Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sorin Bumb (PNL Alba): ”Îndeplinirea obiectivelor de mediu trebuie să țină cont de oameni”


Publicat

Sorin Bumb, deputat PNL de Alba, transmite detalii despre Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, discutat în cadrul Comisiei de Industrii și Servicii  a Camerei Deputaților.

”Una dintre cele mai importante documente discutate în această săptămână în cadrul Comisiei de Industrii și Servicii  a Camerei Deputaților a fost  Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030. Acest Plan este deosebit de important deoarece reprezintă angajamentul României la îndeplinirea obiectivelor de mediu stabilite la nivelul întregii Uniuni Europene, care trebuie atinse până în anul 2030. Săptămâna aceasta vom discuta punctele de vedere ale Ministerului Economiei pentru a formula și o poziție oficială a Comisiei de Industrii și Servicii față de acest Plan Național.

Documentul, prin setul de planificări strategice integrate pe care le conține, va influența, în următorii 10 ani, toate sectoarele economice ale României. Tocmai de aceea, consider că trebuie să avem grijă să existe o abordare rațională, un echilibru, astfel încât să nu fie afectată dezvoltarea comunităților și viețile oamenilor. 

PNL are în vedere o serie de măsuri prin care oamenii și prioritățile lor trebuie să fie pe primul plan, iar măsurile din acest document sunt corelate cu necesitățile de dezvoltare ale României. De exemplu, în domeniul transporturilor, plecând de la faptul că circa 20% din emisiile de carbon ale țării noastre provin din acest sector, se au în vedere o serie de acțiuni ce vizează modernizarea infrastructurii, dar și programe pentru cetățeni sau pentru firmele din domeniu. Dincolo de construirea autostrăzilor, atât de necesare, se are în vedere și extinderea transportului feroviar și construirea de căi ferate normale și de mare viteză, care să permită descongestionarea șoselelor și reducerea poluării asociate transporturilor. Din păcate, în acest domeniu, PSD nu a făcut absolut nimic și am ajuns în situația în care trenurile din România circulă cu viteza trenurilor de acum 100 de ani.

Tot în domeniul transporturilor se are în vedere îmbunătățirea programului de înnoire a parcului auto, fiind evaluată și oportunitatea includerii în acest program a vehiculelor ce au ca sursă de energie GPL. Totodată, se are în vedere și relaxarea și simplificarea legislației în domeniul dotării și utilizării mașinilor care circulă pe gaz. De asemenea, trebuie acordată o mai mare atenție vehiculelor electrice și infrastructurii de încărcare, unde avem deja exemple lăudabile de implicare a comunităților locale. Prețul acestor autovehicule este în scădere și unul din producătorii locali a anunțat că are în vedere lansarea unui model accesibil, din punct de vedere al prețului, în viitorul apropiat.

Energia este un alt domeniu deosebit de sensibil. Trebuie avută în vedere atât creșterea capacităților de producție, ca România să nu mai depindă de importuri masive de energie și de intermedierea băieților deștepți, dar trebuie să investim și în capacități de producere a energiei electrice cu emisii reduse de carbon. în perioada următoare, importante fonduri europene vor fi disponibile pentru producerea de energie regenerabilă. Din păcate, PSD nu a făcut nimic până acum, ci doar a pus în așteptare proiecte importante sau a creat crize de genul celei de la Complexul Energetic Oltenia, când doar importul de energie a mai ținut aprinse becurile în casele românilor.

Eficiența energetică și economisirea energiei sunt alte elemente deosebit de importante, cu un impact semnificativ asupra mediului. Programe țintite precum „Casa Verde” vor fi îmbunătățite și extinse pentru a ajunge la cât mai mulți români. Trebuie să avem în vedere stimularea utilizării pe scară largă a noilor tehnologii precum becurile LED sau becurile inteligente, ca modalități de economisire a energiei. De asemenea, vor fi îmbunătățite programele de reabilitare termică și anvelopare a locuințelor, pentru a permite scăderea consumului de energie necesar pentru climatizarea spațiilor de locuit.

Domeniul este unul deosebit de vast și cuprinde inclusiv aspecte de sănătate și securitate publică, precum mai buna dotare a spitalelor, apărarea împotriva incendiilor și inundațiilor sau lărgirea zonelor naturale de recreere. Este important însă să avem tot timpul în vedere că în centrul tuturor acestor aspecte se află oamenii și că toate acțiunile noastre, inclusiv când discutăm de folosirea fondurilor europene disponibile prin Pactul Climatic sau prin Fondul pentru o Tranziție Justă, trebuie să fie corelate cu aceste necesități reale ale cetățenilor și ale comunităților”, a transmis, într-un comunicat de presă, Sorin Ioan Bumb – deputat PNL de Alba, vicepreședinte al Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Profesoară din Alba, pe scena Galei SuperTeach: „Am vrut să devin o învățătoare care să vadă supereroul în fiecare elev”

Publicat

Ana Scutelnicu, profesoară la Școala Primară Geomal și la Școala Gimnazială Stremț, a urcat recent pe scena Galei SuperTeach, unde a povestit cum a fost experiența la clasă după absolvirea cursurilor de Mentalitate Deschisă în Educație.

La Gala SuperTeach au urcat pe scenă rând pe rând parte din profesorii absolvenți ai cursului de Mentalitate Deschisă în Educație, facilitatori de Mentalitate Deschisă în Educație, elevi, autorități, fondatorii SuperTeach și antreprenori implicați în evoluția școlii românești. Toți pentru același obiectiv: transformarea educației din România. Toți cu același deziderat: „Teachers First”.

„Am vrut să devin învățătoare, dar o învățătoare altfel decât cea pe care am avut-o eu. O învățătoare care să vadă supereroul în fiecare elev, să caute potențialul în fiecare dintre ei. SuperTeach a fost cel care m-a dus pe mine un pas mai departe. (…)

Mentalitatea nu se schimbă peste noapte, dar mentalitatea deschisă a devenit un mod de viață pentru mine și este fantastic pentru că e aplicabilă în toate domeniile în care interacționez cu ceilalți. (…)

Învăț de la elevii mei. Nu, nu sunt o învățătoare perfectă. Învăț, dar învățăm împreună. Eu să fiu învățătoarea lor, ei să fie elevii mei și este fantastic. Energia pe care o simt în fiecare zi cu mentalitatea deschisă îmi dă putere să merg mai departe. Cea mai importantă lecție pe care eu am învățat-o la SuperTeach este aceea că schimbarea este un îndemn la acțiune, este un verb. Nu cade din cer, nu este o ploaie, ci ea se află în mâinile noastre și este și o datorie. O datorie față de generațiile care urmează”, a spus Ana Scutelnicu.

* de la minutul 1:41:00. 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Sergiu Pașca, tânărul cercetător din Alba, finanțare pentru o cercetare revoluționară a creierului uman cu ajutorul tehnologiei

Publicat

sergiu

Cercetătorul român, originar din Aiud, Sergiu Pașca, beneficiază de susținerea Institutului de Neuroștiințe Wu Tsai într-un program denumit „Big Ideas”. 

Grație finanțării, Sergiu Pașca, alături de o echipă complexă de savanți, are posibilitatea să ducă la un alt nivel cercetările asupra creierului uman pe care le derulează.

Potrivit neuroscience.stanford.edu, două grupuri de cercetători de la Stanford abordează aceste probleme de lungă durată.

Citește și: Articol în The New York Times despre Sergiu Pașca, tânărul savant din Aiud. Pune lumea medicală în fața unei descoperiri geniale

Ca parte a programului Big Ideas in Neuroscience al Institutului de Neuroștiințe Wu Tsai, ele creează noi tehnologii și conexiuni între discipline care au potențialul de a transforma radical acest domeniu.

Citește și: Sergiu Pașca, tânărul savant de renume mondial din județul Alba a mai obținut un premiu internațional pentru cercetare

Institutul de Neuroștiințe Wu Tsai finanțează cu un total de peste 5,5 milioane de dolari aceste eforturi ale cercetătorilor.

Sergiu Pașca este unul dintre cei care beneficiază de finanțare pentru cercetare.

Programul condus de Sergiu Pașca

Programul Stanford Brain Organogenesis, condus de Sergiu Pasca și Karl Deisseroth, își propune să creeze și să împărtășească o nouă platformă tehnologică pentru a permite oamenilor de știință să studieze în mod direct dezvoltarea creierului uman.

„Modelele animale au fost de mare ajutor, dar în cele din urmă trebuie să fim de acord că avem nevoie de modele mai bune ale creierului uman pentru a transpune descoperirile fundamentale, pacienților noștri din clinică”, a spus Pașca.

 

„Din fericire, apelul pentru idei mari a venit chiar când un set de tehnologii puternice erau în curs de dezvoltare în campus, care ar putea face acest lucru posibil pentru prima dată”.

Echipa lui Sergiu Pașca a dezvoltat o abordare specială pentru a transforma celulele pielii pacienților și a voluntarilor sănătoși în agregate celulare care seamănă cu anumite regiuni ale creierului.

În 2017, laboratorul său a arătat că aceste culturi 3D, cunoscute și sub numele de organoizi, ar putea fi cultivate împreună pentru a forma circuite miniaturale și funcționale ale creierului uman – pe care Pasca le-a numit asembloizi.

„Ne-am dat seama că această serie de progrese tehnologice ne-ar permite să accesăm aspecte inaccesibile anterior, ale dezvoltării creierului uman și, în cele din urmă, să creăm un nou domeniu al neuroștiinței umane la nivel molecular”, a spus Pașca.

Vezi și: Sergiu Pașca și soția sa, Anca – descoperire de importanță mondială într-un proiect comun de cercetare, legat de copii

De exemplu, echipa lui Pașca a folosit recent această platformă pentru a crea modele de lucru ale circuitelor creierului uman implicate în tulburări motorii, cum ar fi ALS, combinând sferoizi ai țesutului cortical, spinal și muscular și permițându-le să formeze în mod natural conexiuni funcționale.

Grupul are acum capacitatea de a modela o varietate de circuite neuronale implicate în schizofrenie, dependență și alte tulburări, prin combinarea de sferoizi care imită peste o duzină de regiuni diferite ale creierului.

Institutul de Neuroștiințe Wu Tsai este dedicat înțelegerii modului în care funcționează creierul atât când este sănătos, cât și în boală.

Comunitatea de cercetare combină mai multe discipline, inclusiv neuroștiințe, medicină, inginerie, psihologie și educație.  ab24 Descoperirile care decurg din aceste colaborări vor transforma înțelegerea creierului uman, vor oferi tratamente noi pentru tulburările creierului și vor promova sănătatea creierului pe tot parcursul vieții.

Cine este Sergiu Pașca

Sergiu Pașca este profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford și director al Stanford Neurosciences Institute Stem Cell Core.

El se concentrează în primul rând pe dezvoltarea de noi abordări pentru studierea dezvoltării creierului uman și pentru descoperirea mecanismelor tulburărilor neuropsihiatrice.

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.

În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

A primit şi premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”, dar și distincția de Cetăţean de onoare al municipiului Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe raza localității Tărtăria: O persoană a fost rănită după ce un automobil s-a răsturnat

Publicat

politie, IPJ, masina politie, girofar, politie ziua

O persoană a fost rănită ușor marți seara, în jurul orei 19.00, pe raza localității Tărtăria, într-un accident rutier. 

Potrivit reprezentaților IPJ Alba, pe DN 7, un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. În urma răstrunării, o persoană a fost rănită ușor.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba cumpără reactivi de laborator și consumabile pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2

Publicat

Direcția de Sănătate Publică Alba cumpără reactivi de laborator și consumabile în valoare de peste 880.000 de lei, pentru a putea determina anticorpii anti SARS-COV-2. 

DSP Alba a lansat marți, 22 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru furnizarea de reactivi de laborator și consumabile medicale necesare pentru analizatorul automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgG și IgM), model MAGLUMI 800.

Valoarea totală estimată este de 885.050 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică efectuează în momentul de față determinarea SARS-COV-2 în exsudatul nazal și faringian prin metoda RT-PCR și se dorește o diversificare a activității în acest domeniu și cu determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 din serul persoanelor care au trecut prin infecția cu acest virus și a persoanelor care au fost vaccinate cu vaccinul anti SARS-COV-2.

În urma achiziției unui Analizator automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgM și IgG), model MAGLUMI 800 este necesar asigurarea kit-urilor și consumabilelor aferente funcționării aparatului.

Astfel, vor fi achizitionați reactivi și consumabile medicale necesari utilizării/funcționării analizatorului automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgG și IgM), model MAGLUMI 800, pe o perioadă de 12 luni.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate