Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STAREA PÂRTIILOR la Domeniul Schiabil Șureanu, Arieșeni și Arena Platoș din Păltiniș. Zăpadă perfectă pentru un weekend la munte

Publicat


sure Sezonul de schi continuă cu succes în zona montană din Alba și nu numai, datorită stratului abundent de zăpadă depus în urma ninsorilor. La Șureanu a nins suficient de mult în ultimele zile, astfel încât zăpada să fie perfectă atât pe pârtii, cât și în zonele de off-piste. Drumul între Oașa și pârtii se prezintă în condiții bune, fiind deszăpezit, îndreptat și lărgit.

Sezonul de schi continuă și la Arieşeni, unde atât pe pârtia Vârtop 1, cât și pe pârtia Vârtop 2 stratul de zăpadă este suficient. Se poate schia în condiții foarte bune, inclusiv în zonele de off-piste. Instalațiile de transport pe cablu vor funcționa în regim normal. Cei care vor să se distreze la munte în aceste weekend dar nu vor la Șureanu sau la Arieșeni au posbilitatea să leagă Arena Platos de la Păltiniș. Aflată la aproximativ 90 de kilometri de Alba Iulia, stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din țară, fiind întemeiată în anul 1894. Totodată este și stațiunea montană situată la cea mai mare altitudine, 1442 metri. Drumul până acolo este perfect și poate fi parcurs în mai puțin de două ore. 

(P)  Caciuli, manusi și fulare, bocanci și ghete, geci și jachete de iarnă pe FashionSport.ro.  Mii de articole sport pentru iarnăechipament schi, îmbrăcăminte și încălțăminte sport de la 900 de branduri, pentru bărbați, femei și copii. Nike, Salomon, Adidas, Dunlop, Puma, Karrimor, Brithish Knight, Airwalk, Under Armour etc. Reduceri mari în fiecare zi

Domeniul Schiabil Şureanu
– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3)
– Pârtii funcționale: 6 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_3, C_4)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: https://live.schisureanu.ro
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

12576162_1060273080660958_2004905573_n Evaluare generală: în continuare, zăpada este din belșug la Șureanu, unde pârtiile se prezintă excelent. A nins mult, iar gerul din ultimele zile a păstrat bine stratul de zăpadă, atât pe pârtii, cât și în off-piste. În plus, drumul dintre lacul Oașa și pârtii este acceptabil, fiind perfect practicabil de către orice tip de mașină. Tot ceea ce trebuie să faceți este să circulați cu prudență și, apoi, să vă bucurați de pârtii!
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: drumul este asfaltat în totalitate.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): nu mai există gropi și șanțuri decât pe porțiuni restrânse, așadar drumul se prezintă în continuare în condiții bune, fiind deszăpezit, îndreptat și lărgit. Totuși, este absolut necesar să montați lanțurile de la lacul Oașa, pentru siguranță deplină (și să faceți o probă de montare acasă, înainte de plecare).

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se va schia pe 6 dintre cele 9 pârtii ale Domeniului Schiabil Șureanu (adică A_1, A_2, A_3, C_1, C_3, C_4). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară circa 25-30 cm, iar cel de zăpadă nebătătorită între 40 și 60 cm. De asemenea, zonele alpine de off-piste de la Șureanu sunt accesibile, având un powder acceptabil în aceste zile, posibil cu porțiuni de crustă de gheață pe versanții cu viscol intens. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (https://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), nu vor mai fi ninsori în weekend, ci exclusiv vreme foarte rece (cu temperaturi între -18 și -8 grade Celsius), ceea ce va garanta păstrarea zăpezii în condiții optime. Totodată, prognozele anunță ninsori însemnate cantitativ pentru ziua de luni, urmate de o răcire puternică a vremii. În mod evident, aceste fenomene vor asigura continuarea cu succes a sezonului de schi, la Șureanu. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfaturi de buzunar:
– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

 

Arieseni, partie Arieşeni (Vârtop)
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: situația pârtiilor de schi este la fel de îmbucurătoare și la Arieșeni, unde zăpada este suficientă, iar vremea se prezintă satisfăcător în weekend, asigurând continuarea cu succes a sezonului.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: stratul de zăpadă este mai mult decât suficient, pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2, astfel că spoturile de iarnă pot fi practicate în condiții foarte bune la Arieșeni. Se poate schia în condiții foarte bune, inclusiv în zonele de off-piste. Instalațiile de transport pe cablu vor funcționa în regim normal.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (https://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni nu va mai ninge în weekend, ci va fi vreme extrem de rece, cu temperaturi care vor oscila între -20 și -7 grade Celsius. Din fericire, urmează ninsori în ziua de luni, urmate de ger, lucru care va asigura continuarea în condiții bune a sezonului de schi. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;
– păstrați atenția la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

paltinis Arena Platoș Păltiniș:

Aflată la aproximativ 90 de kilometri de Alba Iulia, stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din țară, fiind întemeiată în anul 1894. Totodată este și statiunea montană situată la cea mai mare altitudine, 1442 metri.

Complexul de schi și snowboard Arena Platoș Păltiniș și-a deschis pentru prima dată porțile în urmă cu cinci ani de zile. Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă care garantează zăpada. Are calitate austriacă la prețuri românești. În acest moment pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coborâre fără echipament. Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.

Pârtii:
A= PÂRTIA PLATOŞ
lungime 520 m, diferenţa de nivel 75 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră

B1 = PÂRTIA PANORAMA SIBIULUI
lungime 600m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră

B2 = PÂRTIA POIANA POPLĂCII

lungime 600 m, diferenţa de nivel 100 m, capacitatea de transport 1 200 pers./oră

D = PÂRTIA ARENA
lungimea 240 m, diferenţa de nivel 35 m, capacitatea de transport 500 pers./oră

E = PÂRTIA SOARELUI
lungime 640 m, diferenţa de nivel 75 m

Tarife:

Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani primesc un card gratuit și se va achita doar garanția cardului. Pentru copiii acestei categori este necesară prezentarea unui card valabil al adultului care îl însoțește pe schiuri, snowboard sau sanie.

În perioada de vârf a sezonului, în timpul săptămânii și în weekend, copiii între 7 și 11 ani vor plăti 60 de lei pe zi, iar pentru studenți și elevii mai mari de 12 ani (doar cu carnetul de student sau de note), tariful este de 75 de lei. Adulții vor plăti 80 de lei pe zi, în timp ce pensionarii vor avea de achitat 75 de lei pe zi.

Cum ajungi la Paltiniș

Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanță față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min.

Drumul este asfaltat și practicabil.

Cazare:

Cazarea în Păltiniș pornește de la 100 de lei camera dublă / noapte de cazare și ajunge în jur de 250 de lei / noaptea de cazare la pensiuni și hoteluri din stațiune.

 

Info: Rareș Tileagă- Monitor de schi în Munții Șureanu

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax