Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sondaj Sociopol: 70% dintre români consideră că decizia pentru exploatarea aurului la Roșia Montană trebuie luată după o dezbatere parlamentară

Publicat

Majoritatea românilor (70%) consideră că decizia privind exploatarea minieră de la Roşia Montană trebuie luată în urma unei dezbateri parlamentare, iar 60% cred că cea mai bună soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân este eutanasierea, potrivit unui sondaj SOCIOPOL.

Mai mult de jumătate dintre participanţii la sondaj (52%) dau dreptate celor care spus că doar prin continuarea actualului proiect de la Roşia Montană se vor face investiţii pentru crearea de locuri de muncă sigure, în timp ce 35% susţin ideea că, dacă proiectul se respinge, zona se poate dezvolta şi prin turism.

70% dintre respondenţii sondajului au declarat că decizia privind Roşia Montană trebuie luată în urma unei dezbateri parlamentare, iar 28% consideră că această decizie poate fi luată fără dezbatere parlamentară.

Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj (62%) consideră că decizia privind proiectul minier trebuie luată în urma unei dezbateri parlamentare, aşa cum a solicitat premierul Victor Ponta, şi doar 20% dintre aceştia sunt de acord cu solicitarea preşedintelui Senatului Crin Antonescu ca decizia să fie asumată de Guvern.

Dezbaterile şi ştirile pe subiectul Roşia Montană a fost urmărit cu interes de 95% dintre români, iar la întrebarea cine ar trebui să ia decizia privind proiectul minier 41% au răspuns Parlamentul, 21% – Guvernul, 15% – preşedintele României, 10% – altcineva, 13% nu ştiu/nu răspund.

În privinţa unui alt subiect, acela al câinilor fără stăpân, 60% dintre români susţin părerea că cea mai bună soluţie pentru rezolvarea acestei probleme este eutanasierea, pentru că se obţin rezultate imediate şi costurile sunt mai mici, iar 35% susţin varianta sterilizării, pentru că se evită cruzimea faţă de animale rezultatele fiind vizibile pe termen mediu şi costurile ceva mai mari. Dintre cei intervievaţi 97% au auzit despre incidente în care oamenii au fost muşcaţi de câini fără stăpân.

Sondajul, realizat la solicitarea siteului www.b365.ro, a fost făcut în perioada 9 – 12 septembrie, pe un eşantion de 1.017 persoane. Tipul eşantionului – stratificat bistadial cu selecţia probabilistă a gospodăriilor (aleatoriu simplu) şi a persoanelor (metoda ”cea mai tânără persoană din gospodărie”). Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României. Metoda culegerii datelor – interviuri telefonice (CATI). Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95% este de plus/minus 3,2%. Suma procentelor poate diferi uneori cu un punct procentual faţă de 100% datorită rotunjirii fără virgulă a valorilor.

sursa: AGERPRES

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Raul 89

    duminică, 15.09.2013 at 00:56

    Cine a facut sondaj ? eu n-am fost intrebat si e facut din burta!

  2. gratian

    luni, 16.09.2013 at 21:01

    adevarat nimeni nu stie de acest sondaj dar 70% dintre romani CONSIDERA CA DECIZIA PENTRU EXPLOATAREA……. BLA BLA BLA,,… SI ETC. trebuie luata dupa o dezbatere parlamentara.. IARASI PRAF IN OCHI SAU CACAT sa vorbesc mai elevat RAHAT CU PERJE (pentru cunoscatori) pentru o mana de euroi ASTIA …STITI VOI CINE sunt in stare sa ne vanda pe toti incepand de acum pana la en spe mia generatie dupa noi cu toate resursele tarii MAI PE SLEAU SPUS CEI CARE NE CONDUC STIU LECTIA….au invatat-o..de la inaintasii lor si nu de la eroii din istorie ci de la EROIII REVOLUTIIIIEI… cei care au distrus BA NU au vandut ECONOMIA TARII..,,, deci SINGURUL LUCRU PE CARE IL MAI AVEM VOR SA IL DEA SI PE ALA PE GRATIS HUOOO…. SI UN NU HOTARAT …ROSIA MONTANA E A TARII E A POPORULUI E A TUTUROR CETATENILOR ACESTEI TARI apele vegetatia fauna la fel de ce sa dam bogatia si mandria pe un pachet de tigari…. ROMANI GANDITI…nu fi-ti legume RM .e viitorul copiilor vostri ADEVARAT ,,…DAR NU EXPLOATATA DE CANADIENI USA-NIENI SAU ISRAELIENI CU TOATE CA TOT DRACU ALA E ………………………..
    ///

  3. Rusu Mirel

    luni, 18.11.2013 at 17:34

    Pe langa RMGC, va fi o serie intreaga de activitati dezvoltate de furnizori. Astazi avem 500 de angajati la RMGC. Dar, pe langa noi, mai sunt 500-700 de angajati ai furnizorilor nostri. Deci vorbim, astazi, de 1.000-1.200 de locuri de munca generate de investitia de la Rosia Montana. Cand o sa porneasca mina, furnizorii nostri vor angaja cateva mii de oameni.
    Un alt mare avantaj este ca Romania va deveni principalul producator de aur si exportator de profil din Uniunea Europeana.
    78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.

  4. Tudor Pop

    marți, 26.11.2013 at 00:18

    Proiectul RMP este cel mai mare proiect aurifer nedezvoltat. Deci este cel mai mare zacamant de acest tip nedezvoltat din lume. Romania, daca dezvolta acest proiect, devine principalul exportator de aur din UE. Toata UE produce astazi undeva la 14 tone, 15 tone de aur. Noi daca pornim doar mina de la Rosia Montana producem la fel cat produce toata UE, undeva la 13-14 tone de aur pe an.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax