Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STAREA PÂRTIILOR în ALBA: Condiţii excelente de schi la Şureanu şi Arieşeni. Zăpadă suficientă şi vreme frumoasă

Publicat

Sureanu 2Minivacanţa de Ziua Îndrăgostiţilor este prilej bun pentru o ieşire la munte. În acest weekend sunteţi invitaţi, cu familia, prietenii sau persoane apropiate, să petreceţi momente frumoase pe pârtiile de schi din judeţul Alba.

Sezonul se prezintă excelent la Șureanu, în special pentru că a nins mult, pentru că drumul este accesibil și pentru că pârtiile sunt acoperite, momentan, de cea mai bună zăpadă pentru schi. În plus, la Șureanu urmează trei zile de vreme superbă, ideală pentru schi, snowboarding sau, pur și simplu, pentru plimbare pe munte.

Situația este foarte bună și la Arieșeni, unde stratul de zăpadă este suficient pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ninsorile din ultima perioadă au păstrat zăpada de pe pârtii în stare bună, vom avea vreme foarte bună în weekend, așadar aveți toate motivele să încercați pârtiile de la Arieșeni. Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

Lungime totală: 11 km

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: da (https://live.schisureanu.ro)

Nocturnă: nu

Pârtie pentru sănii: da

Semnal mobil: în principal Telekom

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): drumul este deszăpezit și accesibil pentru orice tip de mașină. Totuși, starea drumului s-a deteriorat, în sensul că traficul intens a generat formarea a două șanțuri pe linia roților de mașină, pe toată lungimea drumului. Recomandăm evitarea lor prin încălecare și, mai ales, montarea lanțurilor pe roți. Deși există refugii din loc în loc, păstrați atenția sporită la porțiunile înguste.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, cinci sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_2, A_3). În prezent, stratul de zăpadă bătătorită măsoară aproape 60 cm iar cel nebătătorit, din afara pârtiilor, aproximativ 80 cm. Starea pârtiilor este excelentă, cu excepția câtorva porțiuni cu gheață (în special pe vârfurile de pantă). Nici pietre nu mai există pe suprafața pârtiilor, datorită stratului mare de zăpadă care le-a acoperit. Pârtia A_2 este rezervată iubitorilor de freeride. Din cele trei instalații, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Zona de off-piste pentru freeride este accesibilă, stratul de zăpadă fiind suficient.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu vremea va fi splendidă pentru schi, cu cer senin și temperaturi ridicate (între 0 și -10 grade Celsius). Vremea deosebit de frumoasă va continua și săptămâna viitoare. Vântul va sufla slab iar vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

– nu vă încredeți excesiv în puterea mașinii dumneavoastră și respectați regulile de circulație inclusiv pe drumul înzăpezit dintre Oașa și pârtii;

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)

Pârtii: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Lungime totală: 2 km

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam: da (https://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)

Nocturnă: da

Pârtie pentru sănii: da

Semnal mobil: toate rețelele

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 măsoară circa 40 cm și este ideal pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu și instalația de nocturnă funcționează conform programului. Zona de off-piste este accesibilă, stratul de zăpadă fiind suficient.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni vremea va fi deosebit de frumoasă în weekend, cu cer senin și temperaturi ridicate, ideale pentru sporturi de iarnă. Temperaturile se vor încadra între -11 și 0 grade Celsius, vântul va sufla slab, iar vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată de condițiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

sursa: Serviciul Turism – Consiliul Judeţean Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax