Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Stâna Ecologică de la Pianu, monitorizată printr-un sistem unic în România

Publicat

Stâna ecologică de la Pianu, dotată, recent, cu un sistem inovator de producere a energiei regenerabile este monitorizată online de către specialiştii Agenţiei Locale a Energiilor Alba (ALEA). Reamintim că stâna de de la Pianu de Jos a fost construită în luna iulie, de autorităţile locale, cu scopul de a funcţiona exclusiv cu energie verde. Proiectul este unul în premieră pentru judeţul Alba şi oferă turiştilor posibilitatea de a vedea cum se prelucrează tradiţional laptele.

Prin intermediul sistemului de monitorizare implementat la stâna ecologică, specialiştii pot vizualiza în timp real, cu ajutorul unei aplicaţii RES de mici dimensiuni, puterea şi energia electrică produsă de centrala eoliană, în funcţie de viteza vântului: „Aplicaţia ne permite să monitorizăm online ce se întâmplă cu turbina şi energia electrică din locul respectiv. Pentru a permite alimentarea stânei ecologice cu energie, am folosit un sistem combinat, utilizând energia solară şi eoliană, iar, practic, cele două se completează. În perioada rece, când soarele nu mai este atât de puternic, ne folosim de puterea vântului şi invers”, a explicat Florin Andronescu, directorul ALEA.

Cu ajutorul acestui sistem, vor fi alimentate toate consumurile stânei (alimentare cu apă, căldură etc.). Întregul mecanism de monitorizare a fost realizat de specialişti din cadrul Secţiei de Electronică a Universităţii „1 Decembrie 1918”,cu sprijinul ALEA: „Vrem să arătăm capacitatea secţiei noastre de electronică. Aplicatia funcţionează ca o mini-staţie meteo, care ne permite să monitorizăm viteza, presiunea şi umiditatea din acea zonă. Turbina este una silenţioasă, destinată să fie folosită în zonele rezidenţiale”, a explicat Florin Fleşeriu, inginer.

În viitor, Agenţia Locală a Energiilor Alba îşi propune să implementeze acest proiect în toate zonele neelectrificate din judeţul Alba, în locuri unde instalarea de reţele electrice clasice este dificilă. Costurile totale al proiectului de la Pianu se ridică la aproximativ 25.000 de euro , bani proveniţi de la Consiliul Judeţean Alba şi administraţia localităţii Pianu. Sistemul de monitorizare a stânei de la Pianu este primul de acest gen din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax