Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sorin Bumb, deputat PNL de Alba: “PSD pune taxă pe stâlp, dar dă bogățiile subsolului pe gratis”


Publicat

sorin bumb

Sorin Bumb, deputat PNL de Alba, atrage atenţia asupra condiţiilor de exploatare a gazelor din Marea Neagră, adoptate de majoritatea PSD-ALDE şi efectul acestora asupra economiei interne.

“Adoptarea, de către majoritatea PSD-ALDE, a legii prin care se stabilesc condițiile de exploatare a gazelor din Marea Neagră este un nou exemplu al modului în care Dragnea și ciracii lui jefuiesc statul român, îmbrăcați în mantia patrioților iubitori de țară. După ce și-a pus economia națională pe tavă, prin înființarea Fondului Suveran, Dragnea s-a gândit că poate face ce vrea și cu resursele naturale ale României. Așa că a croit o lege de reglementare a exploatării gazelor din Marea Neagră total defavorabilă satului român. O lege de o asemenea gravitate, încât ne face să ne aducem aminte de episodul dramatic prin care Năstase a pus în mâna străinilor o dată Petromul și a doua oară bogățiile pădurilor, de au ajuns până și moții să tremure de frig, pentru că exploatarea lemnului se mai face doar de către străini.

În loc să negocieze o poziție cât mai profitabilă pentru România, în chestiunea exploatării și comercializării rezervelor de gaze din Marea Neagră, Dragnea și-a văzut doar de propriul interes, scoțând din parlament o lege în urma căreia România se va alege iarăși cu câteva firimituri, în timp ce alții vor prospera din exploatarea bogățiilor ei. Declarând pe la televiziunile de partid cum va obliga el companiile străine să vândă 50% din aceste gaze în România, Dragnea a inventat o criză patriotică, doar ca să o poată rezolva și să apară ca un erou național. În fapt, Dragnea a mințit din nou: legea adoptată de PSD spune cla că minim 50% din aceste gaze se vor vinde prin intermediul platformelor de tranzacționare din România. Adică se vor vinde prin intermediul Bursei din România, dar se vor vinde oricui e dispus să cumpere, nu doar României.

Cea mai importantă țeapă pe care Dragnea o dă românilor se referă însă la banii pe care România îi va încasa de pe urma exploatării acestor resurse. În loc să ia exemplul altor state – cum ar fi Norvegia – și să impună un sistem de taxare din care să câștige România dar să mulțumească și investitorii, putând astfel să aducă bani la buget cu care să facă școli, spitale și autostrăzi, Dragnea a preferat un sistem avantajos doar pentru companiile străine. Astfel, timp de 45 de ani de acum încolo, companiile care vor exploata gaze în Marea Neagră vor plăti redevențe petroliere la nivelul anului 2008, adică printre cele mai mici din lume. Personal, am fost împotriva acestei prevederi și am depus un amendament la lege, prin care am cerut ca aceste redevențe să fie menținute pentru o perioadă de maxim 10 ani, după care să fie renegociate, pentru a permite astfel investitorului să își amortizeze investiția dar și României să primească o compensație pentru biogățiile vândute. Majoritatea PSD a respins însă amendamentul.

Dragnea mai vine cu o scutire de taxe pentru cei ce vor exploata gazul și, culmea, mai are și tupeul să o prezinte ca pe o mare victorie. Astfel, în loc să permită impozitarea suplimentară cu 80% a venitului suplimentar pentru prețul de peste 85 de lei/MWh la gaz, așa cum prevede OUG 7/2013, PSD-ul lui Dragnea a introdus un articol prin care suspendă această ordonanță în cazul gazelor din Marea Neagră și introduce o grilă de impozitare progresivă, prin care impozitele sunt scăzute substanțial.

Astfel, România pierde de două ori: încasează redevențe mici și încasează și impozite mici.

Această prevedere mai are încă un efect pervers: cei ce exploatează gaze de pe uscat au cerut deja și ei tratament similar, adică introducerea acestei grile de impozitare, mult mai prietenoasă cu profiturile lor. Efectul va fi că Romgaz, societatea statului, va fi decapitalizată și va avea de câștigat doar firma austriacă ce extrage gaz din România, care își va dubla profitul! Deja un proiect de lege a și fost redactat pe genunchi, în acest sens, dar, prin intervenția pe care am avut-o de în Comisia de Industrii a Camerei Deputaților, m-am opus vehement acestui fapt și am reușit să amân discutarea acestor prevederi până în sesiunea parlamentară din toamnă, când sper să avem o dezbatere serioasă, nu una în fugă, ca în această sesiune extraordinară. Totodată, am cerut realizarea unui studiu de impact, pentru a mobiliza reprezentanții ministerelor de resort care, până acum, au fost simpli spectatori la discuții.

Iată cum, sub mantia patrioților iubitori de țară, se află doar o gașcă de jefuitori care, în frunte cu Dragnea, ne pun tot felul de biruri demne de perioada fanariotă – precum taxa pe stâlp – dar înstrăinează bogățiile țării pe nimic”, transmite Sorin Ioan Bumb, deputat PNL de Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

USR PLUS câștigă prima Primărie din județ. Ioan Radu Penciu obține fotoliul de primar la Lupșa

Publicat

După numărătoarea paralelă, candidatul USR PLUS la Primăria Lupșa, Ioan Radu Penciu a câștigat fotoliul de primar. Este prima primărie câștigată de către Alianța USR Plus în județul Alba. 

Reamintim faptul că Ioan Radu Penciu a mai deținut funcția de viceprimar al comunei în perioada 2016 – 2020, perioadă în care, spune el, a avut inclusiv atribuții de primar.

Acesta i-a avut ca și contracandidați pe Andrei Beniamin Fonoage (ALDE), Dănuț Vasile Bârzan (PSD), Filofteia Barstan (PMP), Gheorghe Nicolae Giurgiu (PNL), Marius Constantin Igna (AUR) și Vasile Avram (Pro România).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăriile Lopadea Nouă, Livezile, Avram Iancu, Ohaba, Cergău și Mihalț, câștigate de liberali. Numărătoare paralelă a PNL

Publicat

stampila vot

Liberalii mai câștigă potrivit numărătorii paralele încă șase primării. Este vorba despre Lopadea Nouă, Livezile, Avram Iancu, Ohaba, Cergău, Fărău și Crăciunel.

Pe lângă cele șase PNL, a mai câștigat Mirăslău, Cut și Sălciua.  De asemenea liberalii au mai câștigat și la Vințu de Jos.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Numărătoare paralelă PNL: Liberalii câștigă Primăriile Mirăslău, Cut și Sălciua

Publicat

PNL Alba a câștigat în urma numărătorii paralele încă trei comune din Alba, pe lângă Vințu de Jos. 

Este vorba despre Mirăslău, unde PNL a avut 452 de voturi, PSD, 332 și USR, 83.

De asemenea PNL a mai câștigat Primăria Cut și Primăria Sălciua.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE TEXT Numărătoarea paralelă a PNL Alba. Gabriel Pleșa, preia conducerea. Informații în timp real

Publicat

g

Liberalii au început numărătoarea paralelă a voturilor din secțiile din municipiul Alba Iulia. 

Informațiile sunt colectate în timp real de la reprezentanții PNL din secțiile de votare. 

Alba24 vă prezintă rezultatele pe măsură ce acestea încep să apară.

UPDATE 22:30: Schimbare de situație. După numărătoarea voturilor din 21 de secții, candidatul USR, Gabriel Pleșa, are 200 de voturi în fața candidatului PNL, Voicu Paul.

Informațiile sunt confirmate și de reprezentanții USR, care confirmă un avantaj după numărarea a aproape jumătate din secții.

Știrea inițială:

Din primele 8 secții (din cele 50 câte sunt în municipiu), diferența dintre candidatul PNL, Voicu Paul și candidatul USR PLUS, Gabriel Pleșa, este de 90 de voturi în favoarea liberalului, au comunicat reprezentanții partidului.

După numărătoarea a încă 4 secții, diferența dintre cei doi s-a redus la 57 de voturi.

Se anunță o luptă strânsă între cei doi candidați, pare a fi concluzia serii la sediul PNL Alba.

Știre în actualizare

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate