Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sprijin de urgență pentru agricultorii din sectorul cerealelor și semințelor oleaginoase. Cum să obții ajutorul de la APIA

Publicat

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că primește cereri pentru acordarea sprijinului de urgență destinat sectorului cerealelor și al semințelor oleaginoase până la data de 26 octombrie 2023.

Această măsură are ca scop susținerea producătorilor agricoli și stimularea dezvoltării acestui important sector economic.

Eligibilitatea și beneficiarii

Potențialii beneficiari ai sprijinului de urgență sunt agricultorii care au depus cererea unică aferentă anului 2022 pentru suprafețele cultivate cu culturi precum porumb, orz, floarea-soarelui și rapiță.

Pentru a fi eligibili, aceștia trebuie să dețină cel puțin 1 hectare cu una sau mai multe dintre aceste culturi.

Cererile pot fi depuse la Centrele APIA din zona în care a fost depusă cererea unică pentru anul 2022.

Procedura de depunere a cererilor

APIA facilitează procesul de cerere, punând la dispoziția solicitantilor cereri pretipărite care conțin informațiile necesare despre suprafețele eligibile, conform rezultatelor controalelor administrative și la fața locului pentru fiecare cultură de porumb, orz, floarea-soarelui și rapiță pentru anul 2022.

Documentul depus trebuie să fie însoțit de o copie a documentului cu coordonate bancare, doar în cazul în care acestea au suferit modificări față de cele înscrise în cererea unică de plată pentru anul 2022.

Este esențial ca documentul depus să fie autentificat cu mențiunea „conform cu originalul,” datat și semnat de beneficiar.

Calculul sprijinului de urgență

Pentru a determina valoarea sprijinului de urgență sub formă de grant, se utilizează o cantitate unitară de 78 litri de motorină pe hectar.

Valoarea totală a sprijinului se obține înmulțind numărul de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină, iar apoi se utilizează 50% din această cantitate pentru stabilirea sumei finale.

Valoarea schemei, care reprezintă sprijinul unitar excepțional sub formă de grant, este de 2 lei pentru fiecare litru de motorină.

Aceasta se aplică la o cantitate totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, floarea-soarelui și rapiță.

Resurse financiare și termene de plată

Totalul resurselor financiare disponibile pentru această schemă se ridică la aproximativ 305 milioane de lei, echivalentul a 61,6 milioane de euro la cursul de schimb de 4,9485 lei pentru 1 euro.

Din această sumă, peste 147 milioane de lei provin din finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar aproape 158 milioane de lei sunt asigurate de la bugetul de stat. Plata ajutorului de stat se va efectua până la data de 31 decembrie 2023.

Sprijinul de urgență pentru sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase oferit de APIA reprezintă o oportunitate importantă pentru agricultorii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

Această măsură nu doar susține producătorii agricoli, dar contribuie și la stabilitatea și dezvoltarea sectorului agricol în România.

Agricultorii interesati sunt încurajați să depună cererile până la data limită de 26 octombrie 2023 și să profite de această oportunitate de sprijin financiar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax