Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sporuri de 75% pentru angajaţii MAI care lucrează în weekend şi în zilele de sărbătoare legală. Proiect în dezbatere publică

Publicat

politistiDin acest, an, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor primi sporuri de 75 la sută pentru orele muncite în zilele declarate nelucrătoare. Propunerea este prevăzută într-un ordin de ministru pus în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

Ordinul supus dezbaterii publice reglementează condiţiile de acordare, în 2015, pentru personalul MAI a majorării salariale prevăzute de art.13 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014.

Astfel, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, indiferent dacă fac parte din personalul civil sau militar, vor primi o compensaţie de 75 la sută din salariul pentru o zi de lucru, pentru fiecare zi de weekend sau sărbătoare legală lucrată.

În cazul în care, prin natura meseriei, angajatul MAI este obligat să vină la lucru într-o zi declarată prin lege ca fiind liberă, acestuia i se plăteşte în plus atât ziua lucrată, cât şi sporul de 75 la sută.

Oficiali MAI au declarat pentru Mediafax că, odată cu intrarea în vigoare a acestui ordin, angajaţii ministerului vor primi sporul indiferent dacă ziua de sărbătoare lucrată este „recuperată” cu o zi liberă la o altă dată.

Astfel, dacă pentru ziua de sărbătoare ori de weekend lucrată angajatul a beneficiat sau va beneficia de o zi liberă, el va primi numai sporul de 75 la sută.

Reprezentanţii sindicatelor care apără drepturile poliţiştilor susţin că sporul de 75 la sută reprezintă un drept legal.

„Ziua liberă oferită în compensaţie pentru o zi muncită în weekend sau cu ocazia unei sărbători legale nu este de ajuns. Sporul reprezintă ceva în plus faţă de compensaţie. Înainte, pentru o astfel de zi lucrată, angajaţii primeau două zile libere”, a declarat preşedintele Prolex, Vasile Lincu.

Lincu a mai spus că, în condiţiile actuale, când MAI are deficit de personal, ar fi fost imposibil ca pentru o zi lucrată un angajat să primească două libere. Din acest motiv, la presiunea sidicatelor, s-a stabilit ca cea de-a doua zi să fie plătită cu 75 la sută din valoarea unei zile lucrate.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. eu

    luni, 30.03.2015 at 19:44

    De ce doar ptr angajatii MAI? Ceilalti bugetari de ce sa nu beneficieze si ei de acest spor? Cei de la MAI mananca cu doua guri?de ce aceasta discriminare?si eu sunt militar si lucrez weekendurile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax