Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sprijin de la stat mai mare pentru fermierii care dețin între 5 și 30 de hectare, din 2015. Aceştia sunt încurajaţi să se asocieze pentru a avea acces la finanţare

Publicat

Din 2015, fermierii care dețin între 5 și 30 de hectare vor primi un sprijin mai mare pe suprafață. Se va introduce plata redistributive, un nou mecanism prin care se încearcă stimularea asocierii celor 800.000 de fermieri care dețin între 1 și 5 hectare și crearea unei clase medii în rândul fermierilor.

„Din 2015, o să dăm o plată mai mare pentru fermierii care au o suprafață între 5 și 30 de hectare, decât pentru cei care au între 1 și 5 hectare. Noi vrem să îi stimulăm pe cei care au între 1 și 5 hectare să intre să se asocieze și să beneficieze de o plată mai mare. De exemplu, din calculele noastre, cei care au între 1 și 5 hectare pot să primească maxim 173 de euro pe hectar dacă îndeplinesc toate condițiile, iar cei care au între 5 — 30 hectare pot să primească 220 de euro pe hectar. Este stimulativ. Un fermier care are 4 hectare poate să se asocieze cu vecinul ca să ia 220 de euro pe hectar. Vrem să creăm clasa medie pentru că încă sunt 800.000 de fermieri care dețin între 1 și 5 hectare și doar în jur de 30.000 de fermieri cu suprafețe între 5 și 30 de hectare”, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un interviu referitor la prioritățile anului 2014.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cele patru categorii de plată pe suprafață care se vor aplica din 2015 sunt între 1-5 ha, 5-30 ha, 30-60 ha și peste 60 ha, plata distributivă fiind acordată doar celor din a doua categorie.

În aceste condiții, un fermier care are 100 de hectare poate primi pentru primele 5 ha — 173 de euro, pentru următoarele până în 30 de hectare — 220 euro/ha, pentru cele până în 60 de ha — 173 de euro/ha, iar pentru restul de 40 de hectare — 150 de euro pe ha.

Șeful MADR a subliniat că sistemul plăților pe suprafață se modifică din 2015, când se vor aplica modificările incluse în reforma PAC privind condiția de înverzire și plata redistributivă.

„În 2014 nu aplicăm aceste două modificări pe care le avem la reforma PAC și anume condiția de înverzire și plata redistributivă, însă din 2015 se schimbă sistemul și vom da diferențiat pentru cei care au între 1-5 hectare, 5-30 hectare, 30-60 hectare și peste 60 hectare. La fiecare plată, indiferent cum este ea, trebuie să se respecte și pachetul de înverzire pentru că 30% din plata totală este condiționată de pachetul de înverzire. Dacă nu l-ai îndeplinit se ia cu 30% mai puțin”, a mai subliniat Constantin.

Începând de anul viitor, ajutorul pe suprafață acordat de la bugetul de stat (CNDP) se va transforma în ajutor național de tranziție (TNA) care va fi diminuat cu 25% față de nivelul de finanțare de la buget din 2013 și anual cu încă 5% până va ajunge în 2020 la un nivel de 50% din valoarea acordată pe hectar în 2013.

În ceea ce privește pachetul de înverzire, acesta are trei condiții și vor trebui respectate de fermieri dacă vor să primească suma maximă din plățile pe suprafață.

„Este vorba de condiția de rotație a culturilor, minimum două culturi pe suprafețele mici și minimum trei pe suprafețele mari, a doua condiție este legată de pajiști, respectiv să păstreze aceste suprafețe și a treia vizează zona rămasă nelucrată, care trebuie să fie în primii ani de 5% și pe urmă crește la 7%. Nelucrată sau cu anumite culturi proteice sau cu perdele forestiere, iar culturile proteice vor fi definite de regulamentul european. Dacă sunt respectate de către fermieri aceste condiții și cred că se vor respecta înseamnă un plus de 30% din suma totală”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Șeful MADR a mai arătat că unul din obiectivele permanente ale ministerului vizează predictibilitatea din agricultură.

„Vrem să creăm predictibilitate în agricultură, este unul dintre obiectivele noastre permanente, pentru că fermierii trebuie să știe nivelul sprijinului financiar ca să nu mai vină în fiecare an cu greve sau acțiuni de protest pentru o subvenție mai mare sau cum împărțim fondurile europene. La începutul anului 2014 am prezentat fermierilor nivelul sprijinului în ceea ce privește plata pe suprafață până în anul 2020. Dacă reușim să integrăm și PNDR și toate aceste măsuri fermierii își pot face proiecțiile financiare, planurile de afaceri mult mai ușor în perioada imediat următoare”, a menționat Constantin.

Potrivit datelor estimative prezentate de MADR, un fermier cu 1-5 ha, care îndeplinește toate condițiile (SAPS, înverzire, tânăr fermier, TNA) poate lua 173 de euro pe hectar din 2015 și ajunge la 190 de euro pe hectar în 2020, cel cu 5-30 hectare, beneficiază de plata redistributivă și primește 220 euro/ha în 2015 și până la 245 euro/ha în 2020, iar pentru categoria 30-60 hectare cu toate condițiile îndeplinite se primește 173 euro/ha în 2015 și 190 euro euro/ha în 2020, fără plata distributivă, la fel și pentru suprafețele peste 60 de hectare pentru care se dă doar 150 de euro/ha în 2015 și se ajunge la 167 de euro/ha în 2020.

Calculele MADR arată că o fermă de 6 hectare poate lua în jur de 1.085 de euro pe fermă, adică o medie de 180,83 de euro pe hectar, în condițiile în care 5 hectare intră cu 173 de euro pe hectar, iar un hectar cu 220 de euro/ha. În cazul unei ferme de 30 de hectare, finanțarea totală se ridică la 6.365 de euro pe fermă, adică o medie de 212,16 euro/ha, bani obținuți din plata a 5 hectare cu 173 de euro/ha și a celorlalte 25 de hectare cu 220 de euro/ha.

Pentru calculul nivelului SAPS, MADR a utilizat o suprafață de 9,7 milioane ha, pentru nivelul TNA vegetal — 6,2 milioane hectare, pentru calculul plății redistributive — 2,5 milioane ha, iar pentru tineri fermieri s-a calculat un plafon de 115.360 fermieri și o suprafață de 1,9 milioane ha.

sursa: agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

CÂMPENI

FOTO: Groapă de gunoi pe malul râului Arieș, la Bistra. O asociație din Apuseni a anunțat Garda de Mediu

Publicat

Asociația Apuseni Spirit din Câmpeni a solicitat vineri reprezentanților Gărzii de Mediu Alba să ia măsuri urgente în legătură cu o groapă de gunoi aflată pe malul râului Arieș, în comuna Bistra. 

Potrivit reprezentanților asociației, deșeurile din zona Rat – comuna Bistra ar putea fi împinse în râul Arieș sau incendiate.

Aceștia au trimis către Garda de Mediu Alba localizarea exactă a locului și imagini din zonă.

Pe fotografii se pot observa munți de gunoaie, deșeuri menajere sau provenite din construcții, împrăștiate pe malul apei.

sursa, foto: Asociația Apuseni Spirit

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de vânt puternic în Alba și alte județe din țară. Rafalele pot depăși 80 -100 km/h. Zonele vizate

Publicat

Meteorologii au emis o atenționare Cod Galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Alba și alte județe din țară până duminică la ora 20:00. În Alba, până la ora 13:15 este vizată zona joasă a județului. 

Potrivit ANM, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55…65 km/h și izolat de peste 70 km/h.

În Carpații Meridionali și de Curbură, în sudul Banatului, în Oltenia și în sud-vestul Munteniei vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55 … 75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80 … 100 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi pentru intervale scurte de timp local și în est, sud-est și centru.

Atenționări similare au fost emise și pentru județele Mureș și Sibiu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Activități desfășurate de Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, de Ziua Europeană a Limbilor

Publicat

Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia a celebrat Ziua Europeană a Limbilor 2022 în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş” Alba Iulia şi Liceul Tehnologic Sebeş printr-o serie de activităţi antrenante și pline de culoare.

Astfel, în perioada 26-30 septembrie activitățile au constat în:

1. Alegerea unui cuvânt, cu o semnificație aparte, din diferite limbi (franceză, germană, portugheză, suedeză, bulgară etc.) însoțit de sensul acestuia notat în limba engleză și de o imagine reprezentativă pentru înțelesul cuvântului. În cadrul prezentărilor, elevii au explicat motivele alegerii cuvântului și a imaginii care l-a însoțit. (liceu)

2. Realizarea unor postere cu diferite țări (Marea Britanie, Brazilia, Franța, Italia, Australia, Grecia etc.) – incluzând următoarele elemente: steagul și conturul țării, simboluri specifice țării, câteva date de bază, limba vorbită și expresii cunoscute în limba respectivă. Lucrările au format Broșura EDL 2022. (gimnaziu)

3. Concursuri de întrebări, pe echipe, pornind de la lucrările realizate de elevi. Întrebările au fost însoțite de indicii oferite doar la cererea elevilor. Bucuria cu care au participat și spiritul de echipă sunt dovada implicării și a entuziasmului elevilor. (gimnaziu)

4.Prezentări, discuții, dezbateri pe marginea rolului învățării limbilor străine, activități pe marginea unor cântece audiate, împărtășirea unor experiențe personale privind utilizarea limbilor străine. (gimnaziu, liceu)

5. Expoziție EDL 2022 – lucrările elevilor dedicate celebrării Zilei Europene a Limbilor.

A fost acordat un premiu special elevei Soos Lujza, din clasa a XI-a B, de la Liceul de Arte ”Regina Maria”, pentru îmbinarea delicată a cuvântului și imaginii în lucrările realizate.

Echipa de proiect: prof. Greculeac Camelia, prof. dr. Albescu Nadia, prof. Apostol Nicoleta, prof. Almășan Celina, prof. Țibacov Sorina, prof. Vasiu Diana, prof. Incze Monica, prof. Paraschivescu Alina, bibliotecar – Barb Gianina, prof. Modoeanu Lucia, prof. Dreghiciu Nicoleta, prof. Stan Florentina, prof. Moldovan Mirela , prof. Henegariu Camelia, Roșca Elena (CDI).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Cum arată fisura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Autoritățile caută soluții

Publicat

Fisura semnalată sâmbătă la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană are forma unui con și un diametru de circa 1 m la nivelul coronamentului. 

Potrivit directorului SGA Alba, Vlad Sorin, breșa s-a format prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani.

UPDATE, ora 09:30 – „Va trebui golit tot barajul, lăsat la uscat, apoi breșa aceasta se va face în trepte, după care reparată golirea de fund a barajului și refăcut”, a explicat la fața locului directorul SGA Alba, Vlad Sorin.

Potrivit acestuia, autoritățile nu vor interveni cu utilaje pe baraj, pentru a nu pune în pericol stabilitatea acestuia. Pompele care vor scoate apa din lac vor fi amplasate pe un versant, în zona unei conducte de supraplin.

„Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare.

Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Așteptăm expertul să ne dea o soluție tehnică”, a mai explicat de dimineață directorul SGA Alba, Vlad Sorin.

Vezi și VIDEO: Precizările autorităților despre situația barajului Tăul Mare din Roșia Montană. Raed Arafat, prezent la fața locului

Potrivit acestuia, nivelul apei în baraj se situa de dimineață la circa 60 cm sub descărcătorul de ape mari și la circa 3 metri până la cota coronamentului. Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc.

Vezi și UPDATE VIDEO: ALERTĂ în Apuseni. AVARIE la golirea de fund a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană. Populația din zonă EVACUATĂ

Reamintim faptul că peste 80 de persoane din Roșia Montană au fost evacuate în noaptea de sâmbătă spre duminică după o avarie semnalată la golirea de fund a lacului Tăul Mare. 

Breșa sub formă de con, apărută în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă, a fost semnalată prin apel la numărul de urgență 112 în jurul orei 19:00, de către primarul comunei, Eugen Furdui. Anterior, problema a fost semnalată autorităților locale de către un cetățean, în jurul orei 16:00.

Potrivit ISU Alba, la fața locului au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

Autoritățile lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax