Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Spitalele își mai fac propriile achiziții încă șase luni. Ulterior acestea intră în sistemul centralizat, de la minister

spital alba

Publicat

Spitalele din România își vor mai face propriile achiziții doar încă șase luni, după care procedura va fi efectuată de către Ministerul Sănătății, într-un sistem centralizat, a anunțat luni ministrul Raed Arafat. Decizia a venit din diferența mare la prețul de achiziție între diverse unități sanitare din țară, atât la produse foarte scumpe, cât și la cele ieftine, dar care se achiziționează în cantități mari și are ca obiectiv reducerile de costuri pentru materiale și echipamente.

Potrivit unui proiect de ordin dat publicităţii în noiembrie, Ministerul Sănătăţii (MS) va face achiziţii pentru spitalele din reţeaua proprie şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale, după ce a constatat că au fost cazuri când preţul de cumpărare a unui anumit produs a fost şi de zece ori mai mare de la o unitate la alta.

Deocamdată, fiecare spital cu paturi achiziționează individual medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto. În acest condiţii, sunt situaţii în care preţurile de achiziţie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto diferă de la un spital la altul, la acelaşi produs şi cu aceleaşi specificaţii tehnice, chiar şi în situaţia în care acesta provine de la acelaşi producător sau distribuitor. În unele cazuri, preţurile de achiziţie au variaţie foarte mare, ajungând chiar la valori de zece ori mai mari, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

„Spitalele nu vor mai face achiziţii decât pentru şase luni. Apoi, va intra în vigoare ordinul. În curând, vom face publice normele de aplicare a ordinului, astfel încât toată lumea să vadă despre ce achiziţii vorbim. Cred că, prin acest ordin, nu vom mai avea întreruperi în aprovizionare”, a mai spus Raed Arafat.

Consultată în legătură cu acest subiect, managerul spitalului din Alba, Nicoleta Coșarcă, și-a exprimat acordul pentru decizia ministrului Raed Arafat: „Este o decizie foarte bună. Astfel, trece responsabilitatea de la noi, la București. Tot noi vom face plățile, nu va mai trebui să organizăm licitațiile”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate