Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sondaj de opinie: Se caută nume pentru Parcul Municipal din Aiud. Vezi ce au propus consilierii UDMR


Publicat

Consilierii UDMR propun ca Parcul Municipal din Aiud să poarte demunirea de “Áprily Lajos”, invocând strânsa legătură cu Aiudul a poetului, scriitorului impresionist şi traducătorului cu acelaşi nume. Áprily Lajos a locuit în imediata vecinătate a Parcului Municipal. Proiectul de hotărâre a fost supus dezbaterii publice pe www.aiud.ro, urmând ca, săptămâna viitoare, să fie derulat şi un sondaj de opinie cu privire la acest subiect.

Primarul Mihai Horaţiu Josan a solicitat efectuarea unui sondaj de opinie, care se va desfăşura în perioada 22-26 august şi care va avea ca variante, pe lângă propunerea grupului UDMR, numele lui Mircea Vulcănescu – scriitor, filosof, sociolog, economist, pedagog, publicist şi teolog -, care a murit în închisoarea comunistă de la Aiud. Alte nume aduse în discuţie sunt cele ale lui Ovidiu Hulea, care a înfiinţat primul liceu românesc din Aiud şi cel al lui Iacob Buta, profesor de limba şi literatura română, a cărui activitate a fost pusă în slujba învăţământului şi a culturii aiudene. Fenichel Samuel, aiudeanul care a făcut numeroase expediţii şi care a colecţionat piese etnografice, fluturi şi insecte exotice, ce au ajuns în muzee din Budapesta, Viena, Berlin, Basel, dar şi Aiud, precum şi Mihai Eminescu sunt alte două variante de nume pentru Parcul Municipal care sunt propuse aiudenilor prin sondajul de opinie.

“Cred că, fiind vorba de singurul parc din Aiud, cu atât mai mult cu cât el are o vechime de peste 100 ani, aflându-se printre primele parcuri din Transilvania, părerea aiudenilor cu privire la numele pe care îl va purta trebuie aflată. Preocuparea administraţiei locale şi pentru Parcul Municipal, concretizată inclusiv prin proiectul de modernizare a acestuia, pentru care am cerut finanţare de la Administraţia Fondului de Mediu, neacceptată însă din motive care rămân în continuare un mister, trebuie să fie corelată cu punctul de vedere al aiudenilor. Mai ales în acest caz, un sondaj de opinie, concomitent cu dezbaterea publică, este necesar, pentru că în cazul altor proiecte de hotărâre şi aici mă refer la cele pe care le iniţiez eu, acestea se înscriu în programul pe care aiudenii înşişi l-au stabilit pentru acest mandat. Rezultatele dezbaterii publice, precum şi cele ale sondajului de opinie vor fi aduse la cunoştinţa consilierilor locali, atunci când proiectul de hotărâre iniţiat de grupul UDMR va fi supus votului aleşilor locali”, a declarat Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Cineva

    vineri, 23.09.2011 at 18:50

    mai, parcul nu arata deloc bine, terenul de basket este compet stricat, terenul de fotbal are nevoie de imbunatatiri, trebuie curatat parcul. VOI va ganditi la nume dar nici macar nu avem cu ce sa ne mandrim, un parc jalnic, parerea mea

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

Uncategorized

Tinerii cu vârste între 16-29 de ani pot primi 25.000 de euro pentru înființarea propriei afaceri. Județele eligibile în program

Publicat

s

Tinerii cu vârsta între 16- 29 de ani care nu mai urmează nici o formă de învăţământ şi nu au reuşit nici să se angajeze vor putea accesa fonduri pentru înființarea propriilor firme. Site-ul oficial al Ministerului Fondurilor Europene, informează că 42 de milioane de euro vor fi folosite pentru proiecte europene de educare a tinerilor NEET’S.

Termenul NEET se folosește pentru a descrie categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.

.O parte dintre aceşti tineri pot beneficia de educaţie antreprenorială, iar la final pot primi câte 25.000 de euro să-şi înfiinţeze propria afacere.

Din cele 42 de milioane de euro, 16,8 milioane de euro vor merge la circa 672 de tineri, cu estimarea că se vor deschide tot atâtea afaceri mici. Ghidul a fost lansat în dezbatere publică pe siteul ministerului și poate fi descărcat de AICI.

Judeţele eligibile la fondurile UE pentru tinerii NEET’S sunt: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Bihor, Bistriţa- Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

Pentru a putea să primescă aceste fonduri  tinerii trebuie să aibă 18 ani împliniţi, să fie înregistrați la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, să facă parte din categoria NEET’S, să aibă domiciliul într-unul dintre judeţele incluse în proiect, să abă minim un angajat iar afacerea înfiinţată trebuie să funcţioneze minimum 12 luni pe perioada implementăii proiectului.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

PRO România schimbă candidatul la președinția Consiliului Județean Alba. Mircea Frențiu rămâne pe lista de consilieri

Publicat

Medicul Mircea Frențiu nu mai candidează la funcția de președinte al Consiliului Județean Alba dar va deschide lista consilierilor propuși de PRO România, a anunțat biroul de presă al partidului. Numele candidatului la președinția instituției va fi făcut public peste câteva zile.

”PRO România definitivează, în aceste zile, lista cu care se va prezenta în alegerile pentru Consiliul Județean Alba. Printre cei nominalizați se numără, printre alții, nu neapărat în această ordine, Horațiu Florea, Cătălin Cămărășan, Liviu Rusu, Darius Cordea, Sorin Vasile, Mircea Leahu, Nicolae Vârciu sau Dragomir Morcan. Lista va fi deschisă, cu siguranță, de doctorul Mircea Frențiu, una dintre personalitățile cu notorietate și credibilitate în rândul cetățenilor județului” se arată în comunicat.

„Pentru mine este onoare să fiu pe prima poziție a listei PRO România la Consiliul Județean. Îmi asum, în baza experienței profesionale, mai multe proiecte care privesc sistemul de sănătate din Alba și sunt convins că acestea vor fi benefice pacienților dar și cadrelor medicale (…) De asemenea, îmi fac o promisiune din a sprijini, în interiorul partidului nostru, tinerii mai nou intrați în politică, fiindcă o ruptură între generații este mai mult decât nocivă”, a precizat doctorul Mircea Frențiu.

Medicul fusese anunțat drept candidatul formațiunii la această funcție.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Înșelătorie pe internet, în numele Poștei Române. Ce e-mail a primit un cetățean din Alba Iulia și ce date i se cereau

Publicat

”Pachetul nu a putut fi livrat în data de…” așa începe un nou tip de înșelătorie pe internet, sub forma unui e-mail, care pretinde a fi trimis de Poșta Română. 

Mai mult de atât, adresa de e-mail de pe care este trimis mesajul are terminația ”upb.ro”, un subdomeniu ce aparține Universității Politehnice din București. 

Un astfel de e-mail a primit și un cetățean din Alba Iulia.

În mesajul respectiv, trimis chipurile, de Poșta Română, cetățeanul este informat că un pachet nu a putut fi livrat din cauza faptului că nu au fost plătite anumite taxe vamale.

Pentru a rezolva acest lucru, cel care primește mesajul este îndemnat să intre pe un link activ, pentru a-și rezolva problema.

De fapt, dacă utilizatorul intră pe linkul respectiv i se cer informații bancare: numărul și numele care apare pe cardul bancar, datele de expirare și codul de securitate de pe spatele acestuia.

Platforma este controlată de hackerii care au și trimis e-mailul, iar dacă utilizatorul își va introduce datele, acestea vor fi folosite pentru infracțiuni bancare, sau chiar li se vor scoate bani din cont.

De notat este faptul că mesajul respectiv este scris cu greșeli gramaticale, sau frazele nu au legătură unele cu altele,  cel mai probabil, textul fiind generat cu ajutorul unui motor de traducere.

Experții în securitate atrag atenția asupra acestor elemente dintr-un mail și îi îndeamnă pe internauți, să fie atenți la mesajele primite în numele unor instituții publice, sau bancare, care cer datele de pe un card sau informații despre conturi bancare.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ALBA: Școala va începe cu toți elevii în clase. Județul se încadrează în prezent în scenariul verde. Ce spun autoritățile

Publicat

Toate școlile din Alba vor începe noul an școlar cu elevii în clase, dacă actualele condiții privind evoluția epidemiei în județ, se mențin. O spun atât prefectul de Alba, Nicolae Albu, cât și directorul DSP Alba,ALexandru Sinea, contactați de Alba24.

Nici un oraș sau comună nu se regăsește în prezent în zona galbenă sau roșie, conform clasificării anunțate miercuri de președintele Klaus Iohannis. 

Prefectul Nicolae Albu a confirmat pentru Alba24 că în prezent, potrivit numărului de cazuri din județ, școlile se vor deschide cu elevii în clase pentru că toate localitățile se regăsesc în zona verde. A avertizat însă că situația depinde de evoluția cazurilor din județ în perioada următoare.

”Nu avem probleme deosebite pentru că la nivelul județului Alba, cazurile sunt dispersate, dar am recomandat acțiuni suplimentare în zonele de risc. Dacă cifrele rămân în aceste limite, elevii merg la școală în condiții normale. Nu avem localități în care să fie depășit numărul cazurilor active, 3 la mia de locuitori,” a declarat șeful DSP, Alexandru Sinea.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că există trei scenarii privind începerea anului preuniversitar, în funcție de numărul de bolnavi dintr-o localitate.

Scenariul verde, cu risc mic sau deloc, presupune mai puțin de un caz la mie, detectat zilnic în ultimele 14 zile. În această situație, cursurile se fac fizic, la școală.

Scenariul galben (risc mediu): 1-3 persoane medie zilnică în ultimele 14 zile – cursurile se țin mixt, la școală și în online. În cazul scenariului roșu, cursurile se țin doar online.

Decizia privind funcționarea fiecărei școli e luată la nivel de județ. Decizia dacă elevii merg la școală sau vor urma cursuri online se ia la nivel de fiecare județ.

Foto: Școala din Ciugud – arhivă

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate