Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sondaj: Jumătate dintre români cred că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit în 2022. Câţi nu reuşesc să plătească facturile

Publicat

Jumătate dintre români (49,4%) consideră că situaţia lor financiară din acest an s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, iar 43% estimează că o vor duce mai rău în perioada următoare, arată rezultatele unui sondaj realizat de o importantă instituție bancară din România.

Potrivit sondajului realizat și prezentat pe site-ul instituției,  întrebaţi cum apreciază situaţia lor financiară în 2022 faţă de anul trecut, doar 9,1% consideră că s-a îmbunătăţit. 49,4% din respondenţi afirmă că aceasta s-a înrăutăţit, iar  41,5% apreciază că situaţia lor financiară a rămas la fel.

Pentru perioada următoare, 42,3% cred că o vor duce mai rău în viitor şi doar 28,3% se aşteaptă ca situaţia lor financiară să se îmbunătăţească, iar 29,3% nu preconizează că vor apărea modificări.

Totodată, 20% dintre respondenţi spun că au schimbat bani la începutul lunii martie, pentru a avea valută în numerar în casă, în contextul în care, piaţa din România s-a confruntat cu o creştere a cererii de numerar de valută în primele zile de după izbucnirea conflictului armat din Ucraina.

Preţurile la energie, principalul motiv de îngrijoare

Conform studiului, creşterea preţurilor la energie este principalul motiv de îngrijorare în perioada următoare, pentru 24,7% dintre respondenţi, de trei ori mai mulţi decât cei care sunt preocupaţi că şi-ar putea pierde locul de muncă.

Această îngrijorare este fundamentată în contextul în care cheltuielile cu locuinţa şi utilităţile au o pondere însemnată în bugetul românilor: 45,9% dintre respondenţi spun că alocă acestor cheltuieli peste 40% din venitul lunar, în timp, ce doar 10,3% dintre români alocă lunar mai puţin de 20% din venituri cheltuielilor locative.

35,6% dintre respondenţi spun că nu reuşesc în fiecare lună să-şi plătească facturile

În topul motivelor de îngrijorare, pe lângă preţurile la energie (24,7%) se află şi riscul extinderii conflictului din Ucraina (19,8%), riscuri la adresa sănătăţii în contextul pandemiei COVID-19 (16,3%).

Creşterea inflaţiei şi impactul asupra veniturilor şi economiilor îi îngrijorează pe 13,2% dintre respondenţi, iar o potenţială penuria de alimente – pe 12,5% dintre ei.

Sondajul privind situaţia financiară a românilor a fost realizat de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, în luna martie, pe un eşantion de aproape 1.400 de respondenţi din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet.

60,3% dintre respondenţi sunt salariaţi, 44,2% au declarat venituri între 2.500 lei şi 5.000 de lei, iar aproape jumătate – 46,9% – sub 2.500 de lei lunar, 38,1% dintre cei chestionaţi au vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani, 36% au studii superioare şi puţin peste 13% studii postuniversitare.

sursa foto: pixabay.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax