Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Spaţiile din magazinul Unirea şi imobile din zona industrială, în vizorul Primăriei Alba Iulia, pentru activităţi temporare. Vezi alte locaţii

Publicat

PrimariaAlba IuliaAlba Iulia găzduieşte în această perioadă o întâlnire transnațională din cadrul unui proiect cu parteneri din Roma și Bremen, prin care se încearcă regenerarea spaţiilor urbane abandonate şi valorificarea potenţialului unor clădiri din oraş, inclusiv prin activităţi temporare. Exemple în acest sens sunt valorificarea economică a spațiilor neutilizate din complexul comercial “Unirea”, promovarea către diverși investitori a unor clădiri și terenuri aflate pe fosta platformă industrială a orașului, dar şi sprijinirea înființării unei zone de artă urbană în vecinătatea Porții I şi reprezentanţii de teatru la Palatul Principilor.

Primăria Alba Iulia implementează în parteneriat cu primăriile din Roma și Bremen (GE) proiectul „Reţea pilot focusată pe activităţi temporare ca instrumente de regenerare urbană” (TUTUR). Finanțată de către Uniunea Europeană prin programul URBACT II, inițiativa își propune introducerea metodei de utilizare temporară a spațiilor abandonate în vederea regenerării urbane a orașelor implicate. Activitățile de utilizare temporară a domeniului public sau privat reprezintă un instrument de planificare urbană care reunește în mod eficient reprezentanți diverși din comunitățile locale cu scopul de a determina autoritățile publice și agenții economici să valorifice potențialul unor terenuri și clădiri abandonate sau care nu sunt utilizate în prezent din cauza unor condiții improprii (accese dificile, degradare fizică, deponee ilegale de deșeuri, lipsa unor investitori activi în piața imobiliară etc).

”Utilizarea temporară a spațiilor abandonate reprezintă un instrument important pentru promovarea unei regenerări urbane a orașului nostru, este o inițiativă care trebuie susținută atât de administrația publică locală cât și de cetățeni. Implicarea în acest proiect reprezintă preocuparea administrației publice de a răspunde nevoilor locale iar revitalizarea spațiilor și clădirilor abandonate din oraș pentru adoptarea de noi funcțiuni reprezintă avantaje multiple pentru actori diferiți de la nivel local. Astfel, aceste spații pot deveni atractive pentru potențiali investitori, iar cetățenii pot beneficia de noi facilități rezultate în urma valorificării acestor spații”, a declarat primarul Mircea Hava.

„Prezența Primăriei Alba Iulia în acest proiect este legitimată de dorința de identificare precisă a acelor imobile abandonate, cu sau fără o situație juridică certă, care pot deveni obiectul unor proiecte de investiții economice, culturale sau sociale și care pot anima și regenera aspectul fizic și nu doar, aparținător cartierelor din municipiu. Analiza de identificare și clarificare a situației juridice va fi urmată apoi de discuții cu deținătorii drepturilor reale asupra imobilelor, cu membrii ai comisiei locale de urbanism, experți din diverse departamente ale autorității locale, din sectorul neguvernametal, universitar, investitori, actori relevanți din piața imobiliară etc. Aceste categorii socio-profesionale compun un Grup de Suport Local aflat în coordonarea autorității locale și care se întâlnește periodic pentru evaluarea existentului de imobile care pot fi utilizate temporar. Concluziile întâlnirilor dintre membrii Grupului vor structura conținutul unui Plan Local de Acțiune în care vor fi prioritizate ideile de utilizare a imobilelor, responsabilii instituționali și privați pentru punerea în practică, costuri financiare estimate, resurse materiale și umane necesar a fi alocate”, a precizat Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia.

Grup de Suport Local are și rolul de a sprijini utilizarea temporară a spațiilor identificate prin promovarea ideilor venite din partea cetățenilor, urmârindu-se cu precăderea cointeresarea acestora în procesele de luarea deciziilor care contribuie la îmbunătățirea calității vieții acestora și a esteticii urbane.

Exemple de activităţi temporare în spaţii abandonate

Una dintre activitățiile temporare implementate în Alba Iulia și sprijinite financiar, respectiv prin punerea la dispoziție gratuită a terenului de către Primărie și Consiliu Local, o reprezintă amenajarea terenului de volei pe nisip situat în șanturile Cetății Alba Carolina, în apropiere de Poarta I. Este şi rezultatul unui protocol de cooperare încheiat între Primăria Municipiului Alba Iulia. Răzvan Moc şi Kalanyos Cristian, inițiatori ai acestui proiect de liberă inițiativă, respectiv sponsori privați care au sprijinit lucrările de amenajare și minimele dotări necesare pentru practicarea jocului de volei. În urma refuncționalizării acestui spațiu abandonat, cetățenii orașului se pot bucura gratuit de un teren de volei pe nisip deschis pentru încurajarea mișcării, sportului și activităților în aer liber.

Un alt exemplu este centrul de închiriat biciclete I’Velo în spațiul din zona Parcului Unirii. Acesta pune la dispoziție 70 de biciclete de închiriat de care cetățenii orașului se pot bucura în perioada aprilie – octombrie a fiecărui an în baza unui protocol de cooperare încheiat între municipalitate și Asociația Green Revolution pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul 2014.

Pentrul sezonul 2014, în cele 195 de zile de funcţionare, aproape 7.000 de albaiulieni au ales bicicletele pentru a se relaxa sau pentru a se deplasa dintr-un punct în altul al oraşului.

Cu ocazia vizitei partenerilor din Roma și Bremen la Alba Iulia, una din sălile Palatului Principilor va fi gazda unei reprezentații de teatru. Totodată, este demn de amintit faptul că curtea interioară a Palatului este deja valorificată pentru activități culturale în cadrul Festivalelor Dilema Veche și Alba Iulia Music and Film Festival.

Prin intermediul acestui proiect se intenționează, totodată, sprijinirea înființării unei zone de artă urbană în vecinătatea Porții I. Scopul acestei acțiuni este de a crea un spațiu pentru promovarea evenimentelor de artă contemporană specifice culturii urbane: artă graffiti, șabloane, picturi murale, proiecții și instalații de artă vizuală. Acest tip de activități care promovează expresia artei contemporane urbane vor conduce la o creștere a numărului de turiști și de investitori la nivelul orașului.

Nu în ultimul rând, prin proiectul TUTUR este analizată și posibilitatea valorificării economice a spațiilor neutilizate din centrul comercial “Unirea”, dar și de promovare către diverși investitori a unor clădiri și terenuri aflate pe fosta platformă industrială a orașului (Refractara, Utilajul) sau în diferite cartiere din oraș.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax