Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Stâlpi de iluminat, benzi rezonatoare, separatori de trafic. Cum vrea CNAIR să prevină accidentele la treceri de cale ferată

Publicat

Peste 200 de treceri la nivel cu calea ferată de pe drumuri naționale din țară vor fi modernizate printr-un proiect lansat de CNAIR. Acestea vor fi amenajate cu stâlpi de iluminat cu încărcare solară, stâlpi de delimitare a sensurilor de mers, astfel încât șoferii să nu poată depăși în apropierea liniei de cale ferată și benzi rezonatoare din marcaj rutier.

CNAIR a prezentat joi proiectul „Măsuri de îmbunătățire a siguranței traficului prin amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată”, ce este finanțat din fonduri europene nerambursabile prin POIM 2014-2020. Valoarea totală a contractului este de 34.324.881,41 lei și are ca durată de implementare 24 de luni.

Acesta vizează amenajarea a 246 de treceri la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată până la sfârșitul anului 2021. 

Proiectul constă în amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată și presupune:

  • montajul de stâlpi de iluminat cu încărcare solară (panouri fotovoltaice) – se vor monta de o parte și de alta a căii ferate, la o distanță de cel puțin 20 metri de aceasta

  • montajul de stâlpi flexibili pentru delimitarea sensurilor de circulație (separatori trafic cu elemente reflectorizante) – din material plastic de culoare galbenă; se montează de o parte și de alta a căii ferate, de la limita acesteia cu carosabilul, pe o distanță de 25 m pe fiecare parte, pe axul drumului, la o distanță de 1 m unul de celălalt

  • semnalizare rutieră orizontală (simboluri preformate și benzi rezonatoare din marcaj rutier)

  • marcaj tip covor antiderapant (se va realiza pe o distanță de 50 m, între barieră și indicator)

  • semnalizare rutieră verticală (console cu indicatoarele aferente, indicatoare rutiere și stâlpi de susținere indicatoare)

Implementarea proiectului va crește gradul de siguranță a traficului, prin adoptarea soluțiilor tehnice care să reducă numărul de accidente rutiere grave produse pe drumurile naționale la intersecția cu trecerile la nivel cu calea ferată, potrivit CNAIR. 

Prin această investiție, se urmărește:

– scăderea numărului victimelor decedate sau rănite grav din accidentele produse la trecerile la nivel ale drumurilor naționale cu calea ferată;

– iluminarea sectoarelor de drumuri naționale la trecerile la nivel cu calea ferată;

– îmbunătățirea semnalizării rutiere verticale și orizontale a trecerilor la nivel cu calea ferată a drumurilor naționale, prin refacerea marcajelor rutiere și completarea semnalizării verticale;

– diminuarea posibilităților de nerespectare a regulilor de circulație impuse de către conducătorii indisciplinați prin implementarea unei măsuri tehnice ce va interzice conducătorilor auto să efectueze manevra neregulamentară de depășire.

Cele 246 de treceri de cale ferată vizate sunt în aria de administrare CNAIR astfel: DRDP Cluj – 12, DRDP Timișoara – 55, DRDP Brașov – 34, DRDP București – 48, DRDP Constanța – 17, DRDP Craiova – 14, DRDP Iași – 66. Județul Alba nu se află în lista proiectului.

Vezi integral: LISTA trecerilor la nivel cu calea ferata

Potrivit unui raportul Road Safety Country Overview – România (UE), ”prețul unei vieți pierdute într-un accident rutier este evaluat la 1.048.000 euro, cel al unei persoane rănite grav într-un accident rutier este de 136.200 euro, iar al unei persoane rănite ușor într-un accident rutier este evaluat la 10.400 euro”, potrivit documentației prezentate de Compania de Drumuri.

Potrivit sursei citate, ”efectuând o corelare între numărul accidentelor rutiere și a persoanelor decedate sau rănite cu valoarea economică (pierderea societății) a acestora rezultă o pierdere totală de 47.309.800 euro la nivelul României datorată accidentelor rutiere produse în ultimii 7 ani pe drumurile naționale la intersecțiile la nivel cu calea ferată”.

sursă: cnadnr.ro, DRDP Timișoara

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax