pare ca treaba functioneaza nemteste, foarte bine pentru ei…

  2. DINU

    luni, 29.04.2013 at 12:01

    Niciodata acesti indivizi care primesc ajutoare sociale nu vor accepta sa lucreze,iar primaria nu va fi interesata sa-i integreze in cimpul muncii fiindca acestia sunt f.usor manevrati in perioada alegerilor.Ei actioneaza uniti asa cum bate vintul de la centru,iar cei din staful primariei [sau partidele]nu vor sa piarda aceasta masa electorala care trece de partea celui,CARE DA MAI MULT PE O PERIOADA MAI LUNGA[de regula pe 4 ani].Daca s-ar rezolva ac. problema cu multa atentie,SEBESUL,ar deveni un oras occidental.ITM, DE ACESTE CAZURI SA SE OCUPE.SI SEBESUL VA DEVENI INTRADEVAR UN ORAS OCCIDENTAL.Nu uitati ca :-cuvintele ranesc,tacerea loveste,indiferenta UCIDE.

  3. Daniela

    luni, 13.05.2013 at 13:09

    Noua investitie Mercedes-Benz nu va readuce rata somajului la zero ,si eu sunt somera chiar am vorbit astazi cu departamentul resurse umane ei recruteaza cunoscatori de limba Germana nu someri de parca legislatia in vigoare nu se face in limba Romana ordinele de plata ,fisele de magazie ,etc ,tot in limba Romana functioneaza , pt . traducere sunt traducatori.

    • Anka

      miercuri, 05.06.2013 at 22:04

      Unde ai gasit datele lor de contact. Trimite-mi-le si mie daca esti amabila. adysor21@yahoo.com. Multumesc

    • Marieta Cretu

      vineri, 05.07.2013 at 12:42

      te rog mult de tot sa-mi spui cum ai ajuns la ei, au deja un birou deschis in Sebes? imi poti indica o adres de mail sau date de contact?
      Multumesc mult.
      Marieta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax