Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sorin Bumb, deputat PNL de Alba: „Sistemul sanitar va intra în comă din cauza PSD”

Publicat

Deputatul PNL de Alba Sorin Bumb susţine că banii alocați spitalelor sunt aceiași, în condițiile în care salariile medicilor cresc cu 40 până la 170%, cel mai probabil vor fi luați din fondurile necesare pentru investiții, astfel că va scădea calitatea actului medical.

„Am fost cu toții martorii recentelor declarații guvernamentale privind creșterea spectaculoasă a salariilor medicilor. Declarații triumfaliste prin care se anunțau salarii ce merg până la peste 4.000 de euro pe lună pentru medicii din sistemul public, începând cu data de 1 Martie.

Sursa de finanțare a spitalelor din România o constituie deconturile făcute de Casa de Sănătate pentru cazurile pe care fiecare spital le rezolvă. Cum nu s-a anunțat nicio schimbare a acestui mod de finanțare, rezultă, în mod logic, că banii alocați spitalelor sunt aceiași, în condițiile în care salariile medicilor cresc cu 40 până la 170%. Și așa se naște întrebarea fundamentală: de unde bani pentru aceste creșteri de salarii, mai ales că impactul estimat la nivel național este de circa 1 miliard de euro? Cel mai probabil că banii vor fi luați din fondurile necesare pentru investiții, dotări și medicamente. Astfel, calitatea actului medical va scădea semnificativ și vom avea niște medici bine plătiți în niște spitale nerenovate, neîncălzite, fără aparatură și fără medicamente.

La fel ca și în cazul legii medicamentelor ieftine, efectul va fi negativ și va fi suportat de bolnavi. Și atunci PSD a adoptat o tactică populistă, stabilind prin lege prețul anumitor medicamente. Efectul a fost că acestea au dispărut de pe piață, iar bolnavii au fost cei care au avut de suferit, fie plătind pentru înlocuitoare mai scumpe, fie rămânând fără tratament.

Modul pueril și populist în care PSD abordează problema sănătății se vede și din centrarea exclusivă pe salariile medicilor, care generează noi discriminări și conflicte în spitale, excluzând din aceste majorări întregi categorii de personal necesare actului medical. Ce nu înțelege PSD e că, spre exemplu, un chirurg nu poate opera fără asistentele care îl ajută în operație, fără tehnicienii care îi sterilizează bisturiul și îi reglează aparatul de anestezie, fără biologii, chimiștii și laboranții care analizează probele de sânge, fără farmacistul care eliberează medicamentele necesare în operație sau fără personalul care curăță sala de operație.

Simplificarea excesivă a problemelor sistemului sanitar și reducerea lor doar la salarii, este încă o dovadă a imaturității în gândire a unor miniștri care s-au și grăbit să anunțe că medicii nu mai pleacă din țară. E drept că una dintre cauzele exodului medicilor o constituie salariile mult prea mici, dar PSD ar trebui să vadă tot complexul de factori și să se întrebe dacă medicii nu pleacă cumva și pentru că s-au săturat să lucreze fără dotare și aparatură, pentru că s-au săturat să le fie îngrădită cariera de un sistem fanariot, pentru că e mai ușor și mai sigur să faci naveta de la Cluj la Paris decât de la Cluj la Aiud, pentru că după ce lucrezi 12 ore în spital, trebuie să mai pierzi câteva zile stând la coadă la ANAF ca să depui diverse formulare, sau pentru că atunci când îți sosește un caz în urgență trebuie să pierzi mai mult timp cu completarea de hârtii decât cu evaluarea pacientului.

Iată deci că ceea ce face Guvernul PSD acum este doar un joc de imagine prost gândit, o măsură populistă și pompieristică din care vor avea de pierdut atât pacienții cât și medicii”, transmite Sorin Ioan Bumb, deputat PNL de Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax