Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Spectacol cu zeci de călușari din Alba, Furdui Iancu, Leontina Farcaș, Veta Biriș și Marinela Baba la Poarta a III a Cetății

Publicat

Șapte grupuri de călușari din Alba altături de mari nume ale muzicii populare românești vor fi prezente vineri, 6 octombrie, la Poarta a III a Cetății din Alba Iulia. 

Este vorba despre un spectacol în care zeci de călușari vor urca pe scenă pentru a performa un spectacol care este înscris în în patrimoniul UNESCO, ca în ”Ritualul Călușului”.

Evenimentul va avea avea loc de la ora 18.00. Formațiile de călușari care vor participa sunt din următoarele localități: Vinerea, Săliștea, Ceru Băcăinți, Vințu de Jos, Stremț, Valea Mică, Săsciori și Cib.

De asemenea vor cânta Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Marinela Baba, Leontina Farcaș și Grupul Muguri de Tezaur.

YouTube video

Evenimentul face parte dintr-o cercetare etnografică, cercetare legată de tradițiile din zonă. Mai exact a fost realizat un film documentar despre tradițiile călușarilor.

Faptul că aceste jocuri mai există în localitățile cercetate se datorează unor oameni minunați, dansatori și instructori deopotrivă, care au păstrat și mai ales au transmis mai departe aceste perle ale folclorului coregrafic tradițional privind structura pașilor precum și modul de desfășurare.

A fost realizat un material filmat în teren, care să valorifice jocul fiecărei localități cercetate și transpunerea lui scenică. Zona cercetată de noi cuprinde Valea Mureșului Mijlociu, Valea Sebeșului, Mocănimea Munților Apuseni și Podgoria Albei.

Materialul coregrafic cules poate constitui o permanentă sursă de informare pentru instructori şi coregrafi interesaţi de cunoaşterea îndeaproape a jocurilor şi melodiilor tradiţionale.

De asemenea, aceste suite scenice pot sta la baza repertoriului coregrafic al ansamblurilor de amatori sau profesioniste din judeţul Alba şi din Transilvania.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Xxxxyyyy

    joi, 28.09.2023 at 11:21

    Care data e corecta? Pe afis la Augustin Bena este 6 octombrie , pe alba 24 scrie 29 septembrie🤔🤔🤔

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax