Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sporul de până la 30% pentru cadrele medicale, aferent perioadei stării de urgenţă, acordat din FNUASS. Proiectul a fost adoptat

Publicat

camera deputatilor

Camera Deputaților a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede acordarea că sporul de până la 30% personalului medical care îndeplinește, supraveghează sau coordonează atribuții în condiții de pericol deosebit, atât pe durata stării de urgență, cât și pentru o perioadă de trei luni după încheierea acesteia, să fie suportat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate prin bugetul de stat.

S-au înregistrat 218 voturi „pentru” şi 41 de abţineri.

Proiectul de lege modifică în acest sens articolul 7 alineatul (1) din Legea nr. 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19.

Potrivit proiectului, „personalul medical (…) care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit beneficiază, pe perioada stării de urgenţă, instituită astfel prin decret, precum şi pentru o perioadă de 3 luni de la data încetării stării de urgenţă, de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie, suportat din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate prin bugetul de stat”.

În legea iniţială nu era menţionat Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate ca sursă de finanţare pentru acordarea acestui spor.

La dezbateri, deputatul USR Adrian Wiener a subliniat că această lege este adoptată cu întârziere, „dar recunoaşte meritele oamenilor care au dus greul”.

„Această lege este cu foarte mare întârziere, legea prevede practic un spor de 30% acordat pe perioada stării de urgenţă şi trei luni după cadrelor medicale care deja au şi uitat că ar fi trebuit să primească aceşti bani.

Sigur, e în regulă şi după 2 ani de când a trecut legea.

Sporul de până la 30% pentru cadrele medicale pentru perioada stării de urgenţă, acordat din FNUASS. Banii nu vor reveni celor care au lucrat efectiv cu pacienţii

Atenţie legea se numea legea pentru meritele acordate cadrelor medicale şi a fost trecută cu foarte mare emfază de Parlament pentru a arăta respectul nostru pentru cei care lucrau în tranşee”, a afirmat Wiener.

Deputata Violeta Alexandru a susţinut, la rândul său, că este vorba despre un „supra spor”.

„Pe perioada pandemiei s-au acordat o serie de sporuri pentru cei care au lucrat în prima linie.

Acum cine suntem noi să decidem că numai zona medicală şi nu şi zona nemedicală: brancardieri, etc.

Până când facem noi jocul să decidem în Parlament cine merită sau nu?

Deciziile trebuie luate de conducerea şi managementului unităţii medicale care ştie cine a fost în prima linie la COVID”, a explicat deputata.

Deputatul AUR Sorin Muncaciu a opinat că banii nu vor reveni celor care au lucrat efectiv cu pacienţii.

„Aceşti bani nu sunt pentru cei care au intrat în roşu, ci pentru cei care au coordonat şi au implementat o politică absolut falimentară. Au întors spatele medicinii şi au aşteptat 9 luni să vină vaccinul”, a adăugat Muncaciu.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Eu

    joi, 21.09.2023 at 10:30

    si cand te gandesti ca fix in acceasi perioada,la privati, in magazinele agra s li se prelungeau programul desi peste tot se limita expunerea la posibilul risc de contaminare..plus taierea primelor..deci sa tot fi bugetar..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax