Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sondaj Inscop: 58,8 la sută din populație consideră că în România lucrurile merg într-o direcție greșită. Principalele motive de îngrijorare

Publicat

barometruinscop 58,8% din populație consideră că în România lucrurile merg într-o direcție greșită (față de 52,3% în luna noiembrie), în timp ce părerea contrarie este împărtășită de 30,9% dintre români (față de 34,3% în noiembrie), arată datele Barometrului realizat de INSCOP Research.

Înrăutățirea stării de sănătate reprezintă principala sursă de îngrijorare pentru români, cu 20% dintre opțiuni (față de 20% în noiembrie 2015). Urmează la foarte mică distanță diminuarea veniturilor, cu 17,8%, (față de 17,5% în noiembrie).

Posibilitatea producerii unui conflict/război în zonă îi îngrijorează pe 17,3% dintre români (față de 18,6% în noiembrie), pe fondul crizei refugiaților sirieni și a permanentizării amenințării teroriste, fără a uita, desigur, de tensiunile prelungite dintre Rusia și NATO/UE.

Urmează pierderea locului de muncă (13,3% în martie față de 11,7% în noiembrie) și creșterea prețurilor (11,1% în martie față de 12,2% în noiembrie).

6,9% dintre români sunt îngrijorați de instabilitatea politică, procent în scădere cu 3,5% față de  analiza sociologică realizată în noiembrie 2015.

Pe ultimele poziții în clasamentul surselor de îngrijorare se situează posibilitatea producerii unor calamități naturale (5,1%) și deteriorarea mediului înconjurător (2%). 3,8% dintre respondenți se declară îngrijorați de alte probleme, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 2,6%.

În comparație cu măsurătoarea precedentă, se remarcă o creștere cu 6,5% a ponderii celor care privesc cu pesimism modul în care evoluează lucrurile în România.

Prioritățile populației privind guvernarea

Aproape jumătate dintre români (45,6%) consideră că principala problemă cu care se confruntă România o reprezintă starea economiei și lipsa locurilor de muncă – în consecință, prioritatea numărul 1 pentru instituțiile statului ar trebui să o reprezinte creșterea economiei și crearea de locuri de muncă.

Rezultatul nu este surprinzător dacă ținem cont că 42,2% dintre români au temeri privind securitatea economică personală (diminuarea veniturilor, pierderea locului de muncă și creșterea prețurilor).

Pe poziția a doua în lista priorităților se situează combaterea corupției cu 25,3%. Urmează îmbunătățirea asistenței medicale (9%), reducerea inegalităților dintre bogați și săraci (8,2%), apărarea țării împotriva amenințărilor externe (5,7%), reducerea numărului de funcționari și reforma administrației publice (3,8%). 0,7% dintre respondenți menționează alte priorități, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,8%.

sursa: inscop.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax