Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Spitalele judeţene de urgenţă, transformate în spitale publice autonome. Vezi ce spune managerul spitalului din Alba Iulia

Publicat

Modificarea statutului spitalelor publice şi stabilirea salariului de bază la 2.800 de lei sunt două proiecte pe care Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii medicilor le dezbat în următoarele zile.

Potrivit declaraţiilor ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, se va propune împărţirea medicilor în trei categorii, cu drepturi şi salarii diferite. Autorităţile intenţionează scoaterea spitalelor publice din categoria instituţiilor bugetare. Astfel că managerul spitalului va putea negocia de la caz la caz salariul medicilor angajaţi.

Spitalele judetene de urgenţă şi spitalele strategice (53 de spitale) ar primi statutul de spitale publice autonome, conduse de un Consiliu de Administraţie compus din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai societăţii civile, ai autorităţilor locale, ai pacienţilor şi ai instituţiilor de învăţământ superior din domeniul medical. Managerul acestor spitale va fi ales prin votul acestui Consiliu de Administraţie.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Nicoleta Coşarcă, susţine că „proiectul privind modificarea statutului spitalului este mai vechi, din 2010, iar ideea nu este rea, pentru că îţi acordă autonomie şi flexibilitate la salariile medicilor”.

În schimb, spitalele publice orăşeneşti, de mărime medie şi mică, s-ar putea transforma în fundaţii sau în societăţi pe acţiuni cu acţionar unic statul, care ar trebui să fie reprezentat de autorităţile locale.

Dacă proiectul privind stabilirea salariului de bază la 2.800 de lei va fi aprobat, cei care vor alege să lucreze exclusiv în spitalul public vor beneficia de această remuneraţie. Salariul va fi suplimentat printr-un spor de fidelitate faţă de spitalul în care lucrează, printr-un indice de complexitate a cazurilor din clinică şi, de asemenea prin posibilitatea de a avea paturi private în clinica respectivă. Din tariful pacientului care va fi tratat în aceste paturi, 70% va intra în buzunarul medicului, 20% va ajunge la echipa sa şi 10% se va duce în bugetul unităţii medicale. Conform unor estimări, venitul lunar al medicilor din această categorie ar putea atinge 1000 – 1200 euro.

În prezent, salariul unui medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba porneşte de la 1.100 lei în funcţie de domeniul de specialitate şi poate ajunge până la maxim 2.800 de lei, a menţionat Nicoleta Coşarcă. Managerul Spitalului Alba a adăugat că un proiectele privind stabilirea salariului de bază şi cel al modificării statutului unităţii medicale ar „scoate medicul din bugetul de stat”.

Modul în care vor fi remuneraţi medicii rezidenţi nu este încă sigur. Ar exista posibilitatea ca veniturile rezidenţilor să fie suplimentate prin acordarea unor burse. Un lucru este totuşi clar, rezidentii nu vor beneficia de o creştere a salariului în acest an.

Prin noua lege a salarizării, medicii nu vor mai fi plătiţi în funcţie de performanţa lor profesională individuală, aşa cum ministrul Sănătăţii afirma în mai multe rânduri, ci de categoria spitalului în care lucrează şi fidelitatea lor faţă de acesta. Veniturile obţinute din zona spitalelor publice nu vor depăşi 1000 – 1200 de euro lunar, iar suplimentarea va depinde exclusiv de Guvernul Ponta, dacă ar mări în 2014 bugetul alocat sănătăţii.

Medicii care vor dori să-şi mentină practica într-o clinică privată vor primi plata cu jumătate de normă în spitalul public, dar sub interdicţia tratării aceluiaşi pacient şi în privat şi la stat.

Medicii de „top” sunt cei care-şi vor putea negocia salariile direct cu managerii de spital. Un detaliu important în acest caz ar fi, pentru negocierea directă a tarifului individual pentru un anumit medic, că managerul spitalului public va trebui să primească toate atributele puterii deţinute în prezent de directorul unui spital privat.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Propunere MS: Criterii de performanţă pentru personalul medical fără studii superioare | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax