Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STAREA PÂRTIILOR la Şureanu, Arieşeni şi Arena Platoş din Păltiniş. Sezonul de schi continuă

Publicat

Sureanu, ianuarie 2019

Sezonul de schi continuă cu succes în județul Alba și nu numai. Iubitorii sporturilor de iarnă sau pasionații de plimbări în zăpadă se vor putea bucura în aceste zile de condiții optime pentru orice tip ce mișcare.

Vă prezentăm starea pârtiilor din județul Alba și Sibiu,  valabilă pentru 18 – 24 ianuarie 2019.

Domeniul Schiabil Şureanu

Ultimele zile au adus, la Șureanu, o față cumplită a iernii: viscol extrem și ninsoare abundentă. Practic, condițiile meteo au depășit orice așteptări. A fost îngreunat accesul înspre cabane, pensiuni și domeniul schiabil, iar pe pârtii s-a schiat cu dificultate. Din fericire, însă, vremea s-a stabilizat și urmează condiții meteo mai ușor de suportat. Pentru actualizări zilnice, urmăriți site-ul www.schi-sureanu.ro, precum și camerele web de pe acesta.

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime și este deszăpezit, fiind accesibil pentru orice mașină. Atenție, există multe porțiuni de asfalt acoperit cu gheață, care pot crea derapaje.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): deși a nins mult, drumul a fost deszăpezit în mod repetat de către utilajele din zonă. În prezent, drumul este practicabil, dar are încă multe porțiuni înguste cât pentru o singură mașină. Este imperativ să vă montați lanțurile de la lacul Oașa, pentru a evita orice soi de neplăcere pe acest tronson dificil. De asemenea, drumurile intravilane spre cabanele și pensiunile din Poarta Raiului și Luncile Prigoanei au fost deschise.

Pârtii și instalații de cablu: dacă vremea va fi stabilă, vor fi funcționale toate cele 9 pârtii ale domeniului schiabil. Dacă, însă, va viscoli în continuare, atunci cu siguranță pârtiile A_1, A_2, A_3, S_1 și S_2 vor fi închise, de asemenea și instalațiile care le deservesc (telescaunul și teleschiul „Șureanu”). Stratul de zăpadă este absolut enorm, pe toate pârtiile, și mai ales în zonele de off-piste. Vorbim de grosimi de peste 80 cm, pe pârtie, și de 150-200 cm în afara pârtiilor. Așadar, condițiile de schi sunt remarcabil de bune, la Șureanu.

Meteo și vizibilitate pe pârtii pentru perioada 18-24 ianuarie 2019, vreme relativ stabilă. Nu va mai fi acel ger crâncen de până acum, ci se va încălzi până în jurul valorii de -2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii va fi afectată, iar temperaturile se vor încadra între -10 și -2 grade Celsius. Vremea va fi astfel:

– vineri, 18 ianuarie: vânt slab, cer parțial noros

– sâmbătă, 19 ianuarie: vânt puternic, ninsori răzlețe, cer înnorat

– duminică, 20 ianuarie: vânt puternic, ninsoare, cer înnorat

– luni, 21 ianuarie: vânt slab, cer parțial noros

– marți, 22 ianuarie: vânt foarte puternic, ninsoare ușoară, cer înnorat

– miercuri, 23 ianuarie: vânt slab, cer înnorat

– joi, 24 ianuarie: vânt slab, cer înnorat

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil; punct Salvamont, SMURD și Jandarmerie Montană, la baza pârtiilor.

Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 9 (sau mai puține, în funcție de starea vremii)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: https://schi-sureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Orange (slab)

Arieşeni
Evaluare generală: iarna extremă a ajuns și în Apuseni, transformând Arieșeniul într-un loc complet alb. Sursele noastre din zonă ne informează că zăpezi de asemenea proporții nu au mai fost de două decenii. Pe pârtii, deci, zăpada este mai mult decât suficientă, asigurându-ne că sezonul va continua mult și bine, chiar și în cazul absurd în care n-ar mai ninge nici un fulg, de acum înainte.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: sunt funcționale ambele pârtii (Vârtop 1 și Vârtop 2) ale domeniului schiabil. Zăpada este pur și simplu din belșug, stratul bătătorit măsurând peste 100 cm grosime. Totodată, instalațiile de transport pe cablu funcționează în regim normal.

Meteo și vizibilitate pe pârtii pentru perioada 18-24 ianuarie 2019, vreme în sfârșit stabilă, cu vânt slab și temperaturi între -5 și 2 grade Celsius. Iată, pe scurt, cum va fi vremea pe zile:

– vineri, 18 ianuarie: vânt slab, ninsoare slabă, cer noros

– sâmbătă, 19 ianuarie: vânt slab, ninsoare slabă, cer noros

– duminică, 20 ianuarie: vânt slab, ninsoare, cer noros

– luni, 21 ianuarie: vânt slab, cer noros

– marți, 22 ianuarie: vânt slab, ninsoare ușoară, cer înnorat

– miercuri, 23 ianuarie: vânt slab, ninsoare ușoară, cer înnorat

– joi, 24 ianuarie: vânt slab, cer noros

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală a pârtiilor existentes: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam: https://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

 

Arena Platoş – Păltiniş

Zăpadă suficientă pentru schi este şi la Arena Platoş din Păltiniş. Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă.

Complexul are calitate austriacă la prețuri românești. Resortul dispune de aproximativ 3.5 km de pârtii, împărțite pe diferite categorii de dificultate și nivel. Pârtiile sunt dotate cu 11 tunuri de zăpadă care garantează zapada. În acest moment pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coboarâre fără echipament. Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.

Acces: Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanța față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min. Drumul este asfaltat și practicabil.

sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax