Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Spectacol natural inedit pe cerul României. Leonidele pot fi admirate până la sfârșitul lunii noiembrie

Publicat

Spectacol natural inedit pe cerul României. Leonidele pot fi admirate cel mai bine în a doua jumătate a lunii noiembrie. În fiecare an, în această lună, o ploaie de meteoriți numită Leonide pot fi observate cu ochiul liber atunci când cerul este senin.

La trecerea unei comete, rămâne o dâră de resturi pietroase care formează un roi pe care-l traversează Pământul.

Ploile de stele se desfășoară pe tot parcursul lunii noiembrie. Încep în fiecare an în a 5-a sau a 6-a zi și se termină pe data de 30 a lunii.

Acestea se formeză prin trecerea cometei Tempel-Tuttle care are o perioadă de 33 de ani. Privitorii asistă la adevărate ploi cu meteoriți.

Astfel de situații au fost observate în anii 1966, apoi în 1999. Dat fiind timpul pe care roiul l-a petrecut pentru a se dispera, au putut fi observați mulți meteori și în anii care au urmat, în 2000, 2001, 2002 și 2003.

O lună aproape plină ar putea face ca observarea lor să fie destul de dificilă. Cel mai bun moment pentru a vedea Leonidele fiind între miezul nopții și zori.

Nu este nevoie de un telescop sau de un binoclu pentru a vedea o ploaie de meteoriți, acestea v-ar îngusta câmpul vizual. Observarea cu ochiul liber este cea mai bună variantă, dar acordați ochilor cateva momente pentru a se adapta corespunzător la întuneric și pentru a putea vedea mult mai clar fenomenul.

Surse: wikipedia, hotnews.ro, playtech.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT la Alba Iulia. Fetiță de 9 ani, lovită de o mașină în zona unei treceri de pietoni, în cartierul Cetate

Publicat

Un accident rutier s-a produs marți, 29 octombrie, în jurul orei 12:20, pe o stradă din cartierul Cetate din Alba Iulia.

Din primele informații o fetiță ar fi fost lovită de o mașină în apropierea unei treceri de pietoni.

Evenimentul rutier s-a produs în zona intersecției dintre străzile Ștefan cel Mare și Poligonului din Alba Iulia.

La fața locului a intervenit și un echipaj de la Serviciul județean de Ambulanță Alba.

Potrivit primelor informații, o fetiță de 9 ani ar fi încercat să treacă printr-un loc nepermis, situat aproape de o trecere de pietoni.

Aceasta ar fi suferit o leziune ușoară.

Sursa foto: Facebook, Cătălin L.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cum arată sediul Jandarmeriei Alba, în apropierea Zilei Naționale. Lucrări de modernizare

Publicat

Sediul Jandarmeriei Alba este modernizat printr-un proiect de peste 3,5 milioane lei, ce includ și lucrări de reabilitare termică. Fațada clădirii a fost renovată, fiind imprimate culorile drapelului național.

De Ziua Națională, jandarmii din Alba sunt implicați în mai multe misiuni, iar 72 dintre ei vor participa la parada militară, inclusiv cu tehnică de specialitate.

Vezi Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară cu peste 800 de militari, elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane F-16. PROGRAM

În ceea ce privește sediul Jandarmeriei Alba, acesta este supus unor lucrări de modernizare menite să îmbunătățească eficiența energetică a clădirii. Imobilul este situat în municipiul Alba Iulia, pe strada Alexandru Ioan Cuza. Suprafața construită a clădirii este de 383,60 mp, iar suprafața desfășurată este de 1990,55 mp.

Vezi PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Proiectul include lucrări de termoizolație, înlocuirea tâmplăriei și a instalațiilor, sistem modern de încălzire / răcire și montarea unor panouri solare. Termenul de finalizare al proiectului este decembrie 2023.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Profitul Cupru Min Abrud a EXPLODAT în primele șase luni din 2022. Cifre duble față de perioada similară a anului trecut

Publicat

cupru min

Cupru Min SA Abrud, companie minieră aflată în subordinea Ministerului Economiei, continuă și în 2022 performanța economică record din 2021. 

Cu cei aproximativ 600 de angajați, Cupru Min Abrud este cel mai important angajator din zona Munților Apuseni și principalul magnet pentru forța de muncă.

Societatea care exploatează cel mai mare zăcământ de cupru din România a avut în primele șase luni din 2022 un profit de circa 35 de milioane de lei (7 milioane de euro), sumă raportată la o cifră de afaceri de 222 de milioane de lei.

Cifrele sunt duble față de perioada similară a anului 2021, când, la mijlocul anului, a existat un profit de 14 milioane de lei (3 milioane de euro) și o cifră de afaceri în valoare de 116 milioane de lei.

La sfârșitul anului trecut, profitul a fost unul record: 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro), cu o evoluție fulminantă față de anul anterior (6,9 milioane de lei).

VIDEO: Cupru Min Abrud, implicată într-un proiect care folosește inteligența artificială pentru monitorizarea siturilor miniere

În 2023, compania va exploata și va cinde 50.000 de tone de concentrat de cupru.

Compania din Abrud este implicată într-un proiect extrem de important și inedit în același timp, care dezvoltă o platformă de inteligență artificială pentru monitorizarea și analiza siturilor miniere din 5 perimetre ale Europei.

Proiectul a fost numit Goldeneye. Finanțarea este asigurată de Comisia Europeană, care a acordat 8,4 milioane de euro prin programul Horizon 2020.

Această platformă este un instrument pentru exploatările miniere, pentru a monitoriza stabilitatea pantelor în cariere, stabilitatea haldelor de steril minier și stabilitatea iazurilor de decantare.

În final, utilizarea acestui instrument va aduce economii substanțiale companiei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Parada militară de 1 Decembrie din Bucureşti cu peste 1500 de militari români și străini. Ce sisteme de armament vor fi prezentate

Publicat

Parada de Ziua Naţională a României, la București: Pe 1 Decembrie, în Capitală, vor defila peste 1.500 de militari și specialişti și vor fi prezentate circa 120 de mijloace tehnice, inclusive aeronave.

Evenimentul începe joi, de la ora 11.00 în Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti.

Participă militari și specialiști din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, a anunțat MApN.

Vezi și Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară cu peste 800 de militari, elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane F-16. PROGRAM

Sunt prezentate aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave.

Militari străini

La parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. De asemenea, vor fi și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Detalii din program

La începutul ceremoniei se va intona Imnul Național al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun.

Va urma depunerea unei coroane de flori de către președintele României, Klaus Iohannis, în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, și păstrarea unui moment de reculegere.

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii în unele garnizoane în care sunt dislocate unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului național vor desfăşura ceremonii militare.

De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Parada terestră

Parada terestră este comandată de generalul Corneliu Postu. Vor participa militari de la:

 • Divizia 2 Infanterie Getica
 • luptători de elită, detaşamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale (au participat constant la misiuni specifice în Afganistan; au o uniformă de luptă multiprotectoare, unicat în Armata României, care, printre altele, este rezistentă la foc)
 • detaşamentul Brigăzii de Informații Militare (înființat în 2010, pentru asigurarea sprijinului cu informaţii a factorilor de decizie până la nivel strategic; structuri din domeniile HUMINT, IMINT şi război electronic; militarii au participat la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest; inclusiv misiuni acoperite printre localnicii din teatrele de operaţii).
 • detaşamentul Brigăzii Multinaționale de Sud-Est (militari polonezi, portughezi și din Republica Macedonia de Nord, unități dislocate în România)
 • detașamentul Grupului de Luptă NATO din România (detașat la baza Cincu; militari francezi, belgieni și olandezi)
 • formație de militari ai Republicii Moldova
 • militar ai Diviziei 101 Aeropurtate SUA (una dintre cele mai cunoscute mari unități americane din lume, care luptă sub denumirea de „Screaming Eagles”, potrivit adevărul.ro).
 • detașamentul Forțelor Terestre Române: militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, formațiunea Forțelor Aeriene Române și blocul Forțelor Navale (60 de militari)
 • formațiuni ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie și Pompieri), SRI, STS, Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Tehnică militară terestră și aeriană

Ceremonia include aviația militară:

 • aeronave C-27J Spartan (Baza 90 Transport Aerian Otopeni)
 • avion C-130 Hercules
 • elicoptere IAR-99 Standard
 • aeronave IAR-99 Șoim
 • avioane de luptă F-16 Fighting Falcon (Baza 86 Aeriană).
 • aeronave F-18 Hornet (Spania)
 • CF-188 Hornet (Canada)
 • Eurofighter Typhoon (Italia)
 • elicoptere IAR 330 Puma (MApN)
 • aeronave Chinook și AH-64 Apache (US Army)
 • eurocopter AS 365 N Dauphin (SRI), EC-135 (MAI)

Tehnică militară terestră:

 • HUMVEE, model M 1165 cu turelă
 • vehicule de luptă Toyota special modificate ale Forțelor Speciale
 • drone Scan Eagle din dotarea Batalionului IMINT
 • vehicule blindate URO VAMTAC
 • blindate PIRANHA V
 • sisteme de rachete HIMARS
 • blindate MLI-84M Jderul
 • tancuri TR-85 M1 Bizonul
 • lansatoare de rachete LAROM.
 • blindate ale Regimentului 152 Infanterie „Diavolii Roșii” (Franța)
 • blindate ROSOMAK (Polonia)
 • vehiculele de luptă PANDUR (Portugalia)
 • blindate și obuziere, Divizia 101 Aeropurtate (SUA)
 • sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot
 • rachete HAWK
 • sisteme de transmisiuni/autospeciale MAI, SRI și STS

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax