Contacteaza-ne si pe
Publicitate

BLAJ

Spitalul din Blaj, fără fonduri pentru salarii. ”Sau bani pentru personalul nemedical, sau medicamente pentru bolnavi”

Publicat

spital blaj

Plata salariilor pentru luna ianuarie a fost amânată de conducerea Spitalului Municipal Blaj. Oamenii ar fi trebuit să primească banii vineri, 15 februarie, însă conducerea unităţii medicale precizează că sumele aferente majorării salariilor personalului nemedical, care ar fi trebuit alocate de la bugetul de stat, nu au fost virate instituției.

Managerul instituției, Iacob Suciu, spune că dacă ar plăti diferența salarială din fondurile proprii ale spitalului, nu ar mai fi bani de medicamente, mai ales că sumele primite prin contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba au fost mai mici în această lună. El crede că singura rezolvare a situației este modificarea Legii-cadru 153/2017, astfel încât și personalul nemedical să fie plătit din fonduri publice, la fel ca personalul medical.

“Suntem în 15 februarie 2019, data plăților salariilor în sănătate, inclusiv a angajaților Spitalului Municipal Blaj, aferentă lunii ianuarie 2019. Conform Ordonanței 114/2018 s-au indexat salariile personalului nemedical (farmaciste, biologi, infirmiere, îngrijitoare, kinetoterapeuți, personal administrativ) cu o pătrime, reprezentând diferența dintre salariul de bază aferent anului 2022 și luna decembrie 2018. Această pătrime, la noi, calculată pe fiecare persoană, înseamnă 81.000 lei.

Suma aceasta se acoperă pentru personalul medical, iar creșterea salarială se acoperă, începând cu data de 1 martie 2018, din transferurul de la bugetul de stat. Spre surprinderea noastră, când am primit sumele pentru luna ianuarie 2019 de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba, am constatat un minus de 81.000 lei, adică suma exactă pe Ordonanța 114, aceasta fiind coroborată cu o diminuare a contractului pe luna februarie cu 50.000 lei. Deci practic, astăzi, 15 februarie, avem un deficit de 131.000 lei, sumă pe care noi trebuie să o acoperim de undeva”, a declarat Iacob Suciu pentru Radio Blaj.

Acesta a calculat și a ajuns la concluzia că deficitul este de 131.000 lei, care ar trebui acoperit din veniturile proprii, respectiv din sumele destinate medicamentelor.

”Deci, practic, dacă acoperim banii aceștia din fondurile proprii, nu mai sunt bani de medicamente. Asta este cea mai mare problemă, nu există cadru legislativ, Casa de Asigurări m-a asigurat că a făcut toate eforturile necesare, eu la momentul acesta am făcut și o adresă scrisă către CNAS Alba, DSP Alba, Ministerul Sănătății, pe care am înaintat-o și la care aștept răspuns” a adăugat managerul spitalului.

Managerul spitalului a mai spus că a amânat plata acestor salarii până săptămâna viitoare, când va avea loc şi o ședință de urgență a Consiliului de Administrație a unității medicale, pentru a se stabili pașii următori în ceea ce privește plata salariilor celor 350 de angajați.

În opinia lui Iacob Suciu, cea mai bună soluție o reprezintă modificarea legii cadru 153/2017, astfel încât și personalul nemedical să fie plătit din fonduri publice, la fel ca personalul medical, mai ales că o mare parte din personalul auxiliar al spitalului lucrează direct cu pacienții.

Nicu Goga, Radio Blaj


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Cardurile bancare ar putea fi înlocuite cu un nou sistem de plăţi. Care sunt variantele

Publicat

card credit

Cardurile de credit ar urma să fie înlocuite cu alt sistem de plată. Este vorba despre transferuri de bani digitale, prin intermediul telefoanelor inteligente sau al altor dispozitive, fără comisioane sau unele reduse. Cardurile de credit este că nu sunt 100% sigure, fraudele de acest fel fiind dese. De asemenea, deţinătorii de carduri nu sunt […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT la Miceşti. O maşină a intrat într-un stâlp de la reţeaua electrică. Zeci de locuinţe au rămas fără curent

Publicat

politie

Un accident rutier s-a petrecut marţi seara în Miceşti. Un autoturism a lovit un stâlp de reţea electrică, iar ulterior a întreruptă alimentarea cu energie în mai multe zone din Alba Iulia şi Miceşti. Întreruperi de curent au fost semnalate în zone ca Bulevardul Revoluţiei din Cetate sau Calea Moţilor. Din primele date, un şofer […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un bărbat a decedat după, prins sub pământ pe un șantier din Benic. Intervenție dificilă, de 6 ore, a pompierilor

Publicat

colaj pompieri

Un accident de muncă a avut loc marți în jurul orei 15.30, în localitatea Benic. Un bărbat care efectua lucrări la rețeaua de canalizare din localitate a fost prins sub un mal de pământ. Pentru salvarea acestuia au intervenit pompierii din Alba Iulia. UPDATE: ISU Alba a precizat că la ora 20.50, pompierii au reuşit […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis, „aproape hotărât” să declanşeze referendum în ziua votului pentru europarlamentare

Publicat

presedintele klaus iohannis

Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare. Acesta susţine că este nevoie de o analiză profundă, una care de altfel a și început la Palatul Cotroceni. „Suntem într-o perioadă foarte importantă în care trebuie să consolidăm ceea ce am câștigat, faptul că […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate