Connect with us
Publicitate

Actualitate

SONDAJ: Care este cea mai bună pâine produsă în județul Alba? De la reţete autentice tradiționale, la produse industriale

Publicat

paine traditionala Pâinea este, în mod tradițional, unul dintre cele mai importante produse din hrana românilor. Producătorii din industria de panificație din județul Alba oferă consumatorilor zeci de sortimente de pâine, realizate fie în mod tradițional (fără amelioratori sau compuși chimici), fie în sistem industrial, diferențiindu-se prin calitate, varietatea ingredientelor folosite și creativitatea brutarilor.

Aliment cu origini străvechi, pâinea a însoţit pe mese şi la ospeţe întreaga istorie gastronomico-culturală a multor seminţii. Hrană de bază pentru multe popoare, între care se evidenţiază la loc de frunte şi românii, banala (la prima vedere) pâine aduce cu sine multe aspecte nebănuite. De la controversata pâine din prezent, plină de afânători şi „E-uri” nocive, la pita coaptă în cuptorul bunicii, acesta este alimentul care a marcat cel mai puternic evoluţia lumii aşa cum o ştim astăzi.

Pâinea autentică tradițională se face din făină, maia, apă, drojdie, sare şi ulei şi nu are compuşi chimici (nu conține amelioratori). Se coace pe tăvi unse cu puţin ulei, în cuptoare din cărămidă „de țigan”, la fel ca pe vremea bunicilor. Maiaua și procesul lung de fermentare a aluatului imprimă pâinii tradiționale acele arome inconfundabile și un gust savuros, iar după coacere rezultă o coajă crocantă și un miez elastic și pufos. În procesul de fabricație al pâinii tradiționale se folosește, obligatoriu, făină neameliorată (fără adaos de gluten, acic acetic sau enzime) provenită din grâu românesc.

Având în vedere cerințele tot mai mari și diversificate, specifice alimentației moderne, pâinea a început să fie produsă pe cale industrială. Tehnicile s-au perfecționat treptat, prin descoperirea agenților de creștere și introducerea cuptoarelor performante.

Diferența dintre o pâine autentică tradițională și o pâine realizată în sistem industrial, modern este dată, în principal, de materiile prime folosite (în cazul celei tradiționale – făina fără amelioratori, fără adaos de aditivi, conservanți sau coloranți) și de procesul de fabricație (în cazul celei tradiționale – o perioadă de dospire mai mare și coacere în cuptoare din cărămidă). De asemenea, timpul necesar producerii pâinilor în sistem tradițional este de aproximativ trei ori mai mare față de cele produse pe cale industrială.

În prezent, producătorii din industria de panificație din județul Alba oferă o mare varietate de sortimente de pâine: pâine albă, pâine semialbă, pâine neagră, pâine integrală, pâine graham, pâine cu secară, pâine cu semințe, etc.

Prețul mediu al unei pâini este de 3,5 lei / kilogram, preferata consumatorilor fiind pâinea albă – tip franzelă, de 500 de grame.

SONDAJ:

Care este cea mai bună pâine produsă în județul Alba?

  • Rustic - pită de Sântimbru (41%)
  • Transeuro (Ighiu) (23%)
  • Arti Pan (Alba Iulia) (18%)
  • Î.I. Țipțer Florin - pită de Ampoița (9%)
  • Martini Pan (Sebeșel) (3%)
  • PetreștiPan (Petrești) (3%)
  • Dacia Pan (Alba Iulia) (2%)
  • AlbaPan (Alba Iulia) (1%)
  • Total voturi: 1.049

Loading ... Loading ...

Menţionăm că nu am inclus toţi producătorii din judeţ în acest sondaj. Dacă aveţi recomandări sau preferinţe, puteţi da detalii, în comentarii la acest articol.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

19 Comentarii

19 Comentarii

  1. ardeleanu'

    luni, 28.08.2017 at 15:23

    probabil painea produsa de Dacia Pan ar ocupa un loc mai bun in sondaj daca nu si-ar bate joc de clienti. Tot ce nu trece, revine in magazine cu eticheta schimbata. Plus ca miroase a detergent. Situatia este valabila pentru toate magazinele (am luat din centru, Albina, Closca, Bulevard, etc, peste tot la fel).
    Poate se sesizeaza cineva din interiorul societatii, ca din exterior… se vede in sondaj.

  2. Flaviu

    luni, 28.08.2017 at 16:01

    Pita boanfă de la Lae Pecu – Cugir!

  3. Diana

    luni, 28.08.2017 at 17:08

    Paine de la Cugir de la , Lae Pecu cea mai buna

    • Ioana

      luni, 25.09.2017 at 20:58

      Nu mai este de mult ce a fost. Miezul si asa putin, ramane pe masa. Poate au invatat sa dea bon fiscal, macar acum dupa zeci de ani.

  4. Alin

    luni, 28.08.2017 at 17:11

    Propunerea mea este:
    Pâine de casă de la Brutăria Ghirbom.
    Mulțumesc!

  5. Dragos

    luni, 28.08.2017 at 17:31

    Painea de ghirbom

  6. Catalin

    luni, 28.08.2017 at 19:05

    Painea de ghirbom

  7. Roxana

    luni, 28.08.2017 at 19:52

    Pâinea de Ghirbom

  8. Larry

    luni, 28.08.2017 at 20:09

    Clar, painea de Ghirbom

  9. Corpodean

    marți, 29.08.2017 at 07:50

    Painea de Ghirbom

  10. mihaela

    marți, 29.08.2017 at 08:21

    Pâinea de Lae pecu Cugir

  11. moldovan cornel

    marți, 29.08.2017 at 09:39

    painea crestata de la Paclisa SC PAN DANY VLAD SRL

  12. ion-

    marți, 29.08.2017 at 11:09

    Paine de la Brutaria Coop.Sugag

  13. Chetza

    marți, 29.08.2017 at 13:27

    Chita di la limentara-i ce mai buna!

  14. Cornelia

    miercuri, 30.08.2017 at 17:59

    Painea de Ghirbom

    • Alina

      joi, 31.08.2017 at 00:20

      Corect. Pâinea de Ghirbom este foarte bună.

  15. Eu

    miercuri, 30.08.2017 at 21:46

    Gligor petresti

  16. Eu

    miercuri, 30.08.2017 at 21:46

    Gligor petresti so martini pan

  17. Teo

    luni, 10.09.2018 at 14:26

    Cei care posteaza ‘Painea de Ghirbom’ sunt aceeasi persoana :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate