Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Spitalele își mai fac propriile achiziții încă șase luni. Ulterior acestea intră în sistemul centralizat, de la minister


Publicat

spital alba

Spitalele din România își vor mai face propriile achiziții doar încă șase luni, după care procedura va fi efectuată de către Ministerul Sănătății, într-un sistem centralizat, a anunțat luni ministrul Raed Arafat. Decizia a venit din diferența mare la prețul de achiziție între diverse unități sanitare din țară, atât la produse foarte scumpe, cât și la cele ieftine, dar care se achiziționează în cantități mari și are ca obiectiv reducerile de costuri pentru materiale și echipamente.

Potrivit unui proiect de ordin dat publicităţii în noiembrie, Ministerul Sănătăţii (MS) va face achiziţii pentru spitalele din reţeaua proprie şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale, după ce a constatat că au fost cazuri când preţul de cumpărare a unui anumit produs a fost şi de zece ori mai mare de la o unitate la alta.

Deocamdată, fiecare spital cu paturi achiziționează individual medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto. În acest condiţii, sunt situaţii în care preţurile de achiziţie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto diferă de la un spital la altul, la acelaşi produs şi cu aceleaşi specificaţii tehnice, chiar şi în situaţia în care acesta provine de la acelaşi producător sau distribuitor. În unele cazuri, preţurile de achiziţie au variaţie foarte mare, ajungând chiar la valori de zece ori mai mari, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

„Spitalele nu vor mai face achiziţii decât pentru şase luni. Apoi, va intra în vigoare ordinul. În curând, vom face publice normele de aplicare a ordinului, astfel încât toată lumea să vadă despre ce achiziţii vorbim. Cred că, prin acest ordin, nu vom mai avea întreruperi în aprovizionare”, a mai spus Raed Arafat.

Consultată în legătură cu acest subiect, managerul spitalului din Alba, Nicoleta Coșarcă, și-a exprimat acordul pentru decizia ministrului Raed Arafat: „Este o decizie foarte bună. Astfel, trece responsabilitatea de la noi, la București. Tot noi vom face plățile, nu va mai trebui să organizăm licitațiile”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Peste 6,300 de șomeri înregistrați în județul Alba. Cea mai mare criză de locuri de muncă este în mediul rural

Publicat

locuri de munca

La sfârşitul lunii decembrie 2020, rata şomajului înregistrat la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a fost de 3,77%, cu 0,05 puncte procentuale mai mică decât cea din luna anterioară, au transmis reprezentanții AJOFM Alba.

Numărul total de şomeri înregistrați la finele lunii decembrie, 6350 persoane, a scăzut cu 79 persoane faţă de cel de la finele lunii anterioare.

Din totalul şomerilor, 2725 au fost şomeri indemnizaţi şi 3625 neindemnizaţi.

Pe medii de rezidență, numărul şomerilor la finele lunii decembrie se prezintă astfel: 2408 şomeri provin din mediul urban şi 3942 şomeri provin din mediul rural.

Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (26,40%), urmaţi de cei din grupa de vârstă 30-39 de ani (19,47%), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (5,77%).

Structura şomajului pe grupe de vârstă la finele lunii decembrie 2020 se prezintă sugestiv astfel:

Grupa de vârstă

Nr. la finele lunii

Total

6350

< 25 ani

927

între 25-29

367

între 30-39

1236

între 40-49

1676

între 50-55

1153

peste 55 ani

991

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii cu studii gimnaziale şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Alba (66,66%).

Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 26,60% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 6,77%.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Apel pentru donare de sânge: O tânără aflată în stare critică la Spitalul din Alba Iulia are nevoie de grupa A pozitiv

Publicat

O tânără în vârstă de 21 de ani, aflată în stare critică la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, are nevoie urgentă de sânge și trombocite, grupa A pozitiv, au transmis marți dimineața reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba. 

Persoanele care pot întinde o mână de ajutor sunt rugate să vină în centru pentru a dona sânge.

Programul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba este de luni până vineri, între orele 07:30 – 12:00.

Informații suplimentare se pot obține la telefon 0258.834050.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: 26 ianuarie, ZIUA lui Ceaușescu. De câte ori a vizitat județul ALBA „cel mai iubit fiu al poporului”

Publicat

ceausescu la alba iulia

În acest an se împlinesc 103 de ani de la nașterea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Președintele Republicii Socialiste România s-a născut pe 26 ianuarie 1918, la Scornicești. Nicolae Ceaușescu a vizitat judeţul Alba de zece ori.

Decența primei vizite din 1965, când acesta s-a oprit la Alba Iulia după o vizită făcută la Galda de Jos, s-a transformat, în două decenii, în opulența binecunoscută, a cultului personalității, contrastând violent cu nivelul de trai al populației, din ce în ce mai scăzut.

În 1965 – prima vizită în Alba Iulia

Nicolae Ceaușescu a vizitat pentru prima dată Alba Iulia în anul 1965, după o oprire făcută la Galda de Jos, unde se afla un centru de cercetare.

Octombrie 1966 – Alba Iulia

Nicolae Ceauşescu a vizitat Alba Iulia în octombrie 1966. A fost singura vizită în care omul politic comunist a intrat şi în cele două catedrale din Cetate. Din delegaţie au făcut parte Alexandru Drăghici, temutul conducător al Securităţii, Paul Niculescu-Mizil, Manea Mănescu şi Ilie Verdeţ.

Citește și VIDEO: Supraviețuitorii de porțelan ai Epocii de Aur. Ce cadouri primea Ceaușescu de la fabrica ”Porțelanul” din Alba Iulia

În fruntea unei unei delegaţii oficiale impresionante, Nicolae Ceauşescu a intrat atât în catedrala ortodoxă, cât şi în cea romano-catolică, unde a fost primită de cei doi episcopi de Alba Iulia, Emilian Birdaş şi Márton Áron.

După aceea, asemenea „vizite” au dispărut de pe agenda de lucru. Tot atunci a vizitat Sala Unirii şi a luat decizia de a renova monumentul aflat într-o stare foarte proastă.

La Alba Iulia în 1968, alături de Ion Iliescu

A două vizită a dictatorului la Alba Iulia, în noiembrie 1968, a fost una decentă, fără exagerări specifice cultului personalităţii. Vizita a fost prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la Marea Unire.

Printre membrii delegaţiei se găsea şi tânărul Ion Iliescu, pe atunci şef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR. Întreaga delegaţie a venit cu trenul.

La Alba Iulia a fost dezvelită statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, şi inaugurate clădirea Sălii Unirii şi cea a Babilonului, în care se găseau secţii ale Muzeului Unirii.

Vizita Ceausescu Alba Iulia 1972_sursa Arhivele Nationale_Fonoteca online a comunismului romanesc_cota 92 19721972 – măsuri după inundaţiile din 1970, vizită la Sebeș și adunare la Alba Iulia

După inundațiile din anul 1970, dictatorul a vizitat Alba Iulia și tot atunci i-a spus prim-secretarului PCR, George Homoșteanu, să facă digul de pe râul Mureș. Vizita dictatorului a fost în 14 septembrie 1972.

La Alba Iulia, unde a luat parte la o adunare care a avut loc în zona Bulevardul Transilvaniei – fostele garsoniere G1 care au fost demolate.

Nicolae Ceaușescu a ajuns în 1972 şi la Sebeș.

Pe Câmpia Libertății de la Blaj, în 1973

Dictatorul a fost prezent, în 1973, la 125 de ani de la Revoluția din 1948, la adunarea care a avut loc pe Câmpia Libertății din Blaj. Tot atunci a pus piatra de temelie a Combinatului de industrializare a vinului.

La Cugir, în 1974

În 1974, Nicolae Ceaușescu a fost prezent la Cugir, la 175 de ani de la înființarea uzinei.

În 1975, prima vizită alături de Elena

În 28 mai 1975, Nicolae Ceauşescu, însoţit pentru prima dată la Alba Iulia de soţia sa, Elena, a luat parte la festivităţile consacrate împlinirii a 375 de ani de la prima unire politică a ţărilor române, realizată de Mihai Viteazul şi a două milenii de atestare documentară a oraşului.

Adunarea grandioasă a avut loc în faţa tribunei plasate lângă obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan şi în faţa Porţii a III-a a Cetăţii.

Evenimentul comunist a fost deschis de cuvântarea prim secretar-ului PCR al judeţului, George Homoştean.

Carol al VI-lea de pe Poarta a III-a, acoperit cu poza dictatorului

Statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea de pe Poarta a III-a a Cetăţii a fost acoperită de un portret imens al „iubitului conducător”, întrucât era de neconceput ca împăratul să fie plasat mai sus decât „cel mai iubit fiu al poporului“.

Cu această ocazie, Amza Pellea, care cu numai patru ani înainte făcuse un rol memorabil în filmul Mihai Viteazul, a fost adus să-l reprezinte pe voievodul muntean.

Prezenţa actorului a generat anumite probleme legate de un ipotetic dialog între „voievod“ şi „Geniul Carpaţilor“. Totul s-a rezolvat în cele din urmă, prin ţinerea la distanţă de preşedinte a lui „Mihai Viteazul“.

În 1976 – în Munții Apuseni

În anul 1976, Nicolae Ceaușescu a deschis exploatarea de la Roșia Poieni. Tot în acel an a deschis și Filatura de bumbac de la Abrud și a participat la adunarea de la Baia de Arieș.

1984 – Elicopterul prezidenţial a aterizat pe stadionul din Cugir

Dictatorul a mai fost la Alba Iulia în vara anului 1984, într-un moment în care fastul manifestărilor de proslăvire a lui Nicolae Ceauşescu, organizate de elita nomenclaturiştilor şi a activiştilor de partid, contrasta evident cu nivelul de trai al românului de rând.

Elicopterul prezidenţial a aterizat pe stadionul din Cugir, unde a fost întâmpinat de o imensă pancartă inscripţionată cu lozinca: „Ceauşescu fiu iubit – La noi bine aţi venit“.

Ironia sorţii a făcut ca peste cinci ani, în 1989, oraşul Cugir să fie primul din Alba în care a izbucnit Revoluţia.

Ceauşescu a fost aşteptat la Cugir de Gheorghe Hurbean, prim secretar PCR al judeţului, iar la Alba Iulia a fost întâmpinat de Viorel Purdea, primarul oraşului din acea vreme. A fost o vizită de lucru, în care a dat „indicaţii preţioase“ despre cum trebuie să se dezvolte orașul.

Ultima vizită a lui Ceauşescu a fost în 1987, când a fost cazat la hotelul partidului. În acelaşi an, a fost executată operaţiunea impresionantă de dezlipire şi relocare a blocului construit în mijlocul Bulevardului Transilvaniei, fără ca oamenii care locuiau în apartamente să se mute. Au rezultat două clădiri care există şi astăzi, acţiunea de translare fiind făcută pe o distanţă de aproape 70 de metri şi durând şase ore şi jumătate.

Vezi şi Fotografia cu mutarea blocului A2 din ALBA IULIA pe PRIMUL LOC în TOPUL celor mai UIMITOARE imagini surprinse în istorie

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: INCENDIU puternic pe autostrada A1, sensul Sebeș-Sibiu: Un autocar cu 44 de persoane a luat foc. Cum s-a întâmplat

Publicat

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc marţi dimineaţa, pe autostrada A1, între Sebeş şi Sibiu, însă călătorii au reuşit să coboare la timp şi nicio persoană nu este rănită, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, potrivit romania24.ro.

Incendiul autocarului a avut loc pe autostrada A1, la kilometrul 276, pe sensul de mers Sebeș Sibiu în jurul orei 5,00.

”La faţa locului s-au mobilizat 3 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, precum şi un echipaj SMURD. Pasagerii s-au autoevacuat înainte de sosirea forţelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Alina Voina.

Potrivit sursei citate, autocarul care venea din Franţa a ars în totalitate, din cauza unui scurtcircuit electric.

„La faţa locului, incendiul se manifesta generalizat la întreg autocarul. A ars autocarul în totalitate, iar cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric. A fost salvată remorca acestuia, care conţinea bagajele pasagerilor. Din informaţiile primite de la faţa locului, autocarul se întorcea din Franţa”, a precizat Alina Voina.

Timp de o oră, traficul pe A1 a fost blocat pe un sens de mers.

sursă: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate