Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul din Cîmpeni | Noi demersuri ale primarului pentru a obține bani de la CJ: „Dacă nu primesc, voi scoate oamenii în stradă”


Publicat

Situația spitalului orășenesc Cîmpeni a fost readusă în discuție marți, de către primarul Ioan Călin Andreș, prezent într-o conferință de presă la sediul PNL Alba. Acesta a declarat că o parte a spitalului a intrat oficial în renovare și a ținut să transmită administrației județene că dacă până în toamnă nu va răspunde favorabil solicitării de bani pe care a adresat-o primarul, acesta va organiza un protest în fața instituției. Andreș a cerut 1,5 milioane de lei de la Consiliul Județean Alba, cu care vrea să cumpere un hotel din centrul Cîmpeniului, pentru a amenaja câteva cabinete medicale și locuri de cazare pentru medici.

Marți au început lucrările de reabilitare la o parte din spitalul orășenesc Cîmpeni, contractate printr-un proiect pe fonduri europene. Proiectul a fost estimat inițial la valoarea de aproximativ 6 milioane lei, iar în urma licitației valoarea a scăzut la aproximativ o treime din sumă și a fost semnat cu firma Simodor Grup din Alba Iulia.

Prin acest contract, va fi reabilitat aproximativ 40% din spitalul orășenesc, mai precis se lucrează la ambulatoriu (reabilitare structură de rezistență, rampe acces, scări interioare, fațadă, izolare termică), sala de așteptare (mobilier nemedical), echipare cu aparatură medicală, monitor parametri vitali, EKG, aspirator secreții portabile. Lucrările ar trebui să fie finalizate până în primăvara anului viitor.

Andreș: „Spitalul din Cîmpeni deservește oameni de pe toată Valea Arieșului dar este finanțat doar de Primăria Cîmpeni”

Potrivit primarului Ioan Călin Andreș, spitalul din Cîmpeni tratează în jur de 8.000 de pacienți pe an și deservește peste 50.000 de oameni, de pe toată Valea Arieșului, însă este susținut financiar doar de Consiliul Local Cîmpeni, care anul acesta a alocat 500.000 lei. În urmă cu câteva luni, el a cerut primarilor din Apuseni să contribuie cu bani la sprijinirea spitalului, gest care i-a revoltat atunci atât pe unii primari, cât și pe unii lideri politici din Alba. La spitalul din Cîmpeni lucrează aproximativ 200 de persoane, din care 15 sunt medici.

Patru dintre acești primari au răspuns solicitării, solicitând Consiliului Județean Alba să vireze sume din bugetul care li s-ar fi cuvenit, Consiliului Local Cîmpeni. Astfel, în urma solicitărilor primarilor din Roșia Montană, Lupșa, Poșaga și Arieșeni, s-au strâns 190.000 lei, ce vor fi folosiți de primăria Cîmpeni pentru spital, a precizat primarul.

Primarul Cîmpeniului cere bani de la CJ ca să cumpere un hotel în care să amenajeze cabinete

Primarul din Cîmpeni, Ioan Călin Andreș, și-a reiterat solicitarea de bani de la Consiliul Județean Alba și susține că dacă nu va primi răspuns pozitiv până în această toamnă, va scoate oamenii în stradă, la un protest în fața Consiliului Județean.

Andreș a cerut 1,5 milioane de lei de la Consiliul Județean, din care intenționează să cumpere Hotelul Tulnic, în care vrea să mute câțiva medici și să ofere locuri de cazare cadrelor medicale și cadrelor didactice care vin din alte orașe pentru a lucra în Cîmpeni. Astfel, susține primarul, ar crește diversitatea serviciilor oferite de spitalul din Cîmpeni, ceea ce ar duce la subvenții mai mari de la Casa de Asigurări de Sănătate. Hotelul Tulnic aparține Cooperației de Consum, are 70 de camere dintre care 20 sunt moderne și utilizabile, spune primarul.

Acuzat de mai multe ori că această tranzacție ar fi „o afacere a primarului”, Andreș susține că achiziția este necesară dezvoltării sistemului sanitar din oraș. El spune că vrea să amenajeze aici 5 cabinete pentru medici, iar restul camerelor să le ofere cu chirie (50 lei pe lună) medicilor care ar vrea să lucreze în Cîmpeni, dar și cadrelor didactice sau altor persoane care fac naveta în Cîmpeni.

Banii pe care i-a solicitat la CJ acoperă strict cumpărarea hotelului, reabilitarea lui urmând să fie acoperită din bugetul local, în sumă de până la 1 milion de lei, iar lucrările ar începe abia în anul 2015.

Primarul Cîmpeniului susține că a cerut bani și de la Guvern pentru modernizarea spitalului, aproximativ 15 milioane lei, însă până acum nu a primit nimic. De asemenea, el a spus că s-a adresat și parlamentarilor de Alba, însă deocamdată apelurile sale nu au avut niciun rezultat concret.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Iluminatul stradal din satele aparținătoare municipiului Aiud va fi modernizat. Proiectul inițiat de Primărie, aprobat de AFM

Publicat

pixabay manfredrichter

Administrația locală din Aiud a câștigat un proiect pentru modernizarea iluminatului stradal din satele aparținătoare municipiului. Valoarea proiectului, finanțat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), este de peste 2,4 milioane de lei.

„Administrația Fondului de Mediu (finanțatorul proiectului) a publicat lista proiectelor aprobate pentru modernizarea iluminatului public, iar municipiul Aiud se află printre acestea.

Valoarea proiectului (cheltuieli eligibile + cheltuieli neeligibile) este de 2.408.369,60 lei”, au transmis marți reprezentanții Primăriei Aiud.

Obiectivele proiectului sunt:

 •  Achiziționarea şi instalarea unui număr de 645 corpuri de iluminat cu LED cu eficienţă energetică ridicată;
 • Achiziţionarea şi instalarea sistemului de dimare/telegestiune care permite reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiţie.

Reprezentanții administrației locale reamintesc că se află deja în implementare proiectul privind modernizarea iluminatului public din urbanul municipiului.

Această nouă finanțare înseamnă că toți locuitorii municipiului Aiud (urban și rural) vor beneficia de un iluminat public modern.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul în care o casă a fost luată de ape în Bihor. Județul se află sub un Cod Roșu de inundații

Publicat

O casă modulară a fost luată de furia apelor, marți seara într-un sat din județul Bihor, județ care se află sub un cod roșu de alertă hidrologică și pericol de inundații. 

Imaginile în care casa este luată de apă au fost suprinse în satul Cociuba Mică, comuna Pietroasa.

Momentul în care Crişul Pietros dislocă imobilul construit din materiale prefabricate a fost surprins într-o înregistrare video chiar de salvatorii ISU Crişana, care anterior au ajutat familia care locuia acolo să se mute.

La recomandarea autorităţilor, cei doi părinţi şi patru copii s-au dus din timpul zilei la nişte rude, de teamă că apele râului vor distruge casa, aflată aproape de Criş.

Aşa cum s-a văzut, îngrijorarea a fost întemeiată: marţi seară, apele învolburate ale râului au luat casa pe sus şi au dus-o la vale.

Într-o cotitură a râului, construcţia modulară s-a spart şi a fost complet distrusă.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Inundațiile fac prăpăd la Arieșeni după ce Arieșul Mare a ieșit din matcă. 50 de familii din satul Galbena, izolate

Reamintim că și în județul Alba, inundațiile au produs pagube. În satul Galbena, în urma distrugerii podului care face legătura între DN 75 și satul respectiv, 50 de familii sunt momentan izolate și nu mai au pe unde să iasă pe DN75, au declarat reprezentații autorităților locale pentru alba24.ro.

sursă: ebihoreanul.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, la Policlinica din Alba Iulia. Condiții de testare

Publicat

Policlinica Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia oferă teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

Femeile care doresc să efectueze acest tip de testare, se pot prezenta, fără programare, la policlinica spitalului.

Consultația medicală, testarea screening și consilierea se efectuează cu prezentarea pacientei la Policlinica din Alba Iulia.

Locația este situată pe strada Mușețelului, numărul 2.

Pacientele trebuie să aibă vârste cuprinse între 25 și 64 de ani

Testările se efectuează în fiecare zi de joi, între orele 15.00 – 17.00, în cabinetul numărul 26, etajul 2.

Detalii suplimentare puteți primi la numărul de telefon 0766467252.

Femeile care au contraindicații nu pot fi testate

Exemple de contraindicații:

 • prezintă absența congenitală a colului uterin;
 • prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne;
 • au diagnostic stabilit de cancer de col uterin;
 • au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital.

Scopul programului este prevenirea si combaterea cancerului de col uterin.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 12,3 milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor și planșeelor la corpurile Palatului Principilor din Alba Iulia

Publicat

Acoperișurile și planșeele peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G din cadrul ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 12,3 milioane de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat marți, 18 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare/restaurare pentru obiectivul de investiție „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia – reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G”.

Citește și VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea

Valoarea totală estimată este de 12.398.647,95 de lei, fără TVA. 

Intervențiile propuse la corpurile A, B, C, D, F si G ale Palatului Principilor, se referă la:

 • eliminarea cauzelor de infiltrații de apă meteorică (înlocuire învelitori , înlocuire sistem de colectare și evacuare ape meteorice etc.),
 • eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale și nestructurale,
 • reabilitarea și consolidarea zidăriilor de la nivelul podului și a șarpantei,
 • înlocuirea planșeelor din lemn degradate,
 • reabilitarea acceselor și scărilor din pod.

Necesitatea realizării acestei investiții rezultă din starea tehnică actuală a acoperișurilor și implicit a elementelor arhitecturale și de rezistență asupra cărora nu s-a mai intervenit de o perioadă mare de timp.

Pentru reabilitarea/restaurarea acoperișurilor prin proiect se propun următoarele lucrări principale de bază:

 • eradicarea atacurilor biologice
 • consolidarea elementelor structurale existente
 • demolarea parțială a unor elemente structurale existente
 • introducerea unor elemente structurale suplimentare

Potrivit caietului de sarcini, în prezent starea de conservare a șarpantei la diferite corpuri prezintă diferențieri semnificative. Corpurile C, G și F prezintă cea mai bună stare de conservare. La aceste corpuri degradările biologice au fost produse de fungi și apar cu precădere în zona doliilor și hornurilor.

La corpurile A și B se întâlnesc cele mai extinse zone degradate produse de fungi. Lipsa de ventilație și de încălzire din aceste spații a contribuit la evoluția atacurilor și a dus la prăbușirea planșeelor. De la nivelul planșeelor atacul s-a extins în zidăria de cărămidă situată sub cosoroabe și apoi la lemnul din cosoroabe, grinzișori, capete de corzi. Cosoroabele sunt cele mai afectate elemente ale șarpantei, iar modul lor de așezare pe zidăria de cărămidă și esența din care sunt confecționate le-a crescut vulnerabilitatea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate