Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Ferestre în timp”, la R.Y.M.A: Tabăra de specializare în restaurarea monumentelor istorice, ediţia a cincea

Publicat

Spaţiile R.Y.M.A găzduieşte, în perioada 5 – 12 septembrie, cea de-a cincea ediţie a „Taberei de specializare în reabilitarea monumentelor istorice”. Această activitate are ca scop familiarizarea studenților cu practicile de restaurare cu mijloace tradiționale, în paralel cu restaurarea și reabilitarea in situ a unor elemente de fortificație din Cetatea Alba Iulia.

Ca în fiecare an, tabăra se desfăşoară pe Latura nordică a Cetății Alba Iulia, în spațiile concesionate de Asociația Culturală „R.Y.M.A.” (Revolutionary Youth Movement for Art), Ravelinul Sf. Elisabeta Cristina. Tabăra se adresează studenților și absolvenților de studii superioare pentru specializările Arhitectură, Istorie, Arheologie, Arte plastice, Foto-Video şi Construcţii, dar și liceenilor și voluntarilor care doresc să contribuie la amenajarea centrului cultural din Cetatea Alba Iulia. Participanții au posibilitatea să învețe și să practice meserie într-un mediu istoric natural, creând un model de reabilitare atât pentru celelalte spații din Cetate, cât și pentru alte monumente de acest gen.

Proiectul se axează în principal pe activităţi practice, participanţii dobândind experienţă în restaurare, în timp ce cursurile teoretice au o pondere de doar 20% în cadrul taberei.

Tabăra cuprinde:
• Analiza peisajului istoric, prezentarea temei intervenției și a proiectului tehnic „Amenajarea nucleului cultural Poarta 7 pe latura de nord a Cetății Alba Iulia”
• Curs despre cărămidă, metode de țesere a cărămizilor: aplicații practice
• Varul în construcții – rețetar, aplicații practice
• Curs despre restaurarea pietrei + aplicaţii practice
• Schița de schiță: modele panouri informative
• Restaurarea unei porţi din lemn din sec. al XVIII-lea
• Probleme legate de șeminee și aerisiri: aplicații practice
• Proiecții în aer liber de filme documentare, culturale și de scurt metraj
• Crearea albumului foto al taberei.

Tabăra este organizată de Asociația „R.Y.M.A.” Alba Iulia în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania şi în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Corrdonatorul proiectului este Cristina Anghel, iar specialişti: Fidias Vasquez (Ecuador) – restaurator în piatră şi lemn, Inel Constantin – arheolog, Cătalin Borangic – meşter zidar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax