Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Starea pârtiilor în judeţul Alba. Zăpadă de peste 1 metru şi ninsori, în week-end. Wi-fi gratuit de la Vodafone, la Arieşeni

Publicat

Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba şi jandarmii montani au pus la dispoziţie informaţii privind starea pârtiilor de la Arieşeni şi Şureanu, valabile pentru acest week-end. Zăpada depăşeşete un metru şi ninge în continuare.

Domeniul Schiabil Şureanu
Acces: ruta Sebeş – barajul Oaşa pe DN 67 C, apoi la dreapta, pe lângă baraj pe DJ 704, ruta Oașa – Mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu. Distanţă: 82 km. Durată: maxim 2 h 30 min, incluzând popasuri.

Drum: singura porțiune care pune mari probleme de accesibilitate șoferilor e cea care se află spre finalul drumului înspre Domeniul Schiabil Șureanu, și anume tronsonul dintre Barajul Oașa și Mănăstirea Oașa (DJ 704), pe o lungime de 6 km. Drumul e foarte accidentat, aproape inaccesibil mașinilor cu gardă joasă. De la Căpâlna la Barajul Oaşa, carosabilul este acoperit cu zăpadă şi sunt condiţii de formare a poleiului. De la Barajul Oaşa la Domeniul Schiabil Şureanu, drumul este acoperit cu zăpadă şi gheaţă şi se recomandă utilizarea de lanţuri antiderapante. În zona Tău, se lucrează la carosabil, iar pe o porţiune de 50 de metri se circulă pe o singură bandă. Nu sunt blocaje în trafic.

Parcare: la sfârșit de săptămână, parcarea de la baza pârtiilor devine insuficientă, astfel că turiștii sunt obligați să parcheze pe drum, ceea ce va crea o serie de ambuteiaje.
Pârtii: în prezent, toate cele 8 pârtii (A 1, A 2, C 1, C 2, C 3, C 4, S 1, S 2) sunt funcționale. Stratul de zăpadă măsoară peste 1 m grosime, fiind perfect pentru practicarea sporturilor de iarnă. Pârtiile sunt bătătorite frecvent și nu prezintă denivelări datorate ninsorilor abundente. Predomină zăpada tip powder, ideală pentru snowboard și freeride.

Trasee turistice: La Şureanu, traseele turistice sunt închise, cu excepţia drumului de la Luncile Prigoanei la Domeniul Schiabil Şureanu. Indicatoarele şi marcajele montane nu sunt deteriorate, dar sunt foarte greu vizibile, fiind acoperite cu zăpadă.

Meteo: La altitudini mai mari de 1700 metri, există risc de producere a avalanşelor de nivel 4. Vineri, la ora 9.00, la Oaşa, temperatura era de minus 12 grade Celsius, la Luncile Prigoanei erau minus 15 grade, iar la Şureanu erau minus 17 grade Celsius. Cerul era înnorat şi vântul bătea cu putere, iar grosimea stratului de zăpadă era de 80 cm la Luncile Prigoanei şi de 120 de cm la Poarta Raiului şi Şureanu. În perioada 3-5 februarie este avertizare de viscol. Temperaturile continuă să fie scăzute (înregistrând, sâmbătă și duminică, minime termice de -10 grade).
Servicii: asistenţă Salvamont; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiei; trei restaurante de tip after-schi, aflate pe pârtii.
Informații despre cazare: www.schisureanu.ro, www.luncile-prigoanei.ro, www.luncile-prigoanei.eu, www.valeasebesului.ro
Instalații de cablu: atât telescaunul recent inaugurat, cât și cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 09.30 – 16.30. În cazul în care vântul va depăși viteza de 60 km/oră, telescaunul va fi oprit din motive de siguranță.
Tarife pentru Domeniul Schiabil Șureanu
Tarife: adulţi / copii
Skipass 1 punct – 5 lei / 4 lei
Skipass 3 puncte – 15 lei / 10 lei
Skipass 6 puncte – 25 lei / 20 lei
Skipass 12 puncte – 45 lei / 35 lei
Skipass pentru o zi – 75 lei / adult şi 60 lei / copil
Teleschi Curmătura – 1 punct / urcare
Teleschi Șureanu – 1 punct / urcare
Telescaun Aușelu – 2 puncte / urcare

Arieşeni (stațiunea Vârtop)

Acces: stațiunea se află la granița dintre județele Alba și Bihor, la o altitudine de circa 1.200 m, aproape de șosea. În județul Alba, ruta este Alba Iulia – Câmpeni pe DN 74 A, apoi pe DN 75 ruta Vadu Moților – Albac – Scărișoara – Gârda de Sus – Arieșeni – Bubești – Vârtop. Distanță Alba Iulia – pârtii: 127 km. Durată: 2 h 30 min, incluzând popasuri.

Drum: este asfaltat în întregime, fiind accesibil oricărui tip de autovehicul. Indicatoarele şi marcajele montane nu sunt deteriorate, dar sunt foarte greu vizibile, fiind acoperite cu zăpadă. Carosabilul este acoperit cu zăpadă, se circulă în condiţii de iarnă. Nu sunt blocaje în trafic, însă se recomandă folosirea lanţurilor antiderapante.
Parcare: poate deveni insuficientă datorită îngustării carosabilului de către troienele de zăpadă.
Pârtii: în urma ninsorilor abundente, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 depășește 1 m, fiind suficient pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii sunt bătătorite de către utilajele speciale. Atenție, însă, Vârtop 2 prezintă în partea superioară o mulțime de denivelări care pot crea dificultăți imprevizibile la coborâre, în special pentru începători.

Trasee turistice: La Arieşeni, traseele turistice sunt foarte greu practicabile şi nerecomandate excursiilor montane. De evitat traseele: Şaua Vârtop – Vârful Bihor, Cobleş – Vârful Bihor, Cobleş – Cetăţile Ponorului. În schimb, sunt accesibile traseele: Gârda – Gheţarul de la Scărişoara, Gârda – Poarta lui Ionele.

Meteo: Vineri, la ora 9.00, temperatura era de minus 5 grade Celsius, cerul era înnorat. Ningea în continuare, iar în perioada 3-5 februarie este avertizare de viscol. Temperaturile continuă să fie foarte scăzute (înregistrând, duminică, minima termică de -9 grade Celsius).
Servicii: asistenţă Salvamont; școală de schi la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor.
Informații despre cazare: www.cazare-arieseni.viaromania.eu, www.arieseni.info, www.parcapuseni.ro, www.arieseni-apuseni.ro
Instalații de cablu: cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalație de nocturnă.
Tarife pentru pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2
Tarife teleschi Vârtop 1: adulţi / copii
1 urcare – 5 lei / 3 lei
Tarife teleschi Vârtop 2: adulţi / copii
1 urcare – 2 lei / 1 leu

Informații suplimentare: „Alba. Pagini de vacanță” (revista online de turism a Consiliului Județean Alba www.stiri.turismalba.ro)

Tot pe pârtiile de la Arieşeni, începând din acest weekend, veţi putea citi ştirile Alba24.ro pe telefonul mobil, Vodafone oferind Wi-Fi gratuit. De asemenea, Vodafone lansează şi o ofertă specială pentru clientii noi şi pentru cei care îşi reînnoiesc abonamentul pe 2 ani, constând în acordarea unui ski pass cu până la 20 de urcări gratuite şi o cartelă Vodafone, împreună cu un beneficiu suplimentar, la alegere – minute şi SMS-uri naţionale sau în reţea ori trafic de net gratuit.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax