Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sondaj: Șapte din zece români se tem de o potențială criză economică. Persoanele în vârstă au mai multe frici

Publicat

Șapte din zece români se tem de o potențială criză economică, arată un sondaj UNSAR – IRES.

Pe lângă posibilitatea unei crize economice, inflația și războiul din Ucraina sunt alte două riscuri de care românii se tem.

„Pe măsură ce înaintează în vârstă, participanţii la cercetare exprimă mai multe îngrijorări cu privire la evenimente care ţin de mediul înconjurător (fenomene meteo, dezastre naturale)”, susţin autorii sondajului.

Procentajul românilor afectați de inflație este în scădere cu 8 procente față de anul 2022. Actualmente, jumătate dintre persoanele intervievate au fost afectate de evoluția inflației, arată sondajul.

În cea mai mare măsură, au fost afectați de evoluția inflației respondenții mai în vârstă, cei din mediul rural și cei cu venituri mai mici.

Peste o treime dintre oamenii care au participat la sondaj susțin că le-au crescut veniturile în ultimul an, capitol la care se înregistrează o creștere cu 10 puncte procentuale față de anul trecut.

În special, acest fenomen apare la respondenții cu un nivel superior de educație și la cei din mediul urban.

Patru din zece români susțin că vor economisi mai mult în următorul an, majoritatea dintre aceștia preferând să-și plaseze economiile în conturi bancare. A doua opțiune în tendințele respondenților în materie plasat economii, ar fi investiția în imobiliare, urmată de asigurările de viață.

„Într-o perioadă marcată de impredictibilitate, în care fiecare dintre noi caută stabilitate financiară şi siguranţă, asigurările reprezintă o modalitate eficientă de prevenire a dezechilibrelor financiare pe care le poate întâmpina o familie, dar şi o cale către un viitor mai bine protejat financiar. Asigurările oferă o soluţie rapidă şi eficientă pentru protejarea a tot ceea ce am construit şi pentru siguranţa noastră şi a celor dragi”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR, citat de AGERPRES.

Barometrul UNSAR- IRES a fost realizat în perioada mai- iunie 2023, pe un eşantion reprezentativ format din 1.015 respondenţi cu vârsta între 18- 50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe, mai notează AGERPRES.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax