Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STAREA PÂRTIILOR în ALBA: Schi în condiţii bune la Şureanu, zăpadă mai puţină la Arieşeni. În weekend se aşteaptă ninsori

Publicat

În acest weekend se aşteaptă ninsori în zona montană din Alba, în special la Şureanu, astfel că vor fi condiţii bune pentru cei care preferă sporturile de iarnă. Cu toate acestea, vizibilitatea pe pârtiile din judeţ ar putea fi afectată de condiţiile meteo. Joi, la Arieşeni se schia cu dificultate, stratul de zăpadă bătătorită fiind de maxim 15 cm. Erau deschise cele doar două pârtii de la Vârtop. La Şureanu, în weekend sunt funcţionale şapte din cele nouă pârtii, stratul de zăpadă bătătorită avea aproximativ 20-25 cm grosime şi distracţia era asigurată pentru amatorii de freeride în zona de off-piste.

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2)

Lungime: 10 km

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: nu

Nocturnă: nu

Semnal mobil: Cosmote

Evaluare generală: în urma ninsorilor din ultimele zile, situația s-a îmbunătățit vizibil la Șureanu, asigurând o bună continuare a sezonului turistic. Zona Șureanu este, în continuare, una dintre excepțiile pozitive din România la capitolul schi, dat fiind că altitudinea este mare, iar dispunerea versanților este avantajoasă, aici, pentru menținerea zăpezii. Stratul de omăt a crescut semnificativ, ninsorile continuă în weekend, iar zona de off-piste este, în sfârșit, larg accesibilă iubitorilor de freeride. Totodată starea drumului este suficient de bună pentru a nu constitui o problemă pentru cei care vor să ajungă la Șureanu. Pentru detalii precise despre starea pârtiilor și a drumului, contactați personalul Domeniului Schiabil Șureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102).

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil oricărui tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit. Având în vedere că a nins, el este acoperit cu zăpadă proaspătă, asigurând o bună aderență a roților. Cu excepția unei scurte porțiuni între Luncile Prigoanei și Poarta Raiului (abruptă, cu gropi), starea drumului este satisfăcătoare. Totuși, este important să fiți dotați cu lanțuri pentru roți, lopată, cablu de tracțiune.

Pârtii și strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, în acest weekend vor fi funcționale 7 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4). Celelalte 2 pârtii (S_1, S_2) sunt închise. Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 20-25 cm grosime și nu mai prezintă gheață și pietre. Zona de off-piste este, în sfârșit, accesibilă datorită stratului suficient de zăpadă powder, care măsoară (în funcție de altitudine și de curenții de aer) aproximativ 40 cm.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu va ninge în weekend, iar temperaturile vor fi negative (între -2 și -11 grade Celsius), ceea ce va face ca stratul de zăpadă să se mențină în condiții bune. Vor fi ninsori slabe vineri, mai abundente sâmbătă spre duminică și din nou slabe începând de duminică până săptămâna viitoare. Vântul va sufla cu putere la altitudini de peste 1.800 m. Din păcate, este foarte posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de condițiile meteo.

Instalații de cablu: teleschiul „Curmătura” și telescaunul „Aușel” vor funcționa în regim normal, între orele 10.00 – 17.00. Teleschiul „Șureanu” este oprit.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați să coborâți de la pârtii în jurul dimineții (când majoritatea mașinilor urcă la pârtii) și să urcați spre pârtii în jurul amiezii / după-mesei (când majoritatea mașinilor coboară de la pârtii) pentru că drumul este îngust și se pot crea blocaje.

– în cazul blocajelor pe drum îngust (între lacul Oașa și pârtii), nu virați foarte mult dreapta, întrucât puteți aluneca cu roțile mașinii în șanțul drumului.

– nu coborâți cu viteză excesivă pe pârtii.

– țineți cont de sfatul Serviciului Salvamont și al monitorilor de schi de pe pârtii.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)

Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în județul Alba, Piatra Grăitoare în județul Bihor)

Lungime: 3 km

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam: da

Nocturnă: da

Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: deși a nins în ultimele zile, totuși situația de la Arieșeni nu s-a redresat semnificativ. Se schiază puțin și cu dificultate dar, având în vedere că sunt așteptate ninsori (moderate), este posibil ca stratul de zăpadă să crească în curând.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită este de maxim 15 cm, fiind destul de greu practicabil. Ambele pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieșeni, județul Alba) sunt deschise, spre deosebire de pârtia Piatra Grăitoare (situată în județul Bihor), care rămâne închisă din cauza stratului insuficient de zăpadă. Zona de off-piste este greu accesibilă datorită stratului subțire de zăpadă powder.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni vor fi ninsori slabe în weekend, cu temperaturi între 0 și -8 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie va fi afectată de condițiile meteo.

Instalații de cablu: este posibil ca, datorită numărului mic de turiști care vin la schi, teleschiurile care deservesc pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 să nu fie funcționale decât pentru scurt timp.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.

– țineți cont de sfatul Serviciului Salvamont și al monitorilor de schi de pe pârtii.

Informaţiile au fost furnizate de Serviciul Turism al Consiliului Județean Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax