Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

SONDAJ IRES: Cea mai mare îngrijorare a românilor nu este războiul. Câți români ar părăsi țara în caz de conflict militar

Publicat

Creşterea preţurilor îi îngrijorează cel mai mult pe români, iar aceasta este urmată de frica de război, se arată într-un sondaj de opinie efectuat de IRES în luna martie. Potrivit sondajului, 38% dintre respondenți au indicat că cel mai mult îi îngrijorează în prezent creşterea preţurilor, 34% au spus frica de război, 6% – situația politică, iar 6% – frica de boală.

Mai mult de trei sferturi (79%) dintre români urmăresc personal evenimentele din Ucraina, iar 60% spun că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată în urma atacurilor Rusiei în țara vecină, relevă sondajul, citat de DCNews.ro.

Totodată, 19% dintre cei chestionați au afirmat că teama este sentimentul cel mai puternic pe care îl simt vizavi de conflictul armat din Ucraina, 17% – compasiune/empatie, iar 11% resimt tristeţe.

Dintre cei chestionaţi, 60% au spus că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată în urma atacurilor Rusiei în Ucraina, iar 39% nu se tem de acest lucru.

Majoritatea covârşitoare a subiecţilor sondajului – 96% – au menţionat că România ar trebui să sprijine refugiaţii ucraineni, 38% s-au pronunţat pentru trimiterea de armament în Ucraina, în timp ce 21% au spus că România ar trebui să intervină militar în sprijinul Ucrainei.

În opinia a 77% dintre respondenţi, NATO este capabilă să facă faţă unui atac al Rusiei împotriva unor ţări membre ale alianţei din regiune, iar 20% nu cred acest lucru.

Întrebaţi ce ar face dacă în ţara noastră ar izbucni un conflict armat, 14% dintre cei chestionaţi au răspuns că ar încerca să părăsească ţara, 27% – ar rămâne să lupte, 36% – ar rămâne şi s-ar adăposti, iar 20% nu ar face nimic deosebit.

Prețurile, îngrijorare mai mare decât războiul

Totuși, creșterea prețurilor rămâne principala îngrijorare a românilor și-n 2022, ca și-n 2021. Mai mult, românii sunt chiar mai îngrijorați acum de acest aspect.

În 2022, 38% dintre români indică creșterea prețurilor ca principala îngrijorare. În 2021, 30% aveau această îngrijorare. A doua îngrijorare în 2021 era frica de boală (27%). Astăzi, pe locul doi este frica de război (34%). Restul îngrijorărilor sunt mult mai puțin prezente în rândul românilor, procentul loc fiind de la 7% în jos.

Cei mai mulți români se tem – ca atitudinea față de războiul din Ucraina – 19%. 17% spun că sunt empatici, iar 11% sunt triști. În martie 2022, 60% se tem că și România este în pericol de război.

77% dintre români au încredere în NATO

96% dintre români susțin ca românii să sprijine refugiații ucraineni, fiind singura măsură susținută de majoritatea românilor. Intervenția militară în sprijinul Ucrainei este susținută de doar 21%.

77% cred că NATO este capabilă să facă față unui atac al Rusiei asupra unei țări membre NATO, procentul fiind același în februarie și în martie. 20% cred astăzi că nu este capabilă.

Doar 14% ar părăsi țara în caz de război

Dacă România ar fi implicată într-un conflict militar, cei mai mulți, 36%, spun că ar rămâne și s-ar adăposti. 27% ar rămâne să lupte. 20% nu ar face nimic deosebit. 14% ar încerca să părăsească țara. Totuși, 72% nu cred că va fi un conflict armat pe teritoriul țării noastre.

83% au auzit despre creșterea prețului la combustibil și 55% cred aceste informații. 86% sunt în dezacord cu gestul românilor de a face coadă la benzinării, însă doar 61% sunt în dezacord cu cei care au făcut coadă la pașapoarte, 36% considerând că au procedat bine. Doar 1% spun că au cumpărat pastile de iod, în vreme de 27% consideră că cei care au cumpărat au procedat bine.

Sondajul a fost realizat pe 1051 de repondenți, peste 18 ani, în perioada 11 – 17 martie 2022.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax