Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sondaj Avangarde: Majoritatea românilor cred că primarii ar trebui aleşi din primul tur şi preşedinţii de CJ, prin vot direct

Publicat

vot alegeri Primar ales într-un singur tur de scrutin şi preşedintele Consiliului Judeţean, prin vot direct. Sunt concluziile unui unui sondaj Avangarde, care vizează administrația locală, realizat la comanda UNCJR și dat publicității miercuri, la ședința Adunării Generale a Uniunii.

Întrebați dacă primarul ar trebui să fie ales prin vot direct, 53% dintre cei chestionați consideră că acesta ar trebui ales dintr-un singur tur, în timp ce 30% cred că primarul ar trebui să fie ales în două tururi. 16% dintre respondenți s-au arătat indiferenți față de subiect, iar 1% nu au știu/nu au răspuns la întrebare.

În ceea ce privește modalitatea de alegere a edililor în actuala legislație electorală, 53% au răspuns că aceasta este în două tururi de scrutin, 28% — într-un singur tur, 19% — nu știu.

Potrivit sondajului, 69% dintre cei chestionați consideră că președintele Consiliului Județean ar trebui ales prin vot direct, 11% susțin că acesta ar trebui ales de consilierii județeni, în timp ce 7% spun că ar trebui numit de Guvern. 13% dintre cei intervievați nu au știut sau nu au răspuns la întrebare.

Cercetarea a fost realizată în perioada 14-26 aprilie, pe un eșantion de 1.000 de persoane de 18 ani și peste. Tipul eșantionului: probabilist, stratificat. Metoda de culegere a datelor: față-în-față cu respondentul, la domiciliul acestuia.

Selecția gospodăriilor s-a făcut după metoda ”random route”, iar cea a persoanelor, după regula ”persoana care își aniversează ziua de naștere cel mai aproape de începutul anului”. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată a României. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 3,1%, pentru un interval de încredere de 95%. Validarea s-a făcut pe baza datelor INS 2012. Au fost verificate telefonic 270 de chestionare.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax