Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Statele partenere ale României, îngrijorate de schimbările legislației penale. Răspunsul PSD: Să-și vadă de treburi

Publicat

Un apel semnat de mai multe state partenere ale României, printre care SUA, Germania, Franța sau Olanda, cere tuturor părților implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept. Apelul internațional de îngrijorare este întâmpinat cu dispreț de PSD.

„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice pași înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor. Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia„ scrie în comunicatul transmis de partenerii României.

Senatorul Șerban Nicolae îi înseamnă pe oficialii din SUA și UE să își vadă de treburile lor.

„Nu-i cunosc, nu știu cine sunt acești reprezentanți. Eu m-am săturat de această formulă arogantă de comunicate ale unor funcționari, ale unor reprezentanți incerți și anonimi. Cu zidurile să vorbească zidurile. Să stea liniștiți, să-și vadă de treburile lor”, a declarat Șerban Nicolae.

Senatorul Claudiu Manda nu are încredere în relevanța apelului și amintește că parlamentarii români au dreptul de a face modificările care stârnesc îngrijorare în SUA și UE.

”Să vedem documentul respectiv. Noi am mai avut situația în care era nu știu ce for european și după aia ne-am dat seama că era vorba despre un fost arbitru. Suntem totusi Parlamentul României, e dreptul Parlamentului de a legifera, sunt sigur că modificările au ținut cont de deciziile CCR, de deciziile Comisiei de la Veneția și atunci când au fost niște articole în care s-a încălcat prevederea CCR au fost duse la Curte, care și-a exprimat un punct de vedere”, a spus Claudiu Manda.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate