Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sprijin financiar pentru apicultorii români timp de trei ani prin Programul Naţional Apicol. Pot achiziţiona familii de albine, mătci, medicamente, stupi

Publicat

În următorii trei ani, apicultorii români pot beneficia de un sprijin financiar de 44,5 milioane de lei alocaţi din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Programul Naţional Apicol elaborat de România pentru perioada 2014-2016, aprobat de Guvern la sfârşitul anului trecut. Fondurile alocate atât din bugetul de stat, cât şi din bugetul UE se distribuie pentru cinci măsuri, respectiv pentru realizarea sistemului informatic în vederea identificării stupilor, pentru achiziţionarea de medicamente, pentru achiziţionarea de mătci, roiuri pe faguri şi/sau familii de albine, achiziţionarea de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral şi decontarea analizelor fizico-chimice care atestă calitatea mierii. Termenul-limită de depunere a cererii şi a documentelor care o însoţesc pentru acţiunile prevăzute în PNA este data de 1 august a fiecărui an.

Cei care vor beneficia în următorii trei ani de aceste fonduri sunt apicultori, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, organizate în asociaţii de crescători de albine, federaţii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători recunoscute, conform legislaţiei în vigoare.

Potrivit actului normativ, valoarea totală a sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alocat pentru PNA 2014 – 2016, este de 44.545.756,82 lei. Din această sumă pentru anul 2014 sunt alocaţi 14.852.830,10 lei, pentru 2015 – 14.855.585,69 lei, iar pentru 2016 – 14.837.341,02 lei. Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor din Programul apicol cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, excluzând TVA.

Una dintre măsurile pentru care se vor distribui aceste fonduri va fi sistemul informatic, care potrivit MADR va avea ca scop evidenţa numărului de apicultori şi a numărului de familii de albine, pe judeţ, total ţară şi forme asociative prin îmbunătăţirea substanţială a Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor.

Ministerul Agriculturii precizează că introducerea acestei măsuri se justifică prin faptul că alocarea sumelor de către Comisia Europeană se face, în primul rând, în funcţie de numărul de familii de albine deţinut de fiecare stat membru şi ulterior de măsurile propuse a fi finanţate, dar şi prin necesitatea existenţei unei baze de date fiabile necesare dezvoltării politicilor în domeniu şi asigurării unei trasabilităţi adecvate în ce priveşte calitatea şi siguranţa produselor obţinute.

În prezent, în România, situaţia statistică a numărului familiilor de albine este gestionată de MADR, INS, APIA, ANARZ, forme asociative care raportează valori diferite, înregistrându-se diferenţe de 40% şi chiar de până la 80%, conform ultimelor solicitări depuse la Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie.

În vederea realizării sistemului informatic pentru identificarea stupilor, ANARZ achiziţionează, în conformitate cu prevederile legale în vigoare referitoare la achiziţiile publice, atât hard-ul, cât şi soft-ul, părţi ce compun acest sistem informatic, în limita sumei de 8 milioane de lei, fără TVA alocată cu această destinaţie pe perioada 2014 – 2016.

În 2013, mai mult de 7.000 de apicultori au beneficiat de Programul Naţional Apicol, plafonul alocat pentru 2013 fiind de aproape şapte milioane euro, din care 3,4 milioane de euro au fost alocaţi de CE.

Cei 7.076 de apicultori beneficiari ai sprijinului financiar în 2013 deţin un număr aproximativ de 550.000 de familii de albine şi sunt organizaţi în 147 de forme asociative, la nivel naţional.

Anual, România produce în medie, 20.000 – 22.000 de tone de miere, clasându-se pe locul patru în Europa. Anul trecut producţia fiind estimată la circa 17.000 de tone. România deţine, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori la nivel naţional, peste 60% dintre aceştea fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.

Consumul de miere autohton se cifrează, în medie, la 500 de grame pe locuitor/an, mult sub media ţărilor UE, unde se consumă între 1,5 kilograme (Olanda şi Belgia) şi chiar două kilograme în Germania.

sursa: financiarul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. .moldovan

    vineri, 23.05.2014 at 07:22

    sistemul e rău gîndit de la început.
    Eu doresc să încep creez o stupină dar nu am posibilităţi financiare. am terminat studiile şi sînt şomer şi nici măcar şomer nu sînt.
    Neavînd nimic eu pot acerb nici un program!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax