Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STAREA PÂRTIILOR în ALBA: Strat de zăpadă insuficient pentru schi în staţiunile montane. Trasee dificile la Şureanu şi Arieşeni

Publicat

Stratul de zăpadă în cele două zone montane ale judeţului Alba este insuficient pentru practicarea în condiţii optime a sporturilor de iarnă. Vineri, la pe Domeniul Schiabil Şureanu, starea pârtiilor era nesatisfăcătoare, fiind deschise doar cinci din cele opt trasee de coborâre. La Arieşeni, situaţia era similară, iar dacă nu va ninge în curând este posibil ca sezonul de schi să fie înterupt. Totuşi, în staţiunile montane, plimbările în aer curat reprezintă o opţiune în această perioadă pentru petrecerea zilelor libere.

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2)

Lungime: 10 km

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: nu

Nocturnă: nu

Semnal mobil: Cosmote

Evaluare generală: la Șureanu, stratul de zăpadă este în scădere și, dacă nu va ninge în curând, e posibil ca practicarea sporturilor de iarnă să devină, aici, tot mai dificilă. Deși e unul din foarte puținele locuri din România unde mai există zăpadă naturală – fapt ce a atras, în ultimele zile, extrem de mulți turiști din toată țara –, totuși starea pârtiilor este nesatisfăcătoare. Schiorii sunt nevoiți să se mulțumească, pe pârtii, cu un strat de zăpadă insuficient și problematic pentru echipamentele lor. De asemenea, nu toate pârtiile sunt deschise în această perioadă, iar drumul pe ultima porțiune a început să fie o problemă. Pentru detalii precise despre starea pârtiilor, contactați personalul Domeniului Schiabil Șureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102).

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil oricărui tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit, dar între Luncile Prigoanei și Poarta Raiului prezintă porțiuni dificile, cu gropi adânci, șanțuri și mici movile de zăpadă, care creează probleme de acces în special pentru mașinile cu gardă joasă. Este esențial să aveți montate lanțurile pe roți (vă recomandăm să faceți o probă de montare acasă, pentru a nu crea ambuteiaje), altfel nu veți putea urca. De asemenea, evitați să coborâți de la pârtii în jurul dimineții (când majoritatea mașinilor urcă la pârtii) și să urcați spre pârtii în jurul amiezii / după-mesei (când majoritatea mașinilor coboară de la pârtii) pentru că drumul este îngust și se pot crea blocaje.

Pârtii și strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, în acest weekend vor fi funcționale 5 (A_2, A_3, C_1, C_2, C_3). Celelalte 4 (A_1, C_4 și, probabil, cele de pe vârful Șureanu) vor fi închise. Stratul de zăpadă bătătorită măsoară, acum, aproximativ 10-15 cm grosime și prezintă pietre și iarbă în special pe vârfurile de pantă. Zona de off-piste este inaccesibilă datorită stratului insuficient de zăpadă powder.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu va fi cer înnorat și vreme călduroasă pentru această perioadă. Temperaturile se vor încadra între -4 și 3 grade Celsius. Vântul va sufla cu putere în special la altitudini de peste 1.900 m. Vizibilitatea pe pârtii este bună.

Instalații de cablu: teleschiul „Curmătura” și telescaunul vor funcționa în regim normal, între orele 09.30 – 16.30. Este foarte posibil ca teleschiul „Șureanu” să nu funcționeze în acest weekend.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare la Oașa, în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului.

Sfaturile Serviciului Turism:

– în cazul blocajelor pe drum îngust (între lacul Oașa și pârtii), nu virați foarte mult dreapta, întrucât puteți aluneca cu roțile mașinii în șanțul drumului.

– înarmați-vă cu răbdare pentru starea drumului și cu multă îngăduință pentru starea pârtiilor.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)

Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în județul Alba, Piatra Grăitoare în județul Bihor)

Lungime: 3 km

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: da

Nocturnă: da

Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: la Arieșeni, stratul de zăpadă este foarte redus, făcând greu practicabile pârtiile de schi. Dacă nu va ninge în curând, aici sezonul de schi va suferi o întrerupere.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită atinge aproximativ 10 cm, fiind nepotrivit pentru buna practicare a sporturilor de iarnă. Cele două pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieșeni, județul Alba) sunt parțial funcționale. Pârtia Piatra Grăitoare (situată în județul Bihor) nu este încă deschisă. Din păcate, zona de off-piste este inaccesibilă datorită stratului insuficient de zăpadă powder.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni va fi vreme destul de călduroasă în weekend, cu cer parțial înnorat. Temperaturile se vor încadra între -4 și 7 grad Celsius. Vizibilitatea pe pârtie este maximă, nefiind afectată de condițiile meteo.

Instalații de cablu: cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 09.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalație de nocturnă.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturile Serviciului Turism:

– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.

sursa: Serviciul Turism al Consiliului Județean Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax