Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Spitalul Municipal Blaj, dotat cu aparatură de peste 140.000 de euro. A fost achiziționat un aparat radiologic digital și un sterilizator

Publicat

Untitled Spitalul Municipal Blaj a fost dotat cu aparatură modernă de ultimă generație. Este vorba de un aparat radiologic digital, în valoare de 120.000 care a fost pus în locul celui vechi de 12 ani, și un aparat de sterilizat în valoare de 22.000 de euro.

Conform managerului spitalului din Blaj, dr. Mihai Nemeţi,  noul aparat radiologic transmite pe suport electronic aproape în timp real, se scurtează astfel timpii de așteptare, iar pe termen lung se poate vorbi și de o economie.

Aparatul a costat de 120.000 de euro din care  Romgaz a acoperit jumătate din acest preț, respectiv 60.000 de euro, diferența fiind suportată din bugetul local al municipiului Blaj și din cel al Spitalului Municipal Blaj, fiecare instituţie contribuind cu câte 30.000 de euro.

Noul sterilizator, de mici dimensiuni, este folosit la sterilizarea instrumentarului medical pentru sala de operații, pentru secții, cu o economie substanțială de energie și cu scurtarea timpilor între ciclurile de sterilizare. Până la acest aparat, instalația de sterilizare folosită, veche de 30 de ani, ocupa întreaga cameră.

Aparatul de sterilizare a costat 22.000 de euro, din această sumă Transgaz contribuind cu 12.000 de euro, diferența fiind acoperită din bugetul spitalului.

Din cauza birocraţiei şi în ciuda faptului că taxa de urgență pentru avizul de funcţionare a fost achitată la CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), cele două aparate au început să funcţioneze oficial abia de câteva săptămâni, deși ele au fost achiziţionate încă din luna ianuarie. Banii necesari pentru obținerea tuturor autorizațiilor de funcționare și plata tuturor taxelor (pentru igiena radiațiilor, de conformitate, etc.) au fost asigurați de Clubul Rotary Blaj, care a și intermediat sponsorizările Romgaz și Transgaz.

Pe lângă cele două aparate medicale de ultimă generaţie, Spitalul Municipal Blaj a cumpărat aparatură şi prin intermediul Asociației „2% pentru Spitalul Municipal Blaj”, în acest an fiind achiziţionate 3 aparate EKG și 6 injectomate, după ce, în 2015, prin această asociaţie non-profit, au fost luate două monitoare pentru funcții vitale.
În viitorul apropiat, Spitalul Municipal Blaj va achiziţiona aparatură medicală prin intermediul unui program derulat de Primăria Blaj, care va aloca un milion de euro, în vederea dotării unităţii medicale blăjene cu aparatură medicală de ultimă generaţie. Printre aparatura ce va fi achiziţionată se află un computer tomograf, un aparat radiologic mobil C ARM pentru sala de operaţii ortopedice şi traumatoligie, un turn artroscopic, un aparat laparoscopic pentru operaţii, un tomograf în carenţă optică, un laser retinian, dar şi un sistem centralizat de monitorizare non stop pentru pacienţii cu probleme cardiace.

Acestea vor fi cumpărate prin licitaţie publică în acest an şi vor fi plătite în rate, scopul fiind asigurarea unui act medical superior pentru cei 50 000 de locuitori pe care îi deserveşte Spitalul Municipal Blaj. În prezent acest program se află în stadiul demarării procedurilor de achiziţie a aparaturii medicale care face obiectul acestei investiţii.

VEZI: FOTO: Primăria Blaj dotează spitalul din oraş cu aparatură de un milion de euro. Unitatea sanitară va avea şi 16 medici rezidenţi noi

sursa: radioblaj.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax