Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sondaj Alba24: Doriți să vă informăm în continuare despre situația creată de epidemia de coronavirus în județul Alba?

Publicat

Criza provocată de pandemia de coronavirus a împărțit în mai multe categorii cetățenii. Acest lucru a fost cauzat inclusiv de reticența autorităților de a comunica transparent despre ce se întâmplă în comunitățile locale din diverse motive: pentru a nu stârni panică, pentru a nu stigmatiza persoanele infectate cu COVID-19 sau pentru a nu genera situații conflictuale în comunitățile în care există oameni afectați de această boală.

Aceste motive sunt până la un punct normale și plauzibile însă, s-a dovedit factual că acolo unde autoritățile au fost opace și au ascuns adevărul, epidemia s-a răspândit cu o mai mare viteză pentru că oamenii erau prost informați și prin urmare nu conștientizau suficient de bine cât este de periculos acest virus.

Exemplul cel mai bun este China, țara în care cenzura asupra presei nu a făcut decât să înrăutățească și să prelungească criza iar organizațiile internaționale de presă au atras atenția asupra acestui lucru.

Lipsa de informare din surse credibile a dus și la fenomenul zvonurilor propagate în special prin rețelele de socializare sau de mesagerie cum sunt Facebook sau WhatsApp.

Această lipsă de informare corectă este de multe ori dublată de o lipsa de educație sau chiar de un analfabetism funcțional care cumulate au dus la un adevărat val de ură și de injurii adresate inclusiv mijloacelor de informare serioase care încearcă să informeze corect și din surse oficiale sau verificate “la sânge”.

Acest val de ură, injurii și denigrări la adresa “mesagerilor” care livrează zilnic știri despre pandemie este un fenomen nou pe care îl pot explica mai bine psihologii si care prejudiciază enorm imaginea publică a unor jurnale online care își fac datoria corect.

Fenomenul se întâmplă peste tot în România și astfel de comentarii cu conținut jignitor la adresa jurnaliștilor și al publicațiilor este omniprezent indiferent că vorbim despre site-uri naționale sau locale.

Asta se întâmplă și în Alba tuturor publicațiilor, indiferent dacă vorbim despre Alba24, Unirea, ProAlba sau altele.

Deși cei care comentează în acest mod nu sunt foarte mulți și nicidecum majoritari, ei sunt foarte agresivi în exprimare și de cele mai multe ori au lacune mari la capitolul gramatica limbii române.

Comentatorii agresivi se împart în trei categorii:

1. Cei care NU CRED că acest virus și boala provocată de el sunt atât de periculoase și bagatelizează sau ironizează statisticile oficiale sau măsurile luate de autorități.

Ei sunt cei care comentează la fiecare caz de deces legat de coronavirus argumentând că persoanele respective erau oricum afectate de ale boli și urmau să moară.

Ce nu vor să înțeleagă acești comentatori este faptul că persoanele respective MAI PUTEAU SĂ TRĂIASCĂ multe luni sau mulți ani tratându-și afecțiunile cronice, dacă infectarea cu coronavirus nu le-ar fi grăbit sfârșitul.

Acești comentatori fară scrupule ar gândi cu totul altfel dacă un membru al familiei ar fi într-o situație similară.

E cea mai periculoasă categorie pentru că participă, voluntar sau nu, la zădărnicirea combaterii epidemiei împânzind internetul de informații false si contestând faptele.

2. Cei care bănuiesc presa că ar avea un interes ascuns pentru a promova această pandemie.

Jurnaliștii și publicațiile sunt acuzați că aparțin masoneriei, ca sunt vânduți mafiei (de orice fel) sau ca vor să instaureze o nouă ordine mondială. Sunt adepții teoriilor conspirației sau alte asemenea aberații.

Acești cititori sunt cel mai probabil victime ale dezinformării și propagandei de sorginte rusă (de tipul sputnik.md și altele asemenea) care dorește slăbirea Uniunii Europene și a țărilor care o formează pentru a-și spori influența în această zonă.

Comentatorii respectivi sunt din păcate oameni prost informați și slab pregătiți, cu lacune imense în educație, o țintă predilectă pentru astfel de propagandă. Sunt la fel de agresivi și agramați că și prima categorie.

3. Cei care s-au săturat de acest subiect.

Sunt oameni pe care îi înțelegem într-o mare măsură și pe care îi sfătuim să consume știri cu moderație pentru că distanțarea socială și situația tensionată au un efect nedorit asupra lor iar știrile negative nu fac decât să le sporească starea sufleteasca nepotrivită.

Ce ne dorim de la ei este puțin bun simt în comentarii sau chiar abținerea de la ele.

Poți să nu mai urmărești o vreme o publicație și fară să-i înjuri pe jurnaliști doar pentru că îți prezintă fapte și informații reale.

În aceste condiții ne gândim în cel mai serios mod să începem un demers adresat Poliției Locale și celei naționale în vederea urmăririi și sancționării acestor 3 tipuri de comentatori pe Facebook.

Această rețea de socializare a fost declarată de numeroase instanțe că fiind SPAȚIU PUBLIC, iar orice injurie, calomnie sau denigrare poate fi sancționată cu amendă.

De asemenea pot fi sancționați mai ales cei care prin comentariile lor zădărnicesc eforturile de combatere a pandemiei de coronavirus împrăștiind informații false și bagatelizând pericolul pe care această pandemie îl presupune.

Acești indivizi sunt cu certitudine mult mai periculoși pentru public decât cei care merg la cumpărături uitând acea declarație pe propria răspundere.

Cum majoritatea celor care comentează în acest mod injurios și denigrator o fac de pe conturile personale reale, nu e absolut nicio problemă să fie identificați și sancționați de cei în măsură să o facă.

În final vă invitam să participați la un sondaj:

Doriți să vă informăm în continuare despre situația creată de epidemia de coronavirus în județul Alba?

Loading ... Loading ...

 

Redacția Alba24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Mirela

    joi, 09.04.2020 at 14:21

    Da, dorim informatii dar si cu localitatile si sectoarele de activitate, mai ales cu cazurile noi. E necesar sa stim situatia la zi din localitatile in care traim. Multumesc!

  2. Marius

    joi, 09.04.2020 at 17:22

    Aceasta statistica nu e relevanta aici.
    Este evident ca cine citeste acest articol l-a deschis ca sa se informeze.
    Ar fi ciudat ca peste 2 zile sa fie mai mult de 10% raspunsuri negative.

    • moderatorul de serviciu

      joi, 09.04.2020 at 21:48

      Este relevanta. Sondajul se adreseaza exclusiv cititorilor nostri.

  3. Lazar Carmen

    joi, 09.04.2020 at 17:43

    Părerea mea este ca informațiile reale ar mobiliza populația sa se protejeze cât mai mult. Panica se creează mai repede citind fiecare tot ce se postează pe facebook, în dorința de a afla mai multe informații.
    Va doresc multa sănătate!

  4. Mircea

    joi, 09.04.2020 at 20:51

    Binenteles ca dorim sa fim informati in continuare, dar si mai indicat ar fi sa publicati zilnic statistici pe localitatile in care au aparut cazuri. In felul acesta cred ca oamenii se vor comporta mai cu precautie decat pana acum, sau cel putin cei din localitatile afectate, iar asta ar ajuta la impiedicarea raspandirii virusului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax