Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Sporuri și vouchere acordate nejustificat, lucrări decontate, dar neexecutate. Nereguli descoperite de auditori la Primăria Mihalț

Publicat

Camera de Conturi Alba a stabilit, în urma acțiunii de audit desfășurate în iulie 2022 la Primăria Mihalț, prejudicii în valoare de 258.000 lei.

Auditorii au constatat, la capitolul abateri, acordarea nejustificată a unor sporuri, vouchere de vacanță sau indemnizații de hrană și decontarea unor lucrări supradimensionate sau care nu au fost executate.

În raportul Camerei, se arată că auditorii au constatat o abatere de la legalitate și regularitate generatoare de prejudicii în cazul operațiunilor de contractare, utilizare, rambursare, înregistrare și raportare a împrumuturilor, reprezentând datoria publică locală a Primăriei Mihalț, în perioada 2019 – 2020.

Drepturi salariale de 134.000 lei, acordate nejustificat

Prima abatere evidențiată a fost acordarea și decontarea nejustificată, în perioada 2018 – 2021, a unor drepturi salariale, în valoare de 134.000 lei. Este vorba despre:

  • sporuri acordate persoanelor numite în echipele de implementare a proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile
  • vouchere de vacanță
  • indemnizații de hrană

Le-au primit trei persoane care nu erau îndreptățite să beneficieze legal de aceste drepturi, întrucât au depășit nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar, potrivit raportului de audit.

În timpul misiunii de audit, primăria a stabilit cu exactitate cuantumul cheltuielilor de personal angajate și plătite necuvenit.

Nereguli la lucrări de investiții

Au fost descoperite nereguli și privind unele investiții: modernizarea și extinderea sediului primăriei și extinderea rețelei de canalizare la Obreja.

La modernizarea căminelor culturale din Mihalț și Cistei, dar și la construirea grădiniței din Mihalț, au fost descoperite lucrări decontate, dar neexecutate.

Extinderea canalizării la Obreja

Extras din raportul Camerei de Conturi:

  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital cu suma de 18.000 lei, la obiectivul de investiții „Extindere rețea de canalizare Comuna Mihalț, Localitatea Obreja, județul Alba”, prin decontarea unor situații de lucrări supradimensionate, prin care s-a acceptat indexarea cuantumului profitului (…).
  • În timpul verificării, au fost determinate și înregistrate în evidențele contabile sumele decontate nejustificat constructorului de lucrări, ca urmare indexării valorii profitului, contrar O.U.G nr. 114/2018, în cazul obiectivului de investiții „Extindere rețea de canalizare Comuna Mihalț, Localitatea Obreja, județul Alba”. Abaterea a fost remediată operativ, prin recuperarea sumelor decontate în plus de la executantul lucrării, precum și a accesoriilor aferente (3.000 lei)

Modernizarea sediului primăriei

Extras din raportul Camerei de Conturi:

  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital cu suma de 17.000 lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă a unor situații de lucrări supradimensionate, cu articole de cheltuieli care nu au fost efectiv executate, stabilite urmare inspecției pe teren la obiectivele de investiții „Modernizare și extindere sediu primărie” și „Lucrări de amenajare curte primărie și dotări”. Abaterea a fost remediată operativ, prin recuperarea integrală a prejudiciului calculat, precum și a accesoriilor aferente în sumă de 1 mie lei.
  • În timpul misiunii de audit, s-a efectuat de către persoanele desemnate de entitate, împreună cu echipa de audit, inspecția pe teren a lucrărilor executate la obiectivelor de investiții. Au fost fiind identificate lucrări care au fost decontate, dar care nu au fost realizate fizic în teren. Abaterea a fost remediată operativ, prin recuperarea sumelor decontate în plus de la executantul lucrării, precum și a accesoriilor aferente.

Modernizarea căminelor culturale Mihalț și Cistei și construirea grădiniței la Mihalț

Extras din raportul Camerei de Conturi:

  • Au fost majorate nejustificat cheltuielile de capital cu suma de 78.000 lei, prin acceptarea la plată și decontarea efectivă a unor situații de lucrări supradimensionate, cu articole de cheltuieli care nu au fost efectiv executate, stabilite urmare inspecției pe teren la obiectivele de investiții „Construire Grădiniță în Localitatea Mihalț, comuna Mihalț”, „Modernizare și dotare Cămin Cultural Cistei, comuna Mihalț, județul Alba’’ și „Execuție lucrări de modernizare cămin cultural din localitatea Mihalț, comuna Mihalț, județul Alba”.
  • În timpul misiunii de audit, s-a efectuat de către persoanele desemnate de entitate, împreună cu echipa de audit, inspecția pe teren a lucrărilor executate la cele trei obiective de investiții. Au fost identificate lucrări care au fost decontate, dar care nu au fost realizate fizic în teren. Prejudiciul stabilit a fost recuperat integral și s-au calculat accesorii în sumă de 7.000 lei.

Alte nereguli

Extras din raportul Camerei de Conturi

  • au fost diminuate nejustificat veniturile cu suma de 6.000 lei, prin nestabilirea și neînregistrarea ca venituri proprii a sumelor achitate de persoane fizice sau juridice, fără a exista debit (suprasolviri) și a căror vechime a depășit termenul legal, până la care se putea solicita restituirea sau compensarea acestora.
  • abaterea a fost remediată operativ, prin stabilirea și virarea la bugetul local a sumelor (suprasolviri) a căror vechime a depășit termenul legal, până la care se putea solicita restituirea sau compensarea.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax