Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

STAREA PÂRTIILOR în judeţul Alba. Condiţiile pentru schi, la început de primăvară, în Şureanu şi la Arieşeni

Publicat

Sureanu, martie 2017 Pasionaţii sporturilor pe zăpadă încă mai au şanse de distracţie pe pârtii, din ce spun monitorii de schi. Chiar dacă s-a mai încălzit şi vremea a afectat şi stratul de zăpadă, cel puţin la Şureanu sunt aşteptate ninsori în următoarele zile, aşa că primăvara mai întârzie, la munte.

Şi la Arieşeni mai este zăpadă la pârtii, fiind aşteptate, de asemenea, alte ninsori.

Chiar dacă pârtiile nu mai au zăpada de bună calitate din sezon, asta nu înseamnă că nu vă puteţi bucura de un sejur agreabil la munte.

Nu uitaţi însă că drumul până la pârtiile din Şureanu nu este tocmai uşor şi, mai ales tronsonul după Luncile Prigoanei.

Starea actuală a pârtiilor din judeţul Alba, pentru perioada 10 – 16 martie 2017

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

Altitudine maximă: 2.010 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: AICI

Nocturnă: nu

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: cu toate că vremea s-a încălzit puternic, în ultimul timp, zăpada a rămas pe pârtiile de la Șureanu. Firește, nu mai există acea zăpadă făinoasă, proaspătă; temperaturile ridicate au transformat-o într-un strat greu manevrabil, dar, ținând cont că vorbim despre a doua săptămână din martie, putem spune că sezonul se prezintă mai mult decât acceptabil. În plus, prognozele meteo anunță ninsori abundente, începând cu acest weekend. Sezonul continuă, așadar, pe Domeniul Schiabil Șureanu, în ciuda primăverii care s-a instalat la șes. Pentru informații actualizate și webcam-uri live, intrați pe www.schisureanu.ro

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): în prezent, drumul este accesibil oricărui tip de mașină. Din păcate, însă, veți întâlni o mulțime de porțiuni cu noroi, gropi, gheață și fleașcă, în special între Luncile Prigoanei și pârtii. Parcurgeți-le cu răbdare și atenție. Deocamdată nu e nevoie de lanțuri, însă dacă va ninge, conform prognozelor, va fi absolut necesar să le montați. Vă recomandăm să le aveți pregătite în mașină.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: vor funcționa 6 din cele 8 pârtii (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Pe fiecare dintre ele, stratul de zăpadă este greu, fleșcăit, apătos, dar suficient de consistent și de aderent pentru coborârea pe schiuri sau snowboard. Nu recomandăm, încă, zonele de off-piste, întrucât stratul este greu manevrabil. Prin urmare, se poate schia în continuare, în condiții mai mult decât acceptabile pentru acest început foarte călduros de primăvară. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza meteo anunţă, pentru perioada următoare, ninsori și vânt puternic, care vor îmbunătăți, cu siguranță, sezonul de schi la Șureanu. O veste bună este și răcirea vremii (temperaturi între -7 și 0 grade Celsius). Din păcate, este foarte posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie puternic afectată.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei (0762 501 913).

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

 

Arieşeni (Vârtop)

Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Lungime totală: 2 km

Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam: AICI

Nocturnă: da

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: la Arieșeni, sezonul e posibil să cunoască o ușoară îmbunătățire, începând cu acest weekend. Dacă, într-adevăr, precipitațiile prognozate vor fi sub formă de ninsoare, stratul de omăt de pe pârtii va crește cu siguranță, putând să prelungească sezonul de schi.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: nu veți găsi cea mai bună zăpadă, pe cele două pârtii de la Arieșeni, însă este acceptabilă pentru această perioadă marcată, recent, de încălzire și ploi. Totuși, situația se va îmbunătăți, întrucât va ninge în curând. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza anunță, pentru perioada următoare, zile cu ninsori, lapoviță și, posibil, ploi (duminică și luni, în special). În general vor predomina ninsorile, în cazul în care aerul va fi suficient de rece. Temperaturile vor fi cuprinse între -7 și 2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.

sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax