Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Stand-up tragi-comedy la dezbaterea bugetului pentru Alba Iulia: pentru consilierii PSD, ”lungimea contează”. Bonus, momente speciale cu Trifu


Publicat

dezbatere primarie 1Dezbaterea bugetului pentru 2017 al municipiului Alba Iulia, organizată astăzi la Alba Iulia, a fost axată pe discuții colaterale, în cea mai mare parte ”pe lângă” listele de investiții și cheltuieli. În lipsa unui moderator și în prezența unui public restrâns, consilierul independent Mircea Trifu a acaparat discuția cu primarul Mircea Hava, cu cei doi viceprimari și cu reprezentanții aparatului primăriei. Momentele penibile au fost asigurate de grupul consilierilor PSD, a căror unică propunere a fost revenirea unei străzi la lungimea pe care o avea mai demult, prin schimbarea numelui.

Mircea Trifu a solicitat în general reduceri de cheltuieli și folosirea banilor rezultați pentru lucrări de apă și canalizare în anumite cartiere din Alba Iulia. Fără să spună clar, toată lumea a înțeles că este vorba despre cartierul Orizont, de care se leagă numele lui Trifu. În urmă cu câțiva ani, Mircea Trifu împreună cu alți ”investitori” a vândut sute de parcele în Orizont, cu promisiunea că acele terenuri vor fi în viitor parte a unui cartier modern, cu utilități, grădinițe, farmacii și magazine. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Consilierul local Trifu a cerut redistribuirea unor fonduri spre utilități

Trifu a cerut conducerii primăriei reducerea bugetelor pentru ”spectacole și artificii” cu 200.000 de lei pentru întrețineri și reparații la străzi și pentru a ”trage apa și canalizarea pe unele străzi, pe unde oamenii își doresc”. ”Aș putea să vă sugerez să mai luați de la zonele verzi, că am văzut că ați pus acolo 5 milioane de lei… măcar un milion și să lăsăm mai puține panseluțe și mai puține lalele că nu-i o prioritate…” a spus Mircea Trifu. De asemenea, a cerut și din banii destinați spectacolelor de reenactment ale gărzii romane, motivând că a discutat el cu coordonatorul activității acestora și a aflat că oricum doar 25% din acești bani ajung la ei, restul se duc ”în altă parte, către alte societăți”. Această afirmație l-a enervat pe Mircea Hava care a cerut imediat aparatului primăriei să verifice această problemă. ”Domnule, dacă spuneți treaba asta, este foarte grav, dacă se dau acolo bani și nu ajung. O să-i trimit pe ai mei să facă anchetă. Deci dacă din banii care se dau către această asociație se duc spre alte societăți, cum ați spus dumneavoastră, este foarte grav. În momentul ăsta, vă spun, vă apucați de cercetare!” a spus primarul. Până la urmă, Trifu s-a încurcat în explicații, admițând că banii ar putea fi folosiți ”tot în sensul ăsta, adică tot aceeași poveste, făcută de alte organizații”.

Statui în sensurile giratorii

Discuțiile au continuat în aceeași notă. Mircea Trifu a stârnit amuzamentul celor prezenți când a propus amplasarea unor statui cu Horea, Cloșca și Crișan în sensurile giratorii. Consilierul local a spus că a vorbit cu ”cineva de la cultură din primărie, cu barbă”. ”Andrei Pleșu” i-a sugerat Hava, la care acesta a răspuns: ”probabil”. Mircea Trifu a spus că a și ”lucrat deja la treaba asta cu un sculptor dar n-a mai avut suport financiar” și a propus chiar și un sens giratoriu în care să fie amplasată prima astfel de statuie.  A fost nevoie de explicațiile serioase ale reprezentanților primăriei care i-au explicat că legea nu permite amplasarea în sensurile giratorii a unor obiecte care distrag atenția.

La rândul său, consilierul PNL, Pavel Popa, reprezentantul comunității din cartierul Oarda a cerut alocarea unor bani pentru reparația a trei străzi care așteaptă finanțare din 2013 însă fără succes.

Propunerea PSD: să se (re)lungească o stradă

Prezenți în sală, mai mulți reprezentanți ai principalului partid de opoziție locală, PSD, au asistat tăcuți la discuții, fără nici o propunere concretă cu privire la buget, la obiective de investiții sau cu privire la modul în care ar trebui cheltuiți banii orașului. Singura propunere a grupului de social-democrați a fost hilară: prelungirea unei străzi. Discuțiile au apărut cu privire la programul Centenarului Unirii. Consilierul local Vasile Crișan a spus că ”Alba Iulia merită să aibă o stradă cu (numele de) 1 Decembrie 1918”. ”Fiindcă în prezent are una care a fost de la Gară până la Hotel Cetate, s-a scurtat de la Cimitir până la Hotel Cetate și acuma s-a mai scurtat un pic. Cred că ar merita mult mai mult de 100 de ani să avem o stradă 1 Decembrie cel puțin cât a fost de mare” a spus Crișan, și cu asta aportul consilierilor PSD la dezbatere s-a încheiat.

Primarul Mircea Hava a răspuns cu ironie că ”asta se poate rezolva simplu: mutăm trei table”. ”Dacă așa vedem centenarul, la trei table, trei nume de cutare… Nu intru în politică, dar mă deranjează. Domle, la șeful dumneavoastră, domnul Dîrzu, i-am dat dosarul cu totul, pe care l-am dat și la Ponta, și la Cioloș (…), la Grindeanu, unde vreți, și am zis băi frate, trebuie să muncim pentru chestia asta și pe urmă citesc prin presă că nu mai știu ce… Aici spun clar, cine nu se dezbracă de culoarea politică, nu-i român!” a adăugat Hava.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. Tara lui Papura Voda

  miercuri, 22.03.2017 at 15:40

  Statui in sensurile giratorii ?
  Omul ala e intreg la cap ?
  Are habar cati soferi sunt in orasul asta care nici macar nu stiu ca sunt 2 benzi de circulatie intr-un sens giratoriu (conform marcajelor rutiere) si cand intra in sensuri sau ies, trec de pe o banda pe alta fara sa se asigure si iti taie calea ???

 2. Tara lui Papura Voda

  miercuri, 22.03.2017 at 15:42

  Hai sa punem mai bine niste ecrane pe care sa ruleze filme porno.

 3. PamPam

  miercuri, 22.03.2017 at 16:21

  Doamna aia ce tot scrie ? …dupa dictare? Asa isi justifica ea salariul?

 4. @lba

  joi, 23.03.2017 at 04:38

  La Piclisa cand o sa faceti canalizarea domnule primar? Ati promis oamenilor in campanie ca o sa faceti canalizarea daca iesiti tot dvs. primar. Acum nu se mai aude nimic si mai e si „cartier”.

 5. Ion

  joi, 23.03.2017 at 12:23

  Idiotii astia ar putea propune sa elimine semafoarele din intersectiile unde sunt sensuri giratorii. Numai in Alba am vazut o asemenea prostie, sensuri giratorii + semafoare in aceeasi intersectie.

  • Tara lui Papura Voda

   vineri, 24.03.2017 at 11:16

   Pregateste-te de statui, auzi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Femeile care se trezesc în timpul nopții au un risc crescut de boli cardiovasculare. Studiul efectelor ”Veghei inconștiente”

Publicat

insomnie

Femeile sunt de aproape două ori mai predispuse să sufere de probleme cardiace grave atunci când au în mod regulat de tulburări de somn.

Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe o perioadă de 6-11 ani pe un eșation de 8000 de bărbați și femei.

Cercetările efectuate de Universitatea Adelaide din Australia și Centrul Medical al Universității Maastricht din Olanda au examinat impactul „veghei inconștiente” asupra riscului unei persoane de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit Sky News.

Astfel experții celor două universități au realizat un studiu pe un eșantion de 8.000 de femei și bărbați.

Scopul a fost analizarea stării de veghe inconștientă din timpul somnului, pe care o experimentează orice individ, un stadiu cunoscut și sub denumirea de non-REM.

Micile zvâcniri din timpul somnului fac parte din mecanismul de apărare al organismului împotriva unor factori cu potențial periculos, cum ar fi: durerea, zgomotul, temperatura și luminile.

Apneea, care cauzează dificultăți ale respirației și este responsabilă pentru sforăit, constituie un alt element ce cauzează trezirea bruscă din timpul somnului.

8000 de persoane observate o perioadă de 6-11 ani

Cercetătorii australieni consideră că dacă aceste simptome persistă perioade mai lungi de timp, pot contribui la creșterea tensiuni arteriale.

În timpul studiului, somnul participanților a fost monitorizat și au fost măsurate perioadele de timp în care aceștia au stat treji și perioadele în care au dormit.

Cei 8.000 de voluntari s-au aflat sub observație pe o perioadă de șase până la unsprezece ani.

Una dintre concluzii a fost că femeile se trezesc de mai puține ori în timpul nopții decât bărbații.

Somnul agitat și insuficient afectează mai mult femeile

Experții au mai notat că un somn întrerupt le afectează mai mult pe femei, acestea prezintă un risc între 60% și 100% mai mare de boli cardiovasculare din cauza unui somn agitat și insuficient.

Studiul a 8.000 de bărbați și femei a constatat că femeile care se confruntă cu starea de veghe inconștientă cel mai des și pentru perioade mai lungi au avut aproape dublu riscul de a muri din cauza unei probleme cardiace.

În general, riscul de a muri din orice cauză a fost de 21% în rândul femeilor din populația generală, care a crescut la 31,5% în rândul femeilor cu o povară de excitare de peste 6,5%.

„Din punctul meu de vedere ca medic, un somn agitat ajută la identificarea pacienților care au un risc crescut de boli cardiovasculare.

Sfătuim pacienții să aibă grijă de somnul lor și să practice o igienă bună a somnului”, a declarat profesorul în cardiologie de la Universitatea din Maastricht, Dominik Linz.

Sursa: Skynews

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO VIDEO REPORTAJ Incursiune în fostul Cinema Columna: Groapa de gunoi cu acoperiș din centrul municipiului Alba Iulia

Publicat

La nici o sută de metri, în spatele Primăriei Alba Iulia, în centrul orașului, fosta clădire a cinematografului Columna a devenit în timp o veritabilă ”groapă de gunoi cu acoperiș”.

Vremurile în care tinerii se întâlneau în fața cinematografului sunt istorie și au rămas doar amintiri.

La fel s-au dus și vremurile în care, în locul cinematografului a funcționat un club de noapte, club în fața căruia scandalurile și bătăile erau ceva obișnuit weekend de weekend. 

Mai mult, în ultimii ani clădirea a devenit adăpost pentru o familie fără locuință, care timp de câteva ierni s-a adăpostit înăuntru alături de mai mulți copii.

În 2020, fostul viceprimar, Voicu Paul, în plină campanie electorală declara că a reușit ce nu putut fostul primar Hava: să preia de la RADEF „România Film” clădirea, iar planurile erau să o transforme într-o parcare.

Acum noua administrație vrea același lucru: să demoleze clădirea și să amenajeze o parcare, însă la fel, demolarea ține de birocrație.

Am intrat în interiorul clădirii pentru a vedea ce s-a ales de fostul cinematograf

Toate intrările au fost sudate sau acoperite cu gratii de către angajații primăriei pentru a bloca aceesul oamenilor străzii în interior.

Încă de la intrarea în clădire ești ”întâmpinat” de un morman de haine, gunoaie și un miros la care și cel mai puternic stomac se întoarce pe dos.

Culoarul care pe vremuri ducea în sala de vizonare adăpostește o imagine dezolantă: un cărucior de copii stă părăsit într-un colț, printre resturi de moloz și gunoaie. Familia care se adăpostea în cinematograf obișnuia își plimba copiii prin centrul orașului, în timp ce adulții apelau la mila trecătorilor.

La nici 10 metri, încălțămintea unui copil stă părăsită pe o bucată de beton.

Scările nu se mai disting unele de altele, fiind acoperite de moloz.

Însă momentul în care devii șocat de ceea ce a ajuns cinematograful este cel în care ajungi în sala de vizionare: spațiul uraș, tipic comunist, a ajuns într-o stare imensă de degradare.

O parte a tavanului s-a prăbușit la un moment dat, iar o altă parte acum atârnă de armături.

Locul scaunelor pentru spectatori a fost luat de „munți” de moloz, presărați cu gunoaie.

De a lungul timpului oamenii străzii au depozitat în clădire tot ce au găsit la tomberoanele de gunoi care flanchează fostul cinema: pet-uri, bucăți de mobilă, saltele, cutii de carton.

În timp ce urci scările către sala de proiecție și spațiile anexe ale cinematografului, mirosul devine din ce în ce mai puternic.

Într-o cameră, oamenii străzii și-au amenajat un spațiu de dormit: un pat, un dulap pe care erau mai multe lumânări ce reprezentau sursa de lumină și o saltea, înconjurate de haine și gunoaie.

Pe pereți erau lipite mai multe postere, dar și câteva icoane. Astfel arată locul în care au dormit cei care s-a adăpostit în clădire.

Mai mult de atât, între două uși și-au improvizat și o frânghie pentru întins rufele.

Camera de proiecție a devenit între timp WC-ul celor care și-au făcut veacul în vechiul cinematograf.

Când ar putea fi demolată clădirea

După câștigarea alegerilor locale, Gabriel Pleșa declara că demolarea ar putea demara la începutul primăverii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Acum, Gabriel Pleșa, a declarat pentru alba24.ro, că primăria trebuie să realizeze o serie de documentații pentru deomolare. Momentan trebuie realizată documentația pentru planul urbanistic de detaliu (PUD), pentru care trebuie realizată o achiziție.

Apoi, trebuie realizată o achiziție pentru demolarea propriu zisă. În total procedura de demolare a clădirii ar costa undeva la 200 de mii de lei, bani din bugetul local.

Demolarea, cel mai probabil ar începe undeva în lunile iunie, iulie ale anului în curs.

Simpaticul Domn R

Perioada de glorie a cinematografului a fost în anii comunismului. Pe 22 februarie 1980, la Alba Iulia se inaugura modernul Cinema Columna, cu o capacitate de 500 de locuri.

Cinema Columna, pe vremea regimului comunist. sursă foto: Direcția Județeană Alba a Arhivelor Naționale

Primul film proiectat în noua sala de cinematograf, în clădirea din centrul orașului, a fost ”Simpaticul Domn R”, un film românesc din anul 1969, regizat de Ștefan Traian Roman.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO- PNL și USR-PLUS s-au împăcat: ”Vom face mâine o nouă propunere pentru funcția de ministru al Sănătății”

Publicat

Liderii coaliției au reușit să ajungă la un acord după ce marți, s-au reunit pentru a doua zi consecutiv, pentru a găsi soluții la criza politică declanșată după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății.

Cîțu: Coaliția merge mai departe

Ședința a început la ora 16:00 și, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, reprezentanții USR PLUS sunt dispuși să renunțe la cererea de schimbare a premierului dar au câteva condiții.

Principala în acordul coaliției să fie inclusă o asigurare că un astfel de episod nu s-ar mai repeta și Cîțu va consulta partenerii înainte de a remania pe viitor un ministru.

Condiția era cu atât mai importantă pentru liderii Alianței cu cât, în ultimele zile, în spațiul public au fost vehiculate mai multe informații cum că pe lista remanierilor s-ar afla ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, dar și cel al Justiției, Stelian Ion. Totodată, au existat solicitări de demitere a lui Claudiu Năsui. Practic USR-PLUS a provocat o criză politică pentru a se asigura că pe viitoar nu se va mai lovi de situații de genul demiterii lui Vlad Voiculescu. Și a reușit.

UPDATE SURSE: Propunerea pentru funcția de ministru al Sănătății este Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă este secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Mihăilă a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, este medic primar endocrinolog și a dezvoltat Clinica Medena.

Fostul ministru, Vlad Voiculescu și-ar dori să fie chiar și consilier la Ministerul Sănătății

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, se vede în continuare în minister. După ce mai multe zile la rând a declarat că ar putea fi din nou propus la Sănătate, Voiculescu ia în calcul inclusiv să revină pe o funcție de consilier onorific potrivit Digi24.ro

Deși colegii din PLUS sunt gata să îl susțină, cei din USR nu sunt încântați de această variantă care ar putea duce la noi tensiuni cu partenerii de guvernare.

DECLARAȚII: ”Am ajuns la un consens. Vom face o nouă propunere pentru funcția de ministru al Sănătății”

Ludovic Orban (PNL): După 2 zile de discuții serioase, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție. O completare care să aducă proceduri și puncte de vedere care să ducă la creșterea încrederii în aprteneri, să ducă la imbunătățirea mecanismelor de funcționare a coaliției.

Formațiunile care constituie coaliția sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au.

Cei care au apriat pe faptul că nu ne vom itnelege si-au făcut iluzii. Suntem o coaliție care cooperează pentru un dialog bazat pe respect, încredere, solidaritate și suntem preocupați de o guvernare care să ducă la o imbunătățire a vieții cetățenilor.

Dan Barna(USR): Am depășit o situație delicată. După cele 2 zile deloc simple și după discuții care au avut și moemente delicate, avem o completare a acordului coaliției. Avem toată încrederea că prin ce am agreat azi vom putea să ducem mai departe România în lupta cu COVID și să scoatem țara din pandemie.

Campania de vaccinare rămâne prioritatea Guvernului. Vaccinați-vă și convingeți-i și pe cei dragi!

Dragoș Tudorache (PLUS): Ca urmare a întelegerii, mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății. O veți afla mâine dimineață.

Kelemen Hunor (UDMR): Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, coaliția nu are alternativă, mă bucur că am reușit să ajungem la un consens in ce privește continuarea guvernării. În actul adițional nu există lucruri extravagante.

Florin Cîțu : Sunt lucruri care vor asigura o funcționare coerentă, decizii coerente in coaliție și câteva puncte accentuate, scoase din programul de guvernare fără să adăugăm nimic la programul de guvernare.

Important e să găsim soluții, să luăm decizii prin care intărim încrederea oamenilor in Guvern. Vom duce programul de guvernare la îndeplinire.

Florin Cîțu: viitorul ministru al Sănătății va avea toată susținerea mea

Premierul Florin Cîțu a anunțat că viitorul ministru al Sănătății va avea susținerea lui. Este un minister greu, dar consultându-ne vom lua cele mai bune decizii, a mai spus prim-ministru.

Declarația a fost făcută marți seara, la finalul ședinței în cadrul căreia partidele de la guvernare au semnat un acord care pune capăt crizei provocate de demiterea lui Vlad Voiculescu. Florin Cîțu a vorbit despre campania de vaccinare.

„Așa cum am spus, coaliția merge mai departe. Astăzi a fost făcut un pas important pentru a avea o guvernare mult mai eficientă și o coerență a deciziilor politice în coaliție. Sunt foarte bucuros că ne asumăm – această coaliție – ca obiectiv principal campania de vaccinare. Este important să avem o campanie de vaccinare de succes și sunt sigur că vom avea o campanie de vaccinare de succes”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a mai spus că îl așteaptă pe noul ministru al Sănătății cu care va colabora.

„Dacă mâine vom avea un ministru al Sănătății care va prelua un portofoliu dificil, va avea susținerea mea și a colegilor din Cabinetul pe care îl conduc. Mă voi asigura în continuare că așa cum am făcut și până acum deciziile pe care le luăm, le luăm în consultare și le vom lua în interesul cetățenilor Românei”, a precizat Florin Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Bucătarul Cetății din Alba Iulia, Cosmin Toma, la emisiunea ”Imperiul Leilor”. Când poate fi urmărită

Publicat

Cosmin Toma, Bucătarul Cetății din Alba Iulia va fi prezent miercuri seară la emisiunea postului de telreviziune ProTV, Imperiul Leilor. 

Emisiunea va putea fi urmărită de la ora 20:30.

Anunțul a fost făcut chiar de acesta, care a și postat pe contul său de facebook o serie de imagini.

Emisiunea este dedicată tinerilor antreprenori care doresc să vadă cum ideea lor de afaceri prinde contur sau celor care vor să-şi dezvolte afacerile existente.

Tinerii trebuie să pregătească  un plan pe care să-l susțină în fața unui grup de potențiali investitori, format din oameni de afaceri români care și-au demonstrat deja abilitățile în business-uri de succes.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate