Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Spaţiile din magazinul Unirea şi imobile din zona industrială, în vizorul Primăriei Alba Iulia, pentru activităţi temporare. Vezi alte locaţii


Publicat

PrimariaAlba IuliaAlba Iulia găzduieşte în această perioadă o întâlnire transnațională din cadrul unui proiect cu parteneri din Roma și Bremen, prin care se încearcă regenerarea spaţiilor urbane abandonate şi valorificarea potenţialului unor clădiri din oraş, inclusiv prin activităţi temporare. Exemple în acest sens sunt valorificarea economică a spațiilor neutilizate din complexul comercial “Unirea”, promovarea către diverși investitori a unor clădiri și terenuri aflate pe fosta platformă industrială a orașului, dar şi sprijinirea înființării unei zone de artă urbană în vecinătatea Porții I şi reprezentanţii de teatru la Palatul Principilor.

Primăria Alba Iulia implementează în parteneriat cu primăriile din Roma și Bremen (GE) proiectul „Reţea pilot focusată pe activităţi temporare ca instrumente de regenerare urbană” (TUTUR). Finanțată de către Uniunea Europeană prin programul URBACT II, inițiativa își propune introducerea metodei de utilizare temporară a spațiilor abandonate în vederea regenerării urbane a orașelor implicate. Activitățile de utilizare temporară a domeniului public sau privat reprezintă un instrument de planificare urbană care reunește în mod eficient reprezentanți diverși din comunitățile locale cu scopul de a determina autoritățile publice și agenții economici să valorifice potențialul unor terenuri și clădiri abandonate sau care nu sunt utilizate în prezent din cauza unor condiții improprii (accese dificile, degradare fizică, deponee ilegale de deșeuri, lipsa unor investitori activi în piața imobiliară etc).

”Utilizarea temporară a spațiilor abandonate reprezintă un instrument important pentru promovarea unei regenerări urbane a orașului nostru, este o inițiativă care trebuie susținută atât de administrația publică locală cât și de cetățeni. Implicarea în acest proiect reprezintă preocuparea administrației publice de a răspunde nevoilor locale iar revitalizarea spațiilor și clădirilor abandonate din oraș pentru adoptarea de noi funcțiuni reprezintă avantaje multiple pentru actori diferiți de la nivel local. Astfel, aceste spații pot deveni atractive pentru potențiali investitori, iar cetățenii pot beneficia de noi facilități rezultate în urma valorificării acestor spații”, a declarat primarul Mircea Hava.

„Prezența Primăriei Alba Iulia în acest proiect este legitimată de dorința de identificare precisă a acelor imobile abandonate, cu sau fără o situație juridică certă, care pot deveni obiectul unor proiecte de investiții economice, culturale sau sociale și care pot anima și regenera aspectul fizic și nu doar, aparținător cartierelor din municipiu. Analiza de identificare și clarificare a situației juridice va fi urmată apoi de discuții cu deținătorii drepturilor reale asupra imobilelor, cu membrii ai comisiei locale de urbanism, experți din diverse departamente ale autorității locale, din sectorul neguvernametal, universitar, investitori, actori relevanți din piața imobiliară etc. Aceste categorii socio-profesionale compun un Grup de Suport Local aflat în coordonarea autorității locale și care se întâlnește periodic pentru evaluarea existentului de imobile care pot fi utilizate temporar. Concluziile întâlnirilor dintre membrii Grupului vor structura conținutul unui Plan Local de Acțiune în care vor fi prioritizate ideile de utilizare a imobilelor, responsabilii instituționali și privați pentru punerea în practică, costuri financiare estimate, resurse materiale și umane necesar a fi alocate”, a precizat Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia.

Grup de Suport Local are și rolul de a sprijini utilizarea temporară a spațiilor identificate prin promovarea ideilor venite din partea cetățenilor, urmârindu-se cu precăderea cointeresarea acestora în procesele de luarea deciziilor care contribuie la îmbunătățirea calității vieții acestora și a esteticii urbane.

Exemple de activităţi temporare în spaţii abandonate

Una dintre activitățiile temporare implementate în Alba Iulia și sprijinite financiar, respectiv prin punerea la dispoziție gratuită a terenului de către Primărie și Consiliu Local, o reprezintă amenajarea terenului de volei pe nisip situat în șanturile Cetății Alba Carolina, în apropiere de Poarta I. Este şi rezultatul unui protocol de cooperare încheiat între Primăria Municipiului Alba Iulia. Răzvan Moc şi Kalanyos Cristian, inițiatori ai acestui proiect de liberă inițiativă, respectiv sponsori privați care au sprijinit lucrările de amenajare și minimele dotări necesare pentru practicarea jocului de volei. În urma refuncționalizării acestui spațiu abandonat, cetățenii orașului se pot bucura gratuit de un teren de volei pe nisip deschis pentru încurajarea mișcării, sportului și activităților în aer liber.

Un alt exemplu este centrul de închiriat biciclete I’Velo în spațiul din zona Parcului Unirii. Acesta pune la dispoziție 70 de biciclete de închiriat de care cetățenii orașului se pot bucura în perioada aprilie – octombrie a fiecărui an în baza unui protocol de cooperare încheiat între municipalitate și Asociația Green Revolution pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul 2014.

Pentrul sezonul 2014, în cele 195 de zile de funcţionare, aproape 7.000 de albaiulieni au ales bicicletele pentru a se relaxa sau pentru a se deplasa dintr-un punct în altul al oraşului.

Cu ocazia vizitei partenerilor din Roma și Bremen la Alba Iulia, una din sălile Palatului Principilor va fi gazda unei reprezentații de teatru. Totodată, este demn de amintit faptul că curtea interioară a Palatului este deja valorificată pentru activități culturale în cadrul Festivalelor Dilema Veche și Alba Iulia Music and Film Festival.

Prin intermediul acestui proiect se intenționează, totodată, sprijinirea înființării unei zone de artă urbană în vecinătatea Porții I. Scopul acestei acțiuni este de a crea un spațiu pentru promovarea evenimentelor de artă contemporană specifice culturii urbane: artă graffiti, șabloane, picturi murale, proiecții și instalații de artă vizuală. Acest tip de activități care promovează expresia artei contemporane urbane vor conduce la o creștere a numărului de turiști și de investitori la nivelul orașului.

Nu în ultimul rând, prin proiectul TUTUR este analizată și posibilitatea valorificării economice a spațiilor neutilizate din centrul comercial “Unirea”, dar și de promovare către diverși investitori a unor clădiri și terenuri aflate pe fosta platformă industrială a orașului (Refractara, Utilajul) sau în diferite cartiere din oraș.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor pentru a pregăti deschiderea de pe 15 iunie

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seara, despre stadiul epidemiei de coronavirus în România și despre măsurile care fi luate în perioada următoare. ”Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie” a spus Tătaru.

„Noi vrem să ajungem la zero și să pregătim un evantual val doi. Nu o să oprim la zero numărul de cazuri noi.

După 15 octombrie, ne gândim că ar putea apărea. Manifestarea bolii ține de mai mulți factori, de organism, de afecțiunile organismului, de contextul în care apare, de comunitatea în care apare. Ține de momentul în care îl depistăm. Decesele pe care le-am avut sunt la cei cu comorbidități.

În mijloacele de transport există un risc dacă rețeaua de climatizare nu a fost dezinfectată.

Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie”, a anunțat Nelu Tătaru.

Sursă: B1 TV

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană pentru munca suplimentară ilegală: decizie finală în Camera Deputaților

Publicat

pensii bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Prin respingerea cererii de reexaminare, legea a rămas în forma sa iniţială. Aceasta prevede că „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare pentru această lege din considerentul că „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Furtul de puieți din pădure, pedepsit cu închisoarea sau cu amendă. Reguli noi pentru fondurile forestiere, adoptate în Senat

Publicat

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite – de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani – pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, scrie Agerpres.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, decizională.

Totodată, constituie infracţiune „furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

„Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş”, se arată în expunerea de motive.

Se instituie un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”, măsură ce va fi realizată etapizat şi „permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta calității apei în județul Alba, realizată de Recorder. Două comune au probleme mari, iar în alte 14 nu există rețea

Publicat

Recorder a realizat o hartă a apei contaminate din satele României. În peste 800 de comune ale țării curge apă nepotabilă, fără ca oamenii să fie anunțați, au constatat reporterii publicației. 

În județul Alba, două localități au probleme mari la calitatea apei: Lunca Mureșului și Mogoș, în timp ce în alte 14 comune nu există rețea de apă. 

Conform analizelor efectuate de DSP Alba în 2019, în Lunca Mureșului s-au înregistrat depășiri la indicatorul ”nitrați”.

Mai grav este la Mogoș, unde analizele arată că apa furnizată oamenilor, conform analizelor realizate în 2019, înregistrează depășiri la indicatorii: E.coli, enterococi, bacterii coliforme. Harta unde pot fi văzute toate localitățile din județ este disponibilă AICI

După ce intrați pe link, selectați județul Alba (stânga sus).

Harta nu cuprinde și situația rețelelor mari, cum sunt cele din orașe.

”Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată.

Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol.

În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă” au scris cei de la Recorder, într-un articol de investigație.

Rezultatele centralizate de Recorder arată 892 de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.

Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate