Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sondaj IRES: Peste jumătate dintre români consideră mic riscul ca România să fie expusă invaziei imigranților. Care este încrederea în Armată

Publicat

imigranti ilegaliPeste 50% dintre români consideră mic sau foarte mic riscul ca România să fie expusă unei invazii a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, iar 70% au multă și foarte multă încredere în capacitatea armatei de a gestiona o criză a imigranților, potrivit unui sondaj IRES.

Totodată, 83% dintre persoanele participante la studiu au declarat că au auzit despre criza imigranților de la granițele Uniunii Europene.

Principalele motive care au generat exodul imigranților din țările de origine sunt, în opinia respondenților, războiul — 51% și sărăcia — 41%, în timp ce principali responsabili pentru criza existentă au fost indicate guvernele din țările de origine — 67%, gruparea teroristă  Statul Islamic (ISIS) — 54%, dar și SUA — 36%, Uniunea Europeană — 29%, Rusia — 28% sau Israel — 24%.

Potrivit datelor, mai mult de jumătate dintre români — 57% — apreciază drept mic și foarte mic riscul că România să fie expusă unei invazii a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, în timp ce 41% consideră că acest risc este unul mare și foarte mare.

Mai mult de o treime dintre participanții la studiu — 35% — evaluează România ca fiind ”foarte slab pregătită” pentru a face față unei crize a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, un procent similar — 38% — o evaluează ca fiind destul de slab pregătită, în timp ce doar o cincime dintre români — 21%—  cred că țara noastră este pregătită să facă față unei astfel de crize.

Dintre instituțiile care ar putea să gestioneze o criză a imigranților, respondenții au creditat Armata cu cea mai ridicată încredere — 70% multă și foarte multă încredere în capacitatea de a gestiona o astfel de criză, urmată de Jandarmerie — 58%, serviciile de informații — 51%, organizațiile umanitare—50%, Poliția de Frontieră — 49%, Consiliul Suprem de Apărare a Țării — 39%, autorități locale — 27%. Pe ultimul loc în ierarhia încrederii, în lista predefinită de instituții, se află Guvernul, în capacitatea căruia doar 20% dintre respondenți au declarat că au mare și foarte mare încredere.

Din datele cercetării, mai mult de jumătate dintre români — 58% — cred că refugiații ar trebui să aibă dreptul să aleagă țara unde vor să își clădească noua viață.

Românii sunt indeciși când trebuie să își exprime opinia legată de primirea refugiaților în România. Astfel, 65% dintre respondenți au fost de acord total sau parțial ca România să primească un anumit număr de imigranți în calitate de membru UE. Întrebați de posibilitatea ca refugiații să se mute chiar în localitatea lor, procentul celor care sunt de acord cu acest lucru scade la 46%, iar 42% sunt în total dezacord cu această ipoteză.

Studiul referitor la percepția românilor la criza imigrației a fost realizat în perioada 28 — 31 august, la comanda postului de televiziune Digi 24, pe un eșantion de 1.482 indivizi de 18 ani și peste. Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de plus/minus 2,6%. Interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax