Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Spaima acumulării de capital politic blochează proiectul „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană în 2020”

Publicat

Proiectul „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană în 2020” nu reuşeşte să treacă de stadiul de iniţiativă curajoasă, nici în această primăvară. În timp ce, la 100 de kilometri distanţă, în Cluj-Napoca, administraţia locală se antrenează pentru 2020 intrând în competiţie pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului, în oraşul-cetate planurile de pe hârtie sunt întârziate de orgoliile politice ale celor care văd viitorul municipiului conturat într-o culoare anume.

Liberalul Florin Roman, iniţiatorul acestui proiect susţine că nu va renunţa la visul său de a transforma Alba Iulia în capitală culturală europeană, iar, în acest sens, în prezent, au fost depuse actele pentru trecerea de la comitet de  iniţiativă la Organizaţie Non Guvernamentală cu personalitate juridică. Membrii comitetului lucrează deopotrivă la concretizarea unei strategii culturale, structurată pe 12 capitole, care va fi supusă dezbaterii publice, la începutul lunii aprilie. Dincolo de planuri încă nerealizate, liberalul recunoaşte că acest proiect nu va avea sorţi de izbândă fără o implicare directă a autorităţilor locale şi judeţene:

„Continuăm strângerile de semnături de la cetăţeni, Până acum avem 2000 de semnături, dar, în rest, din partea Primăriei şi a Consiliului Judeţean nu am primit nimic. Ne-au asigurat la sfârşitul anului trecut că ne vor invita la discuţii, dar până acum nimic, le-am mai adresat şi alte câteva scrisori care până acum nu le-am făcut publice, să se alăture proiectului, dar nici un răspuns. Refuză să se alăture şi implicit pun frână creării a nu mai puţin de 3.500 de locuri de muncă. Urmează alegerile locale, unde mi-am depus candidatura la Consiliul Judeţean, iar, dacă voi câştiga primul proiect pe ordinea de zi a consiliului, pe care îl voi supune la vot, va prevede ca autorităţile locale şi judeţene să devină membre în ONG, iar comisiile de specialitate să lucreze la elaborarea caietului de sarcini. Eu nu îmi pierd speranţa şi nu voi renunţa, USL susţine această campanie, iar PDL, nu. Dacă nu vom avea majoritate la alegeri, înseamnă că proiectul e compromis”, a declarat Florin Roman.

Încă o dată, chiar din spusele lui Florin Roman rezultă că proiectul „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020” nu va fi altceva decât produsul unei campanii electorale mai bine sau mai puţin bine pusă la punct,  al unui tur electoral ale cărui rezultate vor dicta coordonatele transformării oraşului nostru într-o capitală culturală. Declaraţiile primarului Mircea Hava care punctau faptul că administraţia locală nu va susţine un proiect fundamentat pe un deziderat politic nu fac altceva decât să confirme această realitate.

Potrivit declaraţiilor lui Florin Roman, strategia culturală a proiectului aflată în prezent în lucru este structurată pe mai multe capitole respectiv patrimoniu, arte, spectacol, teatru, film, multimedia, arte vizuale, literatură, mobilitate, interdisciplină, arheologie, arhitectură, etnografie, folclor şi multe altele. Toate acestea, odată dezvoltate şi transformate în proiecte palpabile ar urma să dea naştere la nu mai puţin de 300 de evenimente organizate în Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. has

    marți, 06.03.2012 at 16:53

    cu asta vicepresedinte si Atanasiu presedinte cj se duce dracu judetul. Astia vor **** ca la Bucuresti

    • el estee

      miercuri, 07.03.2012 at 13:16

      eu nu cred…de ce zici asta?

  2. Pingback: Spaima acumulării de capitalul politic blochează proiectul Alba Iulia Capitală Culturală Europeană în 2020 | Florin Roman

  3. UE

    miercuri, 07.03.2012 at 06:07

    Desi mi-as dori sa se intample acest lucvru, Alba Iulia are extrem de putine sanse fa fie capitala culrurala europeana. In primul rand sunt multe candidate cu mult mai mari (Cluj, Iasi, Targu Mures, Craiova), centre culturale cu vechime. In al doilea rand parca domnul Roman afirma ca in Albq Iulia nu s-a prea investit in cultura, ba chiar este impotriva unor investitii preconizate sau in curs de desfasurare facute de JL Alba si Primarria municipiului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax