Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Sporurile bugetarilor vor dispărea: Ciolacu anunță modificări în noua lege a salarizării: să terminăm această invenție românească

Publicat

Președintele PSD Marcel Ciolacu a spus că ar trebui să se renunțe la actualele sporuri salariale și că în viitoarea lege a salarizării și-ar dori ca acestea să nu mai existe și să fie cuprinse în corpul salariului.

„Nu sunt adeptul sporurilor, eu vreau să ne asumăm în coaliție ca în viitoarea lege a salarizării să nu mai existe sporuri. Actualele sporuri să fie cuprinse în corpul salariului și de acolo să terminăm această invenție românească cu zeci de sporuri pentru care ne luptăm în instanță, câteodată le pierde angajatul, angajatorul. Vor exista pentru cei care fac gărzi, care nu pot să lipsească de la serviciu, vor exista anumite componente.

Actualele sporuri intră în corpul salariului și am terminat, pentru că ele oricum erau impozitate la fel și am terminat o dată. Spor de calculator, nu mai este spor de calculator, e de condiții grele.

Un minister are nu știu ce spor de 15%, celălalt minister nu are, atunci cei care nu au se mută la cei care au. Unde vrem să ajungem? Cum și în mediul privat trebuie să scoatem excepțiile, să faci un profil concurențial corect, la fel trebuie să se întâmple și în zona bugetară”, a declarat luni seara, la Antena 3, Marcel Ciolacu.

Sporurile bugetarilor reduse la 20% din fondul de salarii

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a declarat, marți seară, la Digi24, că în cadrul reformei salarizării cuprinse în PNRR Guvernul discută despre o reducere a sporurilor bugetarilor la un plafon de 20% din fondul total de salarii.

„Dacă mă întrebați din punctul de vedere al mandatului care s-a dat reprezentanților Guvernului, este dat pentru sistemul de sporuri, acel plafon de 20% ca să se aplice la fondul total de salarii și nu la salariul de bază. Acesta este mandatul dat de către Guvernul României.

Pe legea salarizării și pe ceea ce înseamnă această negociere pentru acest plafon, va trebui să avem foarte bine fundamentate circumstanțele obiective.

Dacă aplicăm la fondul total de salarii cei 20%, înseamnă că avem o limită maximă a fondurilor pe care le alocăm pentru sporuri”, susține Marcel Boloș.

El confirmă scăderea sporurilor pentru anumiți salariați.

„Acest lucru îl așteaptă toți bugetarii. Din 50% sau 80% sporuri să revii la plafonul de 20%, toată lumea înțelege acest lucru și se așteaptă la această reducere a plafonului maxim”, a afirmat oficialul din Guvern.

Ciolacu, despre economiile la buget și angajările la stat

Întrebat despre economiile care trebuie făcute la nivelul ministerelor, el a spus că deja s-a simțit decizia politicului: „În primele luni au fost cheltuieli cu bunuri și servicii de 17% în fiecare buget, în momentul acesta, pe martie, sunt 9%, există deja o revenire”.

Președintele PSD a vorbit și despre stoparea angajărilor la stat, în anumite domenii.

„Nu putem umfla aparatul statului român, chiar dacă este central sau local și aici sunt două abordări total diferite pe care le-am avut în interiorul coaliției.

Nu poți ca pe un pește balon să îl tot umfli că la un moment dat nu mai e sustenabil, e normal că așteptăm să venim cu noua lege a salarizării, noua lege a pensiilor ca să facem reformă în adevăratul sens, dar până atunci nu putem să ne uităm cum continuă angajările la stat. Ele se stopează, mai puțin în sănătate și învățământ, și pe urmă prin memorandum vii în fața Guvernul, dai explicațiile și dai drumul în cazul în care ai nevoue de aceste angajări”, a explicat Marcel Ciolacu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. pilu

    marți, 02.05.2023 at 12:06

    Măi omule, nu mai amăgi lumea, că şti bine că o dată tăiate tot voi daţi ordonanţe de revenire, că lumea nu vă mai crede nici dacă spuneţi adevărul.Cum vine aia,lucrez la proiecte europene pe un salar, dar pentru asta mai iau spor 50% că lucrez ce, în plus ? Tâmpenii politice inexplicabile.

  2. facsimil

    marți, 02.05.2023 at 19:24

    domnule ciolacul, suntem în secolul XXI. nu avem nevoie de indivizi ca tine în politică.

  3. Ursache Gabriela

    miercuri, 03.05.2023 at 14:38

    Voi nu va tăiați pensiile speciale dar pretindeți sa tăiați sporu la turele de noapte când voi dormiți acasă iar noi muncim la serviciu ,lucram cu diferite persoane bolnave mental sau alte afecțiuni grave ,voi aveți spor ca va uitați la calculator . Va auziți ce spuneți tăiați de acolo de unde nu fac nimic adică de la voi nu de la noi care suportăm pentru un salar mai bun.

  4. Vali

    miercuri, 03.05.2023 at 16:44

    domnule Ciolacul, lasa- ne cu aburelile!! N o sa tăiați nimic nimic. Vin alegerile și asta e o poveste de adormit copiii. Nici pensii speciale nici sporuri. Sunteți penibil! Populația scade dar numărul bugetarilor creste. Nu suntem toți prosti!!Sigur nu știți câți bugetari aveți….așa că mai bine ne urâți noapte buna. Sunteți mai credibil așa!!!

  5. Petrescu Aurelian

    miercuri, 03.05.2023 at 17:39

    salutare,chestia cu 50 la suta,pentru fonduri europene, este o găselniță,ești angajat 8 ore ptr salariu în funcție, când muncești fonduri europene? tot în acest interval,ptr ce 50 la suta?

  6. Petrescu Aurelian

    miercuri, 03.05.2023 at 17:43

    sporuri,doar vechime și spor de noapte,restul plătite ore suplimentare,atenție doar celor care la muncesc,nu la toată lumea,sa se respecte sărbătorile legale,etc.

  7. Coman Mugurel

    joi, 04.05.2023 at 12:06

    Oamenii ăștia nu știu ce înseamnă un spor,care e rolul lui. Și mai și conduc o țară. Vaide capul lor.Sint dispus sa îi fac sa înțeleagă.Nu poți, la stat fără sporuri.Că unii fac abuz cu ele,iar alții nu le primesc,e o altă discuție.Sunt multe lucruri de explicat pe aceasta tema.Ca să spui că dispar sau nu știu ce le mai faci,o prostie,nu știi ce vorbești.Asa că…

  8. John Doe

    vineri, 05.05.2023 at 06:32

    Domnule Ciolacu…
    Sper să tăiați și pensiile speciale sau despre ele nu aduceți niciodată aminte?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax