Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ ALBA24. Hava sau Potor? Dumitrel sau Atanasiu? PDL sau USL? Vezi ce modificări au apărut în ultimele trei zile


Publicat

Începând din 25 august 2011, Alba24  a lansat a doua etapă a sondajului referitor la opţiunile electoratului pentru alegerile locale din 2012. Aşa cum am promis în 24 martie a.c., am revenit cu această modalitate de cercetare, pentru a vedea care sunt tendinţele în evoluţia intenţiei de vot a populaţiei din judeţul Alba.

La prima etapă, care s-a derulat pe o perioadă de 30 de zile, s-a înregistrat un număr de 2.756 de voturi. Aici pot fi văzute rezultatele din 24 martie 2011

Noutatea din acest nou sondaj este că partidele din USL  Alba (PSD, PNL şi PC)  şi-au stabilit candidaţii pentru Primăria Alba Iulia şi preşedinţia Consiliului Judeţean Alba, deci votul nu va mai fi disipat pe mai multe personaje care ar fi candidat pentru aceleaşi funcţii, iar rezultatul cercetării va scoate în evidenţă rezultate mai clare despre preferinţele cititorilor Alba24.

Scurtă concluzie după primele două zile de desfăşurare a sondajului

Situaţia sondajului după primele două zile. Până în data de 26.08.2011, ora 00.30, s-au înregistrat 836 voturi. Mircea Hava (45%) se află în faţa lui Călin Potor (39%), la o distanţă de 6 procente. Ion Dumitrel (49%), în schimb, se află la 14 procente faţă de contracandidatul său, liberalul Teodor Atanasiu (35%).  La partide, USL răzbună situaţiile de la Primărie şi Consiliul Judeţean cu 49%, cu 11 procente mai mult decât PDL (38%). În sondaj apare  şi o „masă critică” de voturi, pe care cititorii Alba24 au direcţionat-o spre un al treilea candidat sau mai bine zis spre alţi candidaţi necunoscuţi. Procentele destinate pentru acest „alt candidat” sunt mari, între 13% şi 16% şi se pare că o parte din acestea exprimă nemulţumirea simpatizanţilor PSD, care încă nu pot să accepte să susţină un candidat din alt partid.

Situaţia sondajului după 6 zile, la data de 30 august 2011, ora 24.00

După 6 zile, în 30 august 2011, au fost înregistrate 1.456 voturi, fără ca rezultatele să sufere modificări spectaculoase. Se simte o tendinţă de creştere la secţiunile pentru Primărie şi Consiliul Judeţean, unde opţiunea „Altul” a înregistrat creşteri de 2% la Primărie şi 4% la Consiliul Judeţean. Situaţia celorlalţi candidaţi se prezintă astfel: La Primăria Alba Iulia, Mircea Hava continuă să conducă în sondaj cu 45% faţă de 39% cât a obţinut până acum Călin Potor. La CJ Alba, Ion Dumitrel are 48% şi se menţine pe primul loc, în timp ce  Teodor Atanasiu a obţinut 34% , iar 18% se duc spre un alt candidat. La partide, USL este preferat cu 48%, iar PDL este creditat cu 38%.

Scurtă concluzie: În condiţiile în care rezultate similare s-ar reflecta şi în votul real al electoratului albaiulian, acestea ar pune serioase probleme celor doi candidaţi PDL la obţinerea majorităţii în Consiliul Local Alba Iulia şi în Consiliul Judeţean. Desigur, aceste rezultate vor putea fi influenţate de notorietatea persoanelor pe care partidele le vor folosi la constituirea listelor de consilieri.

Câteva precizări de ordin tehnic:

Votul multiplu nu este posibil, sistemul identificând IP-ul de pe care s-a votat o dată şi interzicând încă un vot sau mai multe, de pe acelaşi IP. Acest lucru dezavantajează angajaţii unor instituţii sau firme, de exemplu, care au un singur IP la întreaga reţea de calculatoare, dar împiedică denaturarea rezultatelor, prin vot multiplu de pe un calculator sau grup de calculatoare. Aceeaşi problemă o pot avea şi membrii unei familii care au calculatorul conectat la un singur provider de internet. Aceştia pot să voteze doar o singură dată, chiar dacă toţi membrii familiei susţin un candidat sau candidaţi diferiţi.

Trebuie să spunem, din capul locului, că acest sondaj nu este unul profesionist. Acesta nu are la bază o eşantionare ştiinţifică a repondenţilor, pe criterii demografice şi sociologice: sex, vârstă, studii, ocupaţie, locaţie etc. Asta pentru că, fiind un sondaj online, nu era posibilă aplicarea unor astfel de filtre care să compună un eşantion reprezentativ pentru judeţul Alba. Este doar un sondaj făcut în mod evident printre cei care urmăresc portalul de ştiri Alba24.ro, care în mai puţin de un an de la lansare a devenit un ziar online de referinţă în judeţul Alba şi principală sursă de informaţii pentru mai multe agregatoare de ştiri naţionale. Sondajul va fi deschis pentru o perioadă de 30 de zile şi poate fi găsit pe orice pagină din siteul Alba24. Săptămânal, vă vom prezenta rezultate, creşteri sau descreşteri procentuale ale candidaţilor şi numărul celor care şi-au exprimat votul.

Iată cele trei întrebări ale sondajului:

Dacă mâine ar fi alegeri la Primăria Alba Iulia pe cine aţi vota?

 • Mircea Hava (PDL) (43%)
 • Călin Potor (USL) (39%)
 • Altul (18%)
 • Total voturi: 1.281

Loading ... Loading ...

Dacă mâine ar fi alegeri la Consiliul Judeţean Alba pe cine aţi vota?

 • Ion Dumitrel (PDL) (45%)
 • Teodor Atanasiu (USD) (35%)
 • Altul (20%)
 • Total voturi: 1.188

Loading ... Loading ...

Dacă mâine ar fi alegeri cu ce partid aţi vota?

 • USL ( PSD+PNL+PC) (47%)
 • PDL (35%)
 • Altul (18%)
 • Total voturi: 1.223

Loading ... Loading ...ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

20 Comentarii

20 Comments

 1. mariusrusu

  joi, 25.08.2011 at 11:09

  Dragă redacție,
  Textul „Aici pot fi văzute rezultatele din 24 martie 2011” duce la o pagină care cere username și parolă și afișează mesajul „Nu ai voie să previzualizezi ciorne”. Faceți să fie bine!

  • moderatorul de serviciu

   joi, 25.08.2011 at 12:14

   @mariusrusu, multzam. reparam iute

 2. mcdonalds

  joi, 25.08.2011 at 11:11

  inainte de ora 9 erau alte rezultate…dupa ce a inceput primaria programul de lucru, s-au inversat ierarhiile:)……oricum, sondajul acesta este foarte orientativ si se refera doar la vizitatorii site-ului

 3. Popa Daniela

  joi, 25.08.2011 at 19:08

  1.Altul
  2.Altul
  3.USL

 4. c.m.

  joi, 25.08.2011 at 21:21

  @mcdonalds – degeaba au inceput cei din primarie lucrul ca daca au un singur IP pe reteaua institutiei numai o persoana a putut vota. Incearca tu sa votezi de 2 ori sa vezi ca nu merge. Iar oamenii au scris in text ca nu considera acest sondaj ca fiind unul stiintific ci doar unul empiric, facut in randul cititorilor site-ului. Pe de alta parte poti vedea si tu ca cifrele nu par deloc aiuristice si confirma anumite tendinte. Si daca te mai uiti la faptul ca la etapa anterioara au votat vreo 2700 de oameni adica mult peste un esantion statistic obisnuit care include circa 1000 de subiecti, inseamna ca rezultatele se pot apropia multisor de realitate. Dar asta vom vedea numai la alegeri

  • mcdonalds

   vineri, 26.08.2011 at 06:58

   @c.m. din pacate se poate vota de la acelasi calculator de nenumarate ori. Nu vreau sa arat cum, pentru ca ar fi incorect. Pe de alta parte, cifrele sondajului e aici ar trebui sa difere fata de sondajul profesionist facut de curand, pentru ca acesta este un sondaj la care participa exclusiv utilizatorii frecventi de internet. Votul real va fi diferit pentru ca la vot participa persoane care nu utilizeaza internetul dar sunt in numar mare, de pilda:pensionari sau persoane cu nivel de instruire scazut.Oricum, tot ce conteaza este votul real. Pana atunci, initiativa alba24 este un demers jurnalistic normal si corect

 5. atti

  vineri, 26.08.2011 at 09:04

  DIN PACATE CAND ESTI LA PUTERE DAI POMANA, SI FOARTE-FOARTE MULTI TRAIESC DIN POMANA, SI NUMIRILE FACUTE DE HAVA-DUMITREL.SPER SA MAI FIE MULTI CARE SE GANDESC CUM AU FOST FURATE PENSIILE, INCHISE SPTALELE SI MULTE FRAUDE CIUDATE FACUTE IN DETRIMENTUL OMULUI SINPLU, CARE NU E ANGAJAT LA PRIMARIE, CONSILIU, POLITIE, SRI ETC.

 6. abbilbal

  vineri, 26.08.2011 at 09:33

  Marea anomalie iese la iveală şi de data asta. Bălgrădenii îl preferă pe Hava şi Dumitrel iar ca partid pe USL. Păi dacă Hava şi Dumitrel sunt PDL-işti ce mai poate face USL-ul între ei? Că doar tot ce vrea Băsescu se înfăptuieşte.

 7. mcdonalds

  vineri, 26.08.2011 at 10:46

  ar trebui sa dea de gindit PDL-ului si USL-ului faptul ca desi batalia se da intre asazisi 2 „titani” , adica lupta se va da in doi la primar si presedinte CJ, si desi este evident acest lucru, cel putin16 la suta voteaza cu altii, refuzindu-i pe cei patru (adica cele doua perechi de competitori). Este grav si pentru unii si pentru altii. Teoretic doar USL-ul ar putea sa obtina voturi din zona asta…..dar au cei doi candidati ai lor suficienta calitate pentru a atrage alegatori din zona celor 16%?. Cind ma gindesc la „charisma” lui Athanasiu ma apuca plinsul. Nici Dumitrel nu are charisma mai mare dar cel putin are avantajul omului care „a dat ceva” chiar daca a dat din banii judetului si a unui comportament mai civilizat si mai discret.
  Hava in schimb are motive sa tremure.Mai este mult pina la alegeri si imaginea lui se strica pe zi ce trece. Este drept ca si-a sapat singur groapa si soarta lui va fi pe muchie de cutit, Foarte probabil se va ajunge inainte de alegeri la un vot gen „oricine, numai Hava nu!” Acum un an avea 80% aproape……acum este aproape de jumatate si mai scade

 8. GHITA

  vineri, 26.08.2011 at 13:22

  hava ia primul tur
  stimate d-le hava, schimba macar 2,3 oameni din staful tau ca altfel nu vei castiga
  OAMENI TAI TE TRADEAZA PRIN INDOLENTA SI NESIMTIREA LOR SI PRIN FAPTUL CA PROBLEMELE LUI HAVA NU SUNT SI PRIORITATILE LOR

  • hahava

   vineri, 26.08.2011 at 14:04

   oricum, nici problemele orasului nu sunt prioritatile lui Hava. Asa ca……….

 9. captain america

  vineri, 26.08.2011 at 14:15

  @mcdonalds Ai dreptate sa te intrebi ce-i cu aia 16%. Insa cred ca explicatia e destul de simpla. Abia s-au anuntat oficial candidatii USL care sunt 2 liberali si realizezi ca frustrarea PSD-istilor este maxima in acest moment. Asa ca, in buna traditie romaneasca, eu pun pariu ca cei 16% sunt aproape in totalitate PSD-isti care vor sa arate ca Potor si Atanasiu sunt candidati slabi in fata lui Hava si Dumitrel. Altfel nu se explica procentul atat de mare de la „Altul”. Banuiesc insa ca pana la alegeri le mai trece supararea PSD-istilor si vor face front comun impotriva PDL.

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 31.08.2011 at 02:16

   @captain america, asa cred si eu. Voturile care merg spre altul sau mai bine zis o parte dintre ele provin de la simpatizantii si membri PSD. Problema lui Hava este ca, in cazul unui vot real, PSD-istii vor fi disciplinati si vor vota cu USL.Pentru ca atunci miza va fi mult mai mare decat intr-un sondaj facut pe net, care este nisat pe segment de oameni, mai educati, care stiu sa dea doua clikuri pe net si o cautare in google.

 10. Andrei

  duminică, 28.08.2011 at 21:34

  E o prostie acest sondaj si nu are nici o relevanta atata timp cat e facut pe un site pedelist iar principalii votanti sunt membrii sau simpatizanti ai PD-L. Numai…nah, se mai distreaza lumea, ca doar nu ai ce face altceva in orasul asta de cacao condus de mafia pedelista. (**)

 11. Claudiu Makkai

  luni, 29.08.2011 at 16:22

  Sunt bucuros ca unii ne eticheteaza drept PD-L- isti iar altii liberali. Asta inseamna ca jurnalistii nostri isi fac meseria. Totusi sunt ingrijorat ca nimeni nu ne face PSD-isti. Hmmm…

 12. mcdonalds

  marți, 30.08.2011 at 08:43

  Eu sint sigur ca acest vot este cinstit din partea ALBA24. Dupa cum spun si ei, este unul doar de sondare a cititorilor acestui site. Nu este profesionist iar calitatea lui orientativa poate fi considerata foarte mica. Se poate pune problema daca acest sondaj va influenta sau nu o parte dintre alegatori. Se poate pune si ipoteza ca unii „votanti” voteaza la ordin (institutiile bugetare sint multe…deci multe IP-uri) dar cred ca in toata lumea presa isi face sondaje mai mult sau mai putin reusite. Sa nu se supere cei de la Alba24, eu sint de parere ca au tot dreptul sa faca acest sondaj, dar cred ca rezultatele finale vor fi altele. Si asta pentru ca cei care participa la acest vot pe alba24 sint doar o categorie a populatiei. Iar de votat real voteaza toate categoriile sociela

 13. Pingback: Crin Antonescu și Victor Ponta confirmă: Potor şi Atanasiu, candidaţi oficiali din partea USL pentru Primăria Alba Iulia şi CJ Alba | alba24

 14. artur

  miercuri, 07.09.2011 at 12:21

  PDL va pierde clar in consiliul local

 15. mcdonalds

  miercuri, 07.09.2011 at 17:54

  Am spus ca tendinta lui Hava este de scadere..dar nu ma asteptam sa fie vizibila deja. Probabil in iarna va ajunge la 35-38% cu tendinta in continuare de scadere. Nu vad ce minune sa ii opreasca scaderea..ca de crestere nici vorba nu este

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ ALBA24: Cine doriți să fie viitorul primar al orașului TEIUȘ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

sondaj partide

Lupta pentru locul de primar al orașului TEIUȘ a început.

Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Mirel Vasile Hălălai – PSD, Aura Alexandra Ardelean – USR-PLUS, Aurel Breaz – PNL, Octavian Rusu – PRO Romania, Andreea Pop – ALDE.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al orașului TEIUȘ?

Loading ... Loading ...

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Mănăstirea Oașa, o oază de liniște sufletească cu o priveliște care își taie respirația

Publicat

La o distanță de aproape 70 de kilometri de Alba Iulia, pe traseul care duce spre Șureanu, se află Mănăstirea Oașa, o adevărată oază de liniște pentru cei dornici să descopere viața duhovnicească și rugăciunea. Situată pe Valea Frumoasei, la o altitudine de 1350 de metri, între păduri de brad și de molid, pe malul lacului cu același nume, Mănăstirea Oașa este un punct de referință în monahismul românesc.

Din locul acesta, priveliștea îți taie respirația. Cât cuprinzi cu privirea se întinde „împărăția sălbăticiunilor” așa cum numea Sadoveanu acești munți care i-au îmblânzit sufletul cu frumusețea lor și l-au făcut să declare că este cel mai frumos loc pe care l-a văzut. În fiecare an, Mănăstirea Oaşa găzduieşte tabere de tineret prin care mii de tineri îl găsesc acolo pe Dumnezeu și se descoperă pe ei înșiși cu ajutorul părinților din mănăstire.

La Mănăstirea Oașa tradiția a rămas la fel de vie ca acum zeci de ani. La fel ca în multe alte mănăstiri românești, veți găsi aici icoane făcătoare de minuni, seri duhovnicești la lumină de lămpaș, muncă și rugăciune de dimineața până noaptea, dusă de obștea călugărilor, întocmai ca pe muntele Athos. Pentru sufletul celor care au intrat pe poarta ei de lemn, Mănăstirea Oașa este un loc cu binecuvântări.

Biserica centrală a Mănăstirii Oașa este închinată Adormirii Maicii Domnului, hram prăznuit în ziua de 15 august. În urmă cu mai bine de nouă ani, pe 27 iulie 2011, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a pus piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii, biserică ce poartă hramul Sfântului Mucenic Pantelimon, hram prăznuit în ziua de 27 iulie.

Scurt istoric al Mănăstirii Oașa

În anul 1943, scriitorii Ioan Pop și Mihail Sadoveanu au ridicat pe Valea Frumoasei o bisericuță din lemn. Această biserică a fost strămutată pe actualul amplasament în 1983, odată cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei (barajul Oașa). Mai târziu, biserica a fost reparată prin grija preotului Petru Șora, din comuna Șugag.

Biserica din lemn este zidită pe o fundație de piatră, în formă de cruce. Biserica are o singură turlă, fiind acoperită cu șindrilă. Lăcașul de cult a fost pictat, în frescă, între anii 1985-1986, de către pictorul Liviu Dumbrava, din Gura Humorului.

Pisania de la intrare precizează următoarele:

„Cu vrerea tatălui, cu ajutorul fiului și împreună, lucrarea Sfântului Duh, ridicatu-s-a această biserică din lemn, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” în colonia Fetița, de pe Valea Frumoasei, comuna Șugag, jud. Alba, în anul 1982-1983, prin părinteasca purtare de grijă a P. S. Episcop Emilian Brîndaș, al Alba-Iuliei, primul ierarh al refăcutei eparhii după 275 ani, paroh fiind C. PR. Petru Faur și protopop P. C. PR. Viorel Porcaru.

Construită cu ajutorul șantierului T. C. H. Valea Sebeșului și sprijinul bunilor noștri credincioși de aici, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica ”Fresco” de pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului între anii 1985-1986, reconstruită în locul unei vechi biserici din anul 1943 al cărei ctitor, scriitorul Ionel Pop, se întâlnea aici adesea, în clipe de meditație și de reculegere cu marele scriitor Mihail Sadoveanu, bisericii noi i s-au făcut unele îmbunătățiri, meșterul Petru Sora din Șugag îmbinând și alte elemente din arhitectura tradițională.

Lucrările acestea fiind bineplăcute lui Dumnezeu, P. S. Episcop Emilian înconjurat de un sobor de preoți și de credincioși ai acestor locuri, a sfințit această biserică în ziua de … împărtășind tuturor celor prezenți cuvânt de învățătură pentru păstrarea credinței străbune și slujirea patriei noastre scumpe spre preamărirea lui DUMNEZEU cel în Treime închinat, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Amin”. 

Biserica a fost sfințită din nou în anul 1990, iar în jurul ei s-a rânduit o mănăstire de măicuțe. La început obștea a fost pusă sub îndrumarea duhovnicească a maicii starețe Iustiniana Macarie. Obștea număra, pe atunci, în jur de douăzeci de suflete.

Cu ajutorul primit de la Compania de Construcții „Hidrotehnica” au fost ridicate: corpul de chilii, în stil brâncovenesc, cu etaj, stăreția, trapeza și clopotnița din fata bisericii. Iernile grele și accesul dificil în acest loc au făcut ca maicile să întâmpine dificultăți greu de biruit, astfel că în anul 1998 maicile au părăsit mănăstirea.

Ulterior, în acest loc pustiu și greu accesibil s-a așezat o obște de călugări, data oficială de întemeiere a acestei noi obști monahale fiind 1 iunie 2000.

sursa: crestinortodox.ro, basilica.ro, viziteazaalbaiulia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: România a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Publicat

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului BLAJ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului BLAJ a început. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Dorin Voina – PSD, Mihai Boitor – USR-PLUS, Gheorghe Valentin Rotar – PNL, Silvia Marcu – ALDE. PRO România nu a anunțat încă cine va candida din partea formațiunii. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului BLAJ – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului BLAJ?

Loading ... Loading ...

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate